Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2009
Καθημερινές αποφάσεις για δράση

Μέρα με τη μέρα νέες δυνάμεις μπαίνουν σε απεργιακή «τροχιά»

Να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Οταν στις 18 του Νοέμβρη οι βιομήχανοι εξαπέλυσαν νέα πρόκληση απαιτώντας Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα δίνει ψίχουλα στους εργάτες αλλά και θα «σφραγίζει» την υποταγή τους στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας, το ΠΑΜΕ κάλεσε χωρίς ταλαντεύσεις σε άμεση οργάνωση της πάλης. Την ίδια μέρα και μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας κάλεσε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε γενικό συναγερμό για να ματαιωθούν τα εργοδοτικά και κυβερνητικά σχέδια και για να δοθεί απεργιακή απάντηση στις 17 του Δεκέμβρη.

Μέχρι σήμερα απόφαση για απεργία έχουν πάρει: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, Σωματείο Γυμναστών - Προπονητών Νομού Αττικής, Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Νάουσας, Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και τα Συναφή Επαγγέλματα Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Πράκτικερ», Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρωνας», Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, Εργατικό Κέντρο Αρτας, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Συναφείς επιχειρήσεις Αττικής, Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, Σωματείο Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών-Εργαστηρίων-Γηροκομείων-Οίκων Ευγηρίας-Διαγνωστικών Κέντρων Αττικής, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής - Πειραιά και Νήσων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Ενώσεις Λογιστών Αθήνας και Πειραιά, Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Αττικής, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική εκπαίδευση Νομού Αττικής, Εργατικό Κέντρο Βορείων Δωδεκανήσων.

Την ίδια στιγμή συνδικάτα και αγωνιστικοί συνδυασμοί δουλεύουν προσπερνώντας τα εμπόδια που δημιουργεί ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, παίρνοντας μέτρα για την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων. Ετσι, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου, η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η ΕΛΜΕ Ηλείας, η ΕΛΜΕ Λακωνίας και η ΕΛΜΕ Πειραιά αποφάσισαν τρίωρη στάση εργασίας.

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας μπαίνουν και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος, όπως η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Καθημερινό πρόγραμμα δράσης

Εντείνονται στο μεταξύ καθημερινά οι προσπάθειες η μάχη της απεργίας να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, μπροστά και στα εμπόδια που βάζει και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Σε αυτή την κατεύθυνση η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε σύσκεψη με τη συμμετοχή 29 Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων Εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να τεθεί το θέμα της κήρυξης απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη σε κάθε σωματείο και στο πλαίσιο αυτό να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία της. Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας καλεί και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας πως «ο εργοδοτικός και δικομματικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιδράσει, αλλά βάζει και πλάτη να περάσουν αυτά τα μέτρα». Σε πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ» κατέθεσε, μεταξύ άλλων, πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του Δεκέμβρη, πρόταση που απορρίφτηκε κατά πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα στους τόπους δουλειάς σχεδιάζεται με στόχο να αποκτήσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, να δώσει ώθηση στο σταθερό συντονισμό ανά κλάδο, περιοχή κτλ. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της ανοιχτής συνεδρίασης που έκανε το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής με τη συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων του κλάδου από ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ, ΚΑΤΣΕΛΗΣ, COCA-COLA, TASTY, ΒΕΝΕΤΗΣ, ΝΙΚΑΣ. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πραγματοποίησε ημερίδα, με θέμα «Ασφαλιστικό και η θέση των εργαζομένων», το Εργατικό Κέντρο Νάουσας έκανε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας. Το Εργατικό Κέντρο Αρτας πραγματοποιεί σύσκεψη στις 9 του Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στη Λευκάδα συνεδριάζουν αυτή τη βδομάδα τα ΔΣ των Σωματείων Οικοδόμων και Συμβασιούχων. Σήμερα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Μητροπόλεως 10), ενώ πολλές ακόμα συσκέψεις και συνελεύσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Χρήσιμη είναι και η πείρα από τη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Συναφείς επιχειρήσεις Αττικής, ενώ εργαζόμενοι του κλάδου προσφέρθηκαν να πάρουν μια μέρα από την κανονική τους άδεια για να δουλέψουν για την επιτυχία της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ