Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εργα που δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης (2010), το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 55,6 εκατομμύρια ευρώ. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό του 2009 κατά 4.398.016,14 (ποσοστό 7,32%). Σχεδόν το σύνολο των έργων, ποσοστό 90,02% και προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, εκχωρείται στους εργολάβους, επιλογή που ταυτόχρονα οδηγεί στην απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών και τη μετατροπή τους σε συντηρητές των εργολαβικών έργων. Αποτελεί έκφραση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταψήφισε ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκης Τώρα» καταγγέλλοντας την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει μορφές διαχείρισης, που κριτήριό τους είναι η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η ανταποδοτικότητα, η κερδοσκοπία, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κλπ. Το τεχνικό πρόγραμμα καταψήφισαν και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης χωρίς επί της ουσίας να διαφωνούν στη στρατηγική επιλογή και λογική του.

Το τεχνικό πρόγραμμα περιορίζεται σε έργα βιτρίνας. Δεν προτείνονται έργα για κοινωνικό εξοπλισμό της πόλης, το περιβάλλον, την ανακούφιση των σημαντικών προβλημάτων των εργαζομένων. Κανένα έργο δεν προτείνεται για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης. Αγνοούνται οι ανάγκες για έργα υποδομής στον τομέα του αθλητισμού. Οπως είπε ο Αγ. Σαχίνης, «για τη δημοτική μας παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να συνδέεται με την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων. Να μην περιορίζεται σε έργα βιτρίνας, αλλά να αναπτύσσεται σε έργα που βοηθούν τον κοινωνικό εξοπλισμό του Δήμου, το περιβάλλον, την ανακούφιση των δημοτών από σημαντικά προβλήματα, να αντιμετωπίζει στη βάση της αναγκαιότητας και των προτεραιοτήτων τα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει. Να αναφέρεται σε έργα υποδομής για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, συγκοινωνιών κλπ της πόλης μας και να προβλέπει την απαίτηση για άμεση εκτέλεσή τους από το κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ