Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Συνειδητά απροστάτευτη και στο έλεος των καταπατητών

Η καθυστέρηση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, η μη σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών, αλλά και η έλλειψη οριοθέτησης του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την καταπάτηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης. Και όλα αυτά βέβαια είναι φυσιολογικά αφού η εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και περιουσίας αποτελεί συνειδητή πολιτική που ακολουθούν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι γεγονός ότι σήμερα:

  • 15 χρόνια από την έναρξη σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου έχει ολοκληρωθεί μόνο το 17% του έργου (σε έκταση της χώρας το 6%), ενώ με βάση το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης των αστικών κέντρων θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2012 μόνο το 40% του έργου (σε έκταση της χώρας το 10%).
  • Παραπάνω από 30 χρόνια από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου - «περί οριοθεσίας των δασικών εκτάσεων και προστασίας των δημοσίων δασικών εκτάσεων» (Ν. 248/76), «περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει διατάξεων της χώρας» (Ν. 998/79) - δεν έχει τελεσίδικα οριοθετηθεί καμία δημόσια δασική έκταση, δεν έχει κυρωθεί ούτε ένας δασικός χάρτης στο σύνολο της χώρας.
  • 70 χρόνια από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου καθορισμού αιγιαλού και παραλίας υπάρχει θεσμοθετημένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας το πολύ για το 20% της ελληνικής ακτογραμμής.


Είναι επίσης γεγονός ότι παρά τους αλλεπάλληλους νόμους που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου δεν εξασφαλίστηκε το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, δεν υπήρξε πρόνοια να προηγηθεί του έργου η σύνταξη του Δασολογίου και των δασικών χαρτών, ούτε καν υπήρξε φροντίδα να δημιουργηθεί πρώτα ένα κτηματολόγιο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, πριν την έναρξη της κτηματογράφησης, που θα εξασφάλιζε τη δημόσια περιουσία.

Αντίθετα, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με νόμο του 2003 και με πρόσχημα την επιτάχυνση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, χάρισε τις εντός σχεδίου δασικές εκτάσεις που είχαν καταπατηθεί και τσιμεντοποιηθεί στους ίδιους τους καταπατητές! Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια στρέμματα του Δημοσίου σε εκτός σχεδίου εκτάσεις που διεκδικούνται από διάφορους καταπατητές και κινδυνεύουν να εμπορευματοποιηθούν. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο συνειδητά να ακολουθείται αυτή η πολιτική, ώστε να έρθει άλλη μια νομοθετική ρύθμιση σαν αυτή του 2003 που θα χαρίζει τις εκτάσεις αυτές στους καταπατητές ή θα τους τις παραχωρεί με ένα συμβολικό τίμημα, με πρόσχημα την κάλυψη των ελλειμμάτων!

Κατά τα άλλα, η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου προχωρά με βήματα χελώνας, παρά τα τεράστια πρόστιμα (100 εκατ. ευρώ) που πληρώθηκαν κατά την πρώτη φάση στην ΕΕ, αλλά και τα χαράτσια (τριανταπεντάρια και εικοσάρια ευρώ) που πληρώθηκαν πρόπερσι κατά τη δεύτερη φάση. Ηδη οι υποθηκοφύλακες έχουν χαρακτηρίσει το έργο της πρώτης φάσης «προβληματικό» που δεν «εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών», αφού έχουν εντοπιστεί σοβαρά λάθη σε αρκετές περιοχές που κτηματογραφήθηκαν κατά την πρώτη φάση. Οσον αφορά τη δεύτερη φάση, πέρα από την καταγραφή των δηλώσεων ιδιοκτησίας, η ουσιαστική κτηματογράφηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Υπολογίζεται τώρα ότι οι αναρτήσεις των κτηματολογικών χαρτών θα γίνουν προς το τέλος του 2010, οπότε και οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το δεύτερο χαράτσι, δηλαδή το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου...



Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ