Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εν αναμονή των αποφάσεων Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ξεκίνησε χτες η ενημέρωση των στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, σχετικά με τις αποφάσεις του για τη συνέχιση της κατοχικής πολιτικής στο Αφγανιστάν, που αναμένεται να προβλέπει την αύξηση των στρατευμάτων κατά 34.000 στρατιώτες και εκτίναξη του οικονομικού κόστους της κατοχής. Αποφάσεις που αναμένεται να προκαλέσουν δυσαρέσκεια κυρίως για το οικονομικό κόστος και τους αυξημένους θανάτους Αμερικανών στρατιωτών το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτοι ενημερώθηκαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς και ο αρμόδιος στρατηγός για την περιοχή, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ.

Ενημέρωση για τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ στο κατεχόμενο Αφγανιστάν έλαβαν και οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οι οποίοι θα κληθούν επίσης να συμβάλουν με τα στρατεύματα και τα ματωμένα κονδύλιά τους, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ χτες βράδυ αναμενόταν και η επίσημη ενημέρωση του Αφγανού προέδρου και ένθερμου υποστηρικτή της κατοχής, Χαμίντ Καρζάι.

Τις δηλώσεις του Μπ. Ομπάμα πρόλαβαν ο Γκ. Μπράουν και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, που ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τα στρατεύματά τους κατά 500 και 300 άνδρες αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή το Σάββατο, τουλάχιστον 27 φερόμενοι ως «αντάρτες των Ταλιμπάν», αναφέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική επιδρομή των ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων στην επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν, ενώ ο πακιστανικός κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, σε μάχες που διεξήχθησαν στις περιοχές των φυλών, σκοτώθηκαν ακόμα 34 «ισλαμιστές μαχητές» και ακόμα 10 κατά τη χτεσινή μέρα.

Στο μεταξύ οκτώ χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου εναντίον του Αφγανιστάν και την επικήρυξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υποστηρίζει σε έκθεσή της ότι η σύλληψή του εξακολουθεί να καθίσταται αδύνατη, λόγω της έλλειψης συντονισμού και εμπιστοσύνης μεταξύ Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Μπ. Λάντεν κρύβεται στο Πακιστάν του οποίου οι μυστικές υπηρεσίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κυνήγι της αλ Κάιντα και γι' αυτό επιβάλλεται στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ