Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Ο Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, κάλεσε τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να μην αναγνωρίσουν τα αποτέλεσμα των εκλογών τις οποίες διοργανώνει η πραξικοπηματική κυβέρνηση. Επίσης, δύο βόμβες μικρής ισχύος εξερράγησαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα έξω από μία ευαγγελική εκκλησία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 11 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και 3 αγνοούνται από έκρηξη που σημειώθηκε σε ορυχείο στην επαρχία Χουνάν. Πρόκειται για δεύτερη έκρηξη σε ορυχείο στην Κίνα μέσα σε τρεις μέρες. Το Σάββατο 87 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και 11 αγνοούνται από έκρηξη σε ορυχείο στη βορειοανατολική Κίνα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με οριακή πλειοψηφία πέρασε από τη Γερουσία η έναρξη διαλόγου για την έγκριση του σχεδίου αναδιαμόρφωσης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.

ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ.-- Μικρής έκτασης διαρροή ραδιενέργειας σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην κεντρική μονάδα του πυρηνικού σταθμού στο Θρι Μάιλ Αϊλαντ, στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, από την οποία μολύνθηκε μικρή ομάδα εργαζομένων, ανακοινώθηκε χτες από εκπρόσωπο της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών (NRC).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεκάδες γέφυρες και δρόμοι είναι ακόμη αποκλεισμένοι και πολλά σχολεία παρέμεναν κλειστά χτες στη βορειοδυτική Αγγλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να βρεθεί μια νεαρή γυναίκα, η τύχη της οποίας αγνοείται.

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.-- Δύο εργαζόμενοι στη γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση «Triangle» απήχθησαν την Κυριακή από περίπου 20 ενόπλους στο Μπιράο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Οι δράστες, μαζί με τους απαχθέντες, φέρεται να διέφυγαν προς το Σουδάν.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Περίπου 25 ώρες μετά την ανατροπή φέρι μποτ ανοιχτά των ακτών της Σουμάτρα στην Ινδονησία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βγάλουν ζωντανή απ' τα νερά μία 30χρονη γυναίκα. Το ναυάγιο είχε προκαλέσει το θάνατο 29 ανθρώπων, ενώ υπάρχουν και 20 αγνοούμενοι. 255 επιβάτες διασώθηκαν.

ΤΟΚΙΟ.-- Ιάπωνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν επίσημα έγγραφα που πιστοποιούν την υπογραφή μυστικής συμφωνίας με τους Αμερικανούς τη δεκαετία του '60 για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων απ' το έδαφος της Ιαπωνίας...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Στο β' γύρο, στις 6 του Δεκέμβρη θα κριθεί αν Πρόεδρος της Ρουμανίας θα είναι ξανά ο Τράιαν Μπασέσκου ή ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μιρσέα Γκεοάνα, που έλαβαν 32,5% και 30,7% αντίστοιχα, με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 54%.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Το Ουζμπεκιστάν έκλεισε μονομερώς τα σύνορά του με το Καζακστάν, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών του Καζακστάν, Γερζάν Ασικμπάγιεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει πληροφόρηση για την απόφαση αυτή της γειτονικής χώρας.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.-- Κοντά στην απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται από τον Ιούνη του 2006 στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περίπου 1.000 Παλαιστινίων φαίνεται ότι βρίσκονται η «Χαμάς» και το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση Αιγύπτου - Γερμανίας.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τροποποιήθηκε, με κατά πλειοψηφία κοινοβουλευτική έγκριση, ο νέος εκλογικός νόμος ανεβάζοντας από 275 σε 320 τις βουλευτικές έδρες και παραχωρώντας περισσότερες έδρες στην κουρδική κοινότητα. Παρ' όλα αυτά, οι τροποποιήσεις δεν ικανοποιούν τα σουνιτικά αιτήματα, οπότε μια νέα εμπλοκή δεν αποκλείεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ