Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΤ
Συνεχίζεται η «ομηρία» των εργαζομένων

Μέσω αξιολόγησης θα κρίνει η κυβέρνηση αν θα παραμείνουν ή όχι στην εργασία τους

Κατόπιν αξιολόγησης θα κρίνει η νέα διοίκηση της ΕΡΤ πόσοι από τους συμβασιούχους που απασχολεί θα παραμείνουν στην εργασία τους. Το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται μεν να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων, των περίπου 1.200 συμβασιούχων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ωστόσο η νέα διοίκηση θα αξιολογήσει πόσοι απ' αυτούς καλύπτουν ανάγκες και είναι ...χρήσιμοι. Τουλάχιστον, αυτό διαφάνηκε μετά την πρώτη «άτυπη» συνάντηση του αρμόδιου υπουργού, Παύλου Γερουλάνου, με τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ των ΜΜΕ.

Η απόφαση για την ανανέωση των συμβάσεων, οι οποίες λήγουν στο τέλος του χρόνου και αναμένεται να έχουν ισχύ από 4 έως 6 μήνες, θα ληφθεί τις επόμενες μέρες «διά περιφοράς» ανάμεσα στους υπουργούς. Η νέα διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, από τη στιγμή που θα ανανεωθούν οι συμβάσεις και μέχρι τη λήξη τους, θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των συμβασιούχων προκειμένου να εντοπιστεί πόσοι απ' αυτούς τους εργαζόμενους καλύπτουν ανάγκες της ΕΡΤ, ποιοι χρειάζονται, ώστε στη συνέχεια σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων να μην ανανεωθούν εκ νέου οι συμβάσεις. «Αγνωστο» παραμένει όμως τι πρόκειται να γίνει με τους περίπου 200 συμβασιούχους που οι συμβάσεις τους έχουν λήξει από τον περασμένο Μάη. Αγνωστα παραμένουν επίσης τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία της αξιολόγησης, ενώ «θολό» είναι το τοπίο αν η ίδια αξιολόγηση θα γίνει και για το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ, το οποίο αριθμεί περίπου τους 3.850 εργαζόμενους.

Συγχρόνως, ο υπουργός Πολιτισμού υπεραμύνθηκε της τακτικής της διοίκησης της ΕΡΤ να δίνει οπτικοακουστικό υλικό στα ιδιωτικά κανάλια μέσω των οπτικών ινών θέτοντας ως ζήτημα ότι τα παραπανίσια συνεργεία, ο εξοπλισμός ή ακόμη και οι εργαζόμενοι μπορούν να ενοικιάζονται (!) στον ιδιωτικό τομέα.

Στα σχέδια της νέας διοίκησης της ΕΡΤ θα είναι και η επανεκτίμηση των συμβασιούχων με τα συμβόλαια των χιλιάδων ευρώ, η οποία θα γίνει με βάση «τηλεοπτικά» αλλά και «διοικητικά» κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, στόχος είναι να μην είναι ούτε ανταγωνιστικό ούτε συμπληρωτικό στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς η εμπειρία του παρελθόντος έδειξε ότι ένα «ανταγωνιστικό» πρόγραμμα στο πλαίσιο των ιδιωτικών καναλιών (όπως «Disney», αγώνες Champions League, κ.ά.) δεν ήταν πάντα επικερδή. Στις προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι να αποσύρει την ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά άμεσα, ενώ στα ...μακρινά σχέδια ανήκει - όπως υποστηρίζεται - και η μείωση του ανταποδοτικού τέλους. Στον άμεσο όμως σχεδιασμό βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για το διαχωρισμό της θέσης προέδρου - διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Να σημειωθεί ότι το όνομα του νέου προέδρου της ΕΡΤ αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Γενάρη, ενώ υπάρχει η πιθανότητα αντικατάστασης μελών του υπηρεσιακού Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακόμα, στα «χέρια» της διοίκησης βρίσκεται η έρευνα για τα «κακώς καμωμένα» στην κρατική ραδιοτηλεόραση, με τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος και οικονομικές σπατάλες, ενώ αναφέρθηκε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη διοίκηση η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ