Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ελεγχόμενη «ανοχή» μέχρι την απέλαση

Προσωρινή παραμονή με περιοριστικούς όρους προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη για τους μετανάστες που δεν τους δίνουν χαρτιά, ευθυγραμμιζόμενος με την κατασταλτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης

Στοιχειώδη «φροντίδα» των μεταναστών χωρίς χαρτιά μέχρι να απελαθούν και ελεγχόμενη παραμονή τους προτείνει ο ΣτΠ

Eurokinissi

Στοιχειώδη «φροντίδα» των μεταναστών χωρίς χαρτιά μέχρι να απελαθούν και ελεγχόμενη παραμονή τους προτείνει ο ΣτΠ
Η επισήμανση για «υπό ανοχή παραμονή με περιοριστικούς όρους» για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά και σε καμία περίπτωση μονιμοποίησή τους κυριάρχησε χτες κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη και οργανώσεις της λεγόμενης Κοινωνίας των Πολιτών.

Παρά το ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είναι υποτίθεται μια ανεξάρτητη αρχή, η ευθυγράμμισή του με την κατασταλτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες ήταν ολοφάνερη. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιώργος Καμίνης, εκ μέρους του ΣτΠ, έκανε λόγο για μια «ενδιάμεση κατάσταση», «όχι νόμιμη παραμονή, αλλά ανοχή», για να μη ζουν τελείως εξαθλιωμένοι οι μετανάστες που δεν τους δίνουν χαρτιά. Αυτό το καθεστώς, προτείνει ο ΣτΠ, να ισχύει μέχρι την απέλαση. Επιπλέον, οι μετανάστες που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων να φιλοξενούνται σε ανοιχτούς χώρους και να επιτρέπεται η φυλάκισή τους «μόνο» για δυο μήνες πριν την απέλαση!

Ο κατασταλτικός χαρακτήρας της πολιτικής της ΕΕ, που συμπυκνώνεται στη λογική «μόνιμοι όσοι συμβάλλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη - παράνομοι όσοι περισσεύουν από την αγορά εργασίας», διακατείχε και τη χτεσινή ημερίδα. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασίλης Καρύδης, είπε χαρακτηριστικά ότι «η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ανάπτυξης». Πρότεινε δε, εκ μέρους του ΣτΠ, να ασκείται από το κράτος μια «πολιτική ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης», για να αποφεύγονται τα ακραία κοινωνικά ξεσπάσματα και η υποβάθμιση των αστικών κέντρων και να έχουν οι «παράνομοι» μετανάστες ένα «ελεγχόμενο δικαίωμα προσωρινής παραμονής με περιοριστικούς όρους», ενώ τα «ανοιχτά» αυτά κέντρα «φιλοξενίας» να βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Αυτή είναι η πρόταση του ΣτΠ απέναντι στις ανάγκες των ξεριζωμένων για νομιμότητα, εργασία με δικαιώματα, ελευθερία να ταξιδέψουν σε όποια χώρα επιθυμούν ή έχουν εκεί συγγενείς. Εξάλλου, όπως υπογράμμισε ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, «ανοίγοντας» τις εργασίες, η ΕΕ έχει καθορίσει με το Πρόγραμμα της Χάγης και της Στοκχόλμης το πλαίσιο της πολιτικής των κρατών - μελών για τη μετανάστευση, που αντιμετωπίζεται σαν ενιαίο πρόβλημα της Ενωσης. «Το πρόβλημά σας είναι και δικό μας, τα σύνορά σας είναι και δικά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ