Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Προκλητική υπαναχώρηση στους μεγαλοϊδιοκτήτες

Απαλλάσσονται τελικά όσες οικογένειες έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 800.000 ευρώ

Νέα υπαναχώρηση και υπόκλιση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία συνιστούν οι ...εξηγήσεις που δίνει τώρα η κυβέρνηση για τον τρόπο που θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα. Το μέτρο της εισφοράς ανακοινώθηκε από τις αρχές του μήνα, μαζί με το «επίδομα πτωχοκομείου» για όσους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ωστόσο η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα δείχνει ότι μαγειρεύονται πλουσιοπάροχες ...εκπτώσεις, ακόμα και γι' αυτή, τη συμβολικού χαρακτήρα εισφορά.

Στις αρχικές του εξαγγελίες για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα επιχειρηματικά κέρδη με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιώντας βαρύγδουπες διατυπώσεις, ότι με αυτά τα κονδύλια θα χρηματοδοτηθεί το «επίδομα αλληλεγγύης» για τους εργαζόμενους, είχε ανακοινώσει ότι η εισφορά αφορά νοικοκυριά - οικογένειες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 600.000 ευρώ και πάνω. Η θέση αυτή υπήρξε στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία όμως άλλαξε την προηγούμενη Παρασκευή.

Ετσι, σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί σε ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ και άνω!!! Γεγονός που σημαίνει ότι το οικογενειακό αφορολόγητο για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς στην ακίνητη περιουσία αυξάνεται πλέον στις 800.000 ευρώ, από 600.000 ευρώ που αρχικά είχε ανακοινωθεί. Ετσι, αν δύο σύζυγοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ ο καθένας, απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά. Είναι ολοφάνερο ότι με την υπαναχώρηση της κυβέρνησης ευνοούνται οι οικογένειες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς με την παλιά ρύθμιση θα πλήρωναν φόρο για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 600.000 ευρώ και άνω, ενώ σήμερα δε θα πληρώσουν φόρο για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας ως 800.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία προκλητική ρύθμιση - υπαναχώρηση υπέρ των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων, η οποία γίνεται τη στιγμή κατά την οποία εκδηλώνεται η κυβερνητική επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Από πολύ νωρίς, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η εισοδηματική πολιτική θα προβλέπει ονομαστικές αυξήσεις μόλις 1,5%, με το νέο κρατικό προϋπολογισμό επιβάλλονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στους εργαζόμενους και περικόπτονται άγρια οι κοινωνικές δαπάνες, ενώ παράλληλα προωθούν νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία, η φορολογική επιβάρυνση μπορεί να αγγίξει και τη «μέση» οικογένεια, αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες το 2010, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό την προηγούμενη Δευτέρα. Ούτως ή άλλως τον επόμενο χρόνο θα έχουμε νέες ρυθμίσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), την πιθανότατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και την επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στο ΦΜΑΠ θα ενταχθούν η ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία, τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί σε εξωχώριες εταιρείες (off shore), ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται και η περίπτωση να ενταχθούν και τα αγροτεμάχια (αγροτικός κλήρος) που σήμερα απαλλάσσονται.

Κοινή συνέντευξη

Την αντίθεσή τους στη φορολογία στα ακίνητα και την έκτακτη εισφορά εξέφρασαν χτες οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων, των κατασκευαστών, καθώς και οι εκπρόσωποι των νομικών και φοροτεχνικών επαγγελμάτων, που εμπλέκονται με τα ακίνητα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας και του Συλλόγου Αμισθων Υποθηκοφυλάκων ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε για τα ακίνητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ