Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ανεξάντλητο το σκάκι

Γιορτινές μέρες, διακοπές στα Σχολεία, ημέρες για σκάκι, αλλά και ημέρες για περισυλλογή, για τους άνεργους, για τα φτωχά παιδιά που περιμένουν όλοι τα δώρα τους, τα δώρα που προσπαθούν κάποιοι να τους τα κόψουν...

Ευτυχώς, υπάρχουν και οι αγώνες, πρώτα για να κερδίσουμε τη ζωή και μετά οι αγώνες για το σκάκι.

Σε πολλές περιοχές της χώρας θα διεξαχθούν σχολικοί σκακιστικοί αγώνες τώρα στις γιορτές και συμβουλεύουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης να λάβουν μέρος.

Η άσκηση που ακολουθεί με αλγεβρικά σύμβολα, βασίζεται στην οποζισιόν, στη θέση δηλαδή του ενός βασιλιά απέναντι στον άλλον και ποιος θα φτάσει πρώτος στα πιόνια. Χρειάζεται αρκετά σωστό μέτρημα και προσοχή στην ...«παγίδα» 4... η6 που στήνει ο μαύρος. Λευκά: Ρα4, Αγ2, Στρ. η5 (3). Μαύρα: Ρβ2, Στρ. η7 (2). Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν. 1. Αβ1! Ργ3 (αν 1... Ρβ1; τότε 2 Ρβ3 Ργ1 3. Ργ3 Ρδ1 4. Ρδ3 Ρε1 5. Ρε3 Ρζ1 6. Ρζ3 Ρη1 7. η6! Ρθ2 8. Ρη4 Ρη2. Ο μαύρος πήρε την «οποζισιόν», αλλά τώρα είναι αργά. Ο λευκός Ρουά έχει πλησιάσει πολύ. 9. Ρζ5 Ρη3 10. Ρε6 και χάνεται το μαύρο πιόνι. 2. Ρβ5 Ρδ4 3. Ργ6 Ρε5 4. Ρδ7! η6!; 5. Ρε7! (Αν 5. Αη6; τότε 5... Ρζ4 και ισοπαλία) 5... Ρζ4 6. Ρζ6 και 1-0!

Είναι πράγματι ατελείωτο το σκάκι, ανεξάντλητο δηλαδή σε συνδυασμούς, σε βαριάντες (συνέχειες), σε κινήσεις και σχέδια που το καθένα οδηγεί σε άγνωστους δρόμους. Ενα, όμως, είναι το σχέδιο το μελετημένο, που φτάνει στην κερδισμένη θέση ή και στον αντικειμενικό σκοπό του ζατρικίου - δηλαδή στο ματ. Το σχέδιο αυτό, όταν η θέση που προκύπτει στη σκακιέρα μας είναι δημιούργημα στρατηγικής, φαντασίας, διορατικότητας και διαίσθησης, (δε βασίζεται δηλαδή, σε τυχόν λάθη ή αβλεψίες του αντιπάλου), τότε βασίζεται σε αναγκαστικές κινήσεις, που δεν μπορεί διαφορετικά να απαντήσει ο αντίπαλος.

Για παράδειγμα, στη δεύτερη θέση που ακολουθεί με αλγεβρικά σύμβολα, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν όλα τα παραπάνω στοιχεία, συν αυτό της τακτικής. (Η απάντηση στον επόμενο «Ριζοσπάστη» 27-12-2009).

Λευκά: Ρε1, Βθ1, Αε8, Ιη6 (4). Μαύρα: Ρθ3, Πβ4, Αθ2, Στρ. ζ5, η4, η3 (6).

Παίζουν τα λευκά. Ποιο αποτέλεσμα θα έχουμε;

* Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, ο Λέοναρντ Ούλερ κάνει έναν υπέροχο «καλπασμό» του ίππου στα 64 τετράγωνα της σκακιέρας, με αποτέλεσμα το άθροισμα όλων των οριζόντιων και καθέτων γραμμών να είναι 260!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ