Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Μονόδρομος η συσπείρωση και ο αγώνας

Διακήρυξη - κάλεσμα της παράταξης, ενόψει του συνεδρίου της

Κάλεσμα προς τους εμπόρους της χώρας για μια ριζικά διαφορετική εκλογική επιλογή και για ενδυνάμωση των αγωνιστικών δυνάμεων στο χώρο, απευθύνει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων με την ευκαιρία του Συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που θα γίνει την επόμενη Κυριακή 26 του Νοέμβρη. Στη διακήρυξή της η Αγωνιστική Συνεργασία, που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), τονίζει:

Οι εκλογές στην τριτοβάθμια οργάνωσή μας, γίνονται σε μία περίοδο που στη χώρα μας και στον κόσμο, συντελούνται ραγδαίες αλλαγές.

Οι οικονομικά ισχυροί, στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης», της «ανταγωνιστικότητας» και της «ελεύθερης αγοράς», σαρώνουν ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι η αύξηση των κερδών τους.

Η πολιτική προσαρμογή της χώρας μας στη μετά - ΟΝΕ εποχή, δηλαδή η συγκέντρωση κεφαλαίων, παραγωγής, εμπορίου και υπηρεσιών σε όλο και λιγότερα χέρια, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς, τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, τον «ελεύθερο» ανταγωνισμό, την πλήρη απελευθέρωση τιμών, εκπτώσεων, προσφορών, ωραρίων, χρηματοδότησης, επαγγελματικής στέγης, την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης κ.ά.

Αυτή η πολιτική προωθεί τις συγχωνεύσεις μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις σε νευραλγικούς τομείς, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων στρωμάτων, και την παραγωγική υποβάθμιση.

Σήμερα στη χώρα μας:
  • Ενας μικρός αριθμός αλυσίδων, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστημάτων συγκεντρώνει πάνω από το 60% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, που συνεχώς αυξάνει, με την ίδρυση νέων μονάδων στις επαρχιακές πόλεις.
  • Το χρηματιστήριο έχει γίνει δεξαμενή άντλησης φθηνού χρήματος, σε βάρος της λαϊκής αποταμίευσης.
  • Στον αντίποδα, η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, μικρέμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, συμπιέζονται οικονομικά, ο τζίρος τους μειώνεται, τα αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα τους πνίγουν και πολλοί οδηγούνται στο κλείσιμο και στην αναζήτηση νέας δουλιάς.

Η σκληρή αυτή πραγματικότητα, γκρέμισε κάθε αυταπάτη. Αποδείχτηκε στη ζωή, ότι όλα αυτά που εννοούσαν οι υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς» και της ΟΝΕ, είχαν και έχουν έναν στόχο. Οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Δυο πόλοι

Η επίθεση που δέχονται οι μικρές επιχειρήσεις και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, θα είχαν μοιραστεί και η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη αν, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, είχαν αντίστοιχη αγωνιστική δράση, άνοιγαν μέτωπο στην «οικονομία της αγοράς» και στις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Στα τρία προηγούμενα χρόνια, ξεχώρισαν πιο καθαρά οι δύο πόλοι στο συνδικαλιστικό μας κίνημα:

1. Ο ένας πόλος είναι αυτός, που εκφράζει η σημερινή πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ, που πρόσκειται στις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΕΒΕ. Σήμερα αφού έπεσαν οι μάσκες τους, από κοινού διεκδικούν την ψήφο σου.

Ολες οι δραστηριότητες και θέσεις τους, εξυπηρετούν το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, αφού:

  • Μετέτρεψαν την ΕΣΕΕ, από διεκδικητικό όργανο υπεράσπισης των πραγματικών προβλημάτων της πλειοψηφίας των μελών, που είναι μικρέμποροι, αυτοαπασχολούμενοι (95%), σε κέντρο προπαγάνδισης της πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, ξεπερνώντας ακόμη και τον ίδιο τον ΣΕΒ.
  • Συμμετέχουν στον «κοινωνικό διάλογο» - παρωδία, για τη νομιμοποίηση ειλημμένων αποφάσεων.
  • Οδηγούν τον κλάδο σε παραπέρα απομαζικοποίηση και σε πλήρη αγωνιστική απραξία.
  • Εξαντλούν όλες τις δραστηριότητές τους, σε δημόσιες σχέσεις και «κοσμικές» εκδηλώσεις, στην επαγγελματική εκπαίδευση - κατάρτιση μέσω του ΚΑΕΛΕ και στην αξιοποίηση προγραμμάτων που απευθύνονται κύρια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Συνεργάζονται αρμονικά, με ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ, ΣΕΒ, με τους εκπροσώπους δηλαδή αυτών που καθημερινά μας βάζουν λουκέτο και μας εκτοπίζουν από την αγορά.
  • Αντιμετωπίζουν εχθρικά κάθε συνεργασία και κοινή δράση με άλλες κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίζονται κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Απέκλεισαν την παράταξή μας - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ - από το προεδρείο, το ΚΛΕΛΕ και όλες τις επιτροπές.
  • 2. Ο άλλος πόλος είναι αυτός, των αγωνιστικών, προοδευτικών, ριζοσπαστικών δυνάμεων, που εκφράζεται από την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ και είναι η διαφορετική φωνή στο ΔΣ της ΕΣΕΕ.

Ολα αυτά τα χρόνια, με τη δύναμη που της δώσατε στις προηγούμενες εκλογές με σαφή αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, αντιστάθηκε σε αυτή την κατάσταση, αφού:

  • Προσπάθησε να δώσει αγωνιστικό προσανατολισμό για τη λύση των προβλημάτων, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες που τα δημιουργούν.
  • Σταθερά και επίμονα επιδιώξαμε, την ανάπτυξη της αγωνιστικής συσπείρωσης των συναδέλφων, πέρα από διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές και παραταξιακές επιλογές, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και στις επιπτώσεις από το «μονόδρομο» της ΟΝΕ.
  • Προβάλαμε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχουν ανάγκη οι μικρές επιχειρήσεις.
Μόνο με αγώνα

Η ζωή καθημερινά επιβεβαιώνει μια απλή αλήθεια, ότι στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς» η προοπτική των μικρών επιχειρήσεων είναι ο συνεχής εκτοπισμός τους και η μετατροπή όσων παραμένουν, δέσμιες των πολυεθνικών.

Είναι αυταπάτη και δημαγωγία, από πού προβάλλει η απερχόμενη πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, ότι «μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός» και ότι «μπορεί να εξελιχθεί σε όφελος των μικρών επιχειρήσεων, αρκεί αυτές να εκσυγχρονιστούν και να ανέβουν στο όχημα της ΟΝΕ».

Η ΟΝΕ δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το μέσο του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του και οι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις «η καύσιμη ύλη του».

Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας, εκ των πραγμάτων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Δεν μπορούν να λυθούν με απλούς καθημερινούς αγώνες ούτε με αποσπασματικές δραστηριότητες.

Χρειάζεται μέσα από τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα, αγώνας επίμονος, μαζικότητα, συλλογικότητα, συνεργασία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που υποφέρουν από αυτή την πολιτική.

Μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, εργατοϋπαλλήλους, αγρότες, συνταξιούχους, νεολαία, χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα πανίσχυρο κοινωνικό μέτωπο.

Μόνο σε μία τέτοια προοπτική, μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα χειρότερα που έρχονται, να αποσπάμε έστω κάποιες παραχωρήσεις, που στην πορεία για να διασφαλιστούν και να διευρυνθούν πρέπει να στοχεύουμε στην ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και να επιβάλουμε μια άλλη, αντιμονοπωλιακή, φιλολαϊκή.

Μια πολιτική, προγραμματισμένης αντιμονοπωλιακής ανάπτυξης, που θα έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και θα στοχεύει:

  • Στον περιορισμό της ασύδοτης δράσης των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.
  • Στην εφαρμογή κλαδικών πολιτικών.
  • Στη στήριξη της μαζικής συνεταιριστικοποίησης των μικρών επιχειρήσεων.
  • Στην εξυγίανση και ενίσχυση του δημόσιου τομέα.
  • Στην ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων και της κοινωνικής πολιτικής.
  • Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Μόνο σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να στηριχτούν οι μικρές επιχειρήσεις.

Οι σημερινές εκλογές είναι για όλους εμάς μία ώρα ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους από όλη τη χώρα, που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Μας έστειλαν εδώ, για να εκλέξουμε συναδέλφους αγωνιστές, που θα διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά μας.

Στις σημερινές συνθήκες, που τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται και η συνεχής αγανάκτηση μεγαλώνει, είναι φανερή η έλλειψη ενός ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος, και σωστά προσανατολισμένου.

Ας κάνουμε τώρα την αρχή. Εχουμε μπροστά μας, μια καλή ευκαιρία. Να δώσουμε με την ψήφο μας:

  • Ενα σαφές μήνυμα ότι η πλειοψηφία των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων δε συναινεί σε αυτή την πολιτική και δε συμβιβάζεται.
  • Οτι δεν πάει άλλο με τη σημερινή πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, που το έχει ξεκαθαρίσει, με ποιους είναι και ποιους υπηρετεί.
  • Να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς, που περιφρονούν τη νοημοσύνη μας, καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά μας, τσαλαπατούν την προσωπικότητά μας και θέλουν να μας πείσουν ότι ο εμπορικός κόσμος μικροί και μεγάλοι έχουμε τα ίδια συμφέροντα, ότι τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται.
  • Να αναδείξουμε την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ σε δύναμη ικανή να συμβάλει σε θετικές εξελίξεις για τον κλάδο μας, σε πόλο ευρύτερης αγωνιστικής συσπείρωσης όλων των συναδέλφων για μια άλλη πορεία του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
  • Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους που προβληματίζονται, ανησυχούν και ενδιαφέρονται για να αλλάξει αυτή η άσχημη κατάσταση».

Και η διακήρυξη καταλήγει:

«Σας καλούμε να κάνετε, για πρώτη φορά, μια ριζική, διαφορετική εκλογική επιλογή. Να ψηφίσετε μαζικά το ψηφοδέλτιο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ. Η δύναμη της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ δεν είναι για δική της χρήση, είναι δύναμη για τους συναδέλφους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ