Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Διαδρομές» δισκογραφίας

«Πού πας χλομός καλέ μου Μιγκέλ/ γέμισε ο τόπος κίτρινες τουλίπες/ και στην πλατεία Χόρχε ντ' Αλβαράδο/ περιπολούν δεινόσαυροι και γύπες...».

Είναι αλήθεια πως δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα τραγούδι όπως η «Γαμμαγραφία» (Σαλβαντόρ 80) του Θάνου Μικρούτσικου (σε στίχους Αλκη Αλκαίου) χωρίς την εμβληματική ερμηνεία της μοναδικής Μαρίας Δημητριάδη (από το δίσκο «Εμπάργκο»). Και ήταν πραγματικά ευχάριστη έκπληξη όταν, το περασμένο καλοκαίρι στην εξαιρετική μουσική παράσταση «Τους έχω βαρεθεί», πολλά χρόνια μετά την πρώτη ερμηνεία του, το ακούσαμε σε διασκευή από τα «Υπόγεια Ρεύματα», μαζί με ένα απάνθισμα πολιτικών τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου, επίσης διασκευασμένα από το γνωστό συγκρότημα. Αυτό το κομμάτι περιλαμβάνεται μαζί με άλλες δεκατέσσερις δημιουργίες του συνθέτη - μελοποιήσεις ποιημάτων των Μανώλη Αναγνωστάκη, Αλκη Αλκαίου, Μάνου Ελευθερίου, Κώστα Τριπολίτη, Νίκου Καββαδία, Γιάννη Ρίτσου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ναζίμ Χικμέτ και Βολφ Μπίρμαν - στο άλμπουμ «Τους έχω βαρεθεί», που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό. «Αννα, μην κλαις», «Δίκοπη ζωή», «Ανεμολόγιο», «Αν η μισή μου καρδιά» και άλλα πολυτραγουδισμένα και με σαφή πολιτική χροιά τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου, αποδίδονται από τα «Υπόγεια Ρεύματα» - και με τη συνεργασία του συνθέτη - με έναν ήχο σημερινό και στα περισσότερα κομμάτια γοητευτικό. Ισως, κάποιες από τις διασκευές - ερμηνείες να ξαφνιάσουν ορισμένους από τους εραστές των παλιότερων, πρώτων ερμηνειών των τραγουδιών. Δίχως άλλο, όμως, πρόκειται για μια δουλειά ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα, που μαρτυρά γνώση, αγάπη και ειλικρίνεια και που στους δύσκολους καιρούς μας επαναφέρει στο προσκήνιο με νέα «γλώσσα» τραγούδια κοινωνικής και πολιτικής αφύπνισης, αναζητώντας νέους «συνομιλητές».


  • «Παράθυρα ανοιχτά» τιτλοφορείται ο τελευταίος δίσκος των «Apurimac» - ένα μουσικό «ταξίδι» απ' τις ακτές της Μεσογείου ως τα νησιά της Καραϊβικής και τα λιμάνια της Νότιας Αμερικής. Καινούρια τραγούδια, πολλές συμμετοχές, κεφάτοι ρυθμοί δίνουν το στίγμα του δίσκου, που απηχεί το γνώριμο, εξωστρεφές ύφος του αξιόλογου λάτιν σχήματος. Εκτός από τους ίδιους τους «Apurimac» (Daniel Armando, Τάκης Βαρελάς, Μάκης Παπαγαβριήλ, Βαγγέλης «Καρότος» Κατσαρέλης, Σταύρος Λίνος, Marcos Carrera, Δημήτρης Καραγιάννης), τραγουδούν οι: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Παντελής Θαλασσινός, Μάρκος Κούμαρης (από τους «Locomondo», με το τραγούδι του «Δεν προλαβαίνω»), Martha Moreleon, Gabriela Torres (από την Αργεντινή), Ηλίας Μαμαλάκης. Μαζί με τους «Apurimac» παίζουν εξαιρετικοί μουσικοί όπως οι Σταύρος Λάντσιας, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Ηρακλής Βαβάτσικας, Carlos Buono κ.ά.
Παραδοσιακά...
  • «...και εις έτη πολλά» εύχεται με τον τελευταίο δίσκο της η Στέλλα Κονιτοπούλου, με παραδοσιακά κάλαντα από τη νησιωτική Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για ένα απάνθισμα παραδοσιακών τραγουδιών που αφορούν τρεις περιόδους (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα) - ουσιαστικά πρόκειται για κάλαντα - τα οποία διαχωρίζονται με βάση τον εκάστοτε εορτασμό. Περίοδος Χριστουγέννων: Κάλαντα από την Κω, την Κρήτη, την Κύπρο, τη Νάξο, την Αστυπάλαια, τη Σάμο και την Αίγινα. Περίοδος Πρωτοχρονιάς: Κάλαντα από τη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Χίο, την Κρήτη, την Αστυπάλαια και την Ικαρία. Περίοδος Φώτων: Κάλαντα από τη Νάξο, την Αστυπάλαια, την Κρήτη, την Ικαρία και τη Ρόδο. Την Στέλλα Κονιτοπούλου συνοδεύει η παιδική χορωδία του Γιάννη Τσιαμούλη, ενώ στην ερμηνεία συμμετέχουν η Δόμνα Σαμίου, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Πάρις Περυσινάκης. Πρόκειται για μια δουλειά με παραδοσιακό ήχο και λαογραφικό ενδιαφέρον. Κάθε κομμάτι συνοδεύεται από την ιστορία του, μετά από εκτενή έρευνα σε συνεργασία με τον διακεκριμένο μουσικό στο παραδοσιακό τραγούδι Βασίλη Οικονόμου.

  • Η Στέλλα Κονιτοπούλου κυκλοφόρησε έναν ακόμη δίσκο με παραδοσιακά «Τραγούδια του γάμου» από όλη την Ελλάδα. Και εδώ συμμετέχουν πολλοί σπουδαίοι του είδους: Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης (Θράκη), Σάββας Σιάτρας (Ηπειρώτικα), Στέλιος Μπικάκης (Κρητικά), Γιάννης Κωνσταντίνου (Ρούμελη), Μάριος Χαραλάμπους (Κύπρος), Μανώλης Κόττορος (Σάμος) και η χορωδία των εκπαιδευτηρίων Ι. Τσιαμούλη. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή σπουδαίων μουσικών όπως οι Κυριάκος Γκουβέντας, Σωτήρης Μαργώνης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Κώστας Ασπιώτης κ.ά., ενώ ο Βασίλης Οικονόμου ασχολήθηκε με το μουσικό μέρος των τραγουδιών με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά στην αρχική τους μορφή.
  • Δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο Αριστείδη Μόσχο και δεξιοτέχνη στο σαντούρι μαθήτευσε η Αρετή Κετιμέ, που από πολύ νωρίς (σε ηλικία μόλις 13 χρόνων) εντυπωσίασε με την ωριμότητα στο παίξιμο του σαντουριού και με την υπέροχη φωνή της. Η νεαρή μουσικός και τραγουδίστρια, που ήδη έχει στο ενεργητικό της σημαντικές συνεργασίες (Γ. Νταλάρας, Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου, Γλυκερία, Δ. Τσακνής, Λ. Παπαδόπουλος, Ελ. Βιτάλη, Χ. Γιαζιτζιάν κ.ά.), κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ που τιτλοφορείται «Με τη φωνή της Αρετής». Ερμηνεύει δύο καινούργια τραγούδια - το «Βόρειος καημός» του Δ. Καρρά (μαζί με τον Δ. Ζερβουδάκη) και το «Μια στιγμή» της Σ. Νάτσιου (συμμετέχει η Ντιλέκ Κοτς που υπογράφει και τους τουρκικούς στίχους) - καθώς και παραδοσιακά, ρεμπέτικα (Βαμβακάρης, Τούντας), αλλά και σύγχρονα. Συμμετέχουν ακόμη οι Παναγιώτης Λάλεζας, Δημήτρης Καρασαββίδης και Γιάννης Βασιλόπουλος (κλαρίνο).
Ζωντανά...
  • Ζωντανή ηχογράφηση από το «Σχολείον» όπου παρουσιάστηκε το περσινό καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αποτελεί ο δίσκος του Νίκου Ξυδάκη «Μια μουσική προσωπογραφία του Κ. Π. Καβάφη - Rue Lepsius», σε ποίηση του Διονύση Καψάλη. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο, που αφηγείται τη ζωή του μεγάλου Αλεξανδρινού και μας μεταφέρει στη γοητεία της ποίησής του. Συμπράττουν επτά βιολοντσέλα της Οπερας του Καΐρου και η Ορχήστρα κλασικής αραβικής μουσικής «Αl Μahabba», σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Μπουζάνη. Τραγουδούν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Νίκος Ξυδάκης. Στο ρόλο του αφηγητή ο Δημήτρης Μαρωνίτης.
  • Τα «Τραγούδια της Πόλης», έτσι όπως παρουσιάστηκαν από την Σωτηρία Λεονάρδου, τον Βασίλη Γισδάκη και τον Στέλιο Μποτωνάκη στην περσινή μουσική παράστασή τους στο «Κύτταρο» περιλαμβάνονται στο δίσκο τους «Sing City» (ζωντανή ηχογράφηση). Ειλικρίνεια, πάθος, μοναδικές ερμηνείες αποτυπώνονται σε αυτό το δίσκο - ταξίδι στη δημιουργία συνθετών που έχουν βάλει το στίγμα τους στο τραγούδι. Μια «διαδρομή» ψυχής, από τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και της Λένας Πλάτωνος μέχρι εκείνα των Διονύση Σαββόπουλου, Παύλου Σιδηρόπουλου, Νικόλα Ασιμου κ.ά.
  • Ζωντανή ηχογράφηση είναι και το διπλό άλμπουμ της Μάρθας Φριντζήλα «Δυο νύχτες στα Μέγαρα» (του προγράμματος που παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής). Το πρώτο cd «The kubara project» περιέχει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα (από Μιχάλη Σουγιούλ και Δημήτρη Λάγιο μέχρι Μάνο Χατζιδάκι και Κουρτ Βάιλ), ενώ το δεύτερο «Παράδοση κατ' οίκον» είναι μια περιπλάνηση στην παραδοσιακή μουσική και στα τραγούδια της Ελλάδας.
  • Ηχογραφημένα ζωντανά σε συναυλίες τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι επίσης και τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο «εκρηκτικό» διπλό cd των «Locomondo». Εκτός από ήδη δισκογραφημένα κομμάτια, το «Locomondo Live» περιέχει και αρκετά αδισκογράφητα τραγούδια τους, καινούργια και παλιά, καθώς και κάποιες διασκευές, όπως του Bob Marley (Redemption Song), Manu Chao (Mala Vida), Jovanotti (L' ombelico del mondo) και άλλων τραγουδοποιών της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής.

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ