Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ψηφιακά «φιλέτα»

Το «φιλέτο» του ψηφιακού μερίσματος που εκτιμάται ότι αξίζει από 17 έως 44 δισ. ευρώ, κινδυνεύει να περιέλθει στα χέρια επιχειρηματιών, που θα το εκμεταλλευτούν στις επόμενες δεκαετίες, αποκομίζοντας υψηλά κέρδη. Το ψηφιακό μέρισμα, το μέρος, δηλαδή, του φάσματος συχνοτήτων, το οποίο θα απελευθερωθεί με την ολοκλήρωση της ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα, αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία παρέστησαν και οι εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, η δημόσια περιουσία κινδυνεύει να καταπατηθεί από ιδιώτες. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λ. Κανέλλος, καθυστερεί η κυβέρνηση να εκδώσει τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τα ΠΔ για να προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει προκειμένου να πιαστεί ο στόχος του 2012, που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι - όπως σημείωσε - με το υπάρχον σύστημα και την πρακτική της δημόσιας διοίκησης «η αδειοδότηση των κεραιών της ψηφιακής τηλεόρασης δεν πρόκειται να έχει τελειώσει μέχρι το 2012 οπότε λήγει η προθεσμία και ίσως το 2015 να μην έχει γίνει τίποτα».

Παράλληλα, έγιναν αναφορές και στις «συγκρούσεις» ανάμεσα στον Ψηφιακό Πάροχο ΑΕ («DIGEA» που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες εφτά ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας) και τις συνεργαζόμενες εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας για την πώληση ψηφιακών υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι ο Ψηφιακός Πάροχος μετά από την ΕΡΤ, έχει αρχίσει δοκιμαστικά να εκπέμπει από το Ξυλόκαστρο, ενώ αναφέρθηκε ότι για να εγκαταστήσει τις απαιτούμενες κεραίες, χρειάζονται 142 θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ