Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»

Συνεχίζονται οι αναλυτικές προτάσεις για την αγορά αξιόλογων λογοτεχνικών βιβλίων, στην εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», η οποία θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM», που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου.

Στη σημερινή εκπομπή θα ψυχαγωγηθούμε με τη σατυρική θεώρηση της κοινωνικής κατάστασης και των ανθρώπινων αδυναμιών στα «Συριανά Διηγήματα» του καυστικού χιουμορίστα του 19ου αιώνα Εμμανουήλ Ροΐδη («Σύγχρονη Εποχή»), θα προβληματιστούμε ποιητικά με το «Σαρανταήμερο» του μουσικού Στέφανου Ψαραδάκου (εκδ. «Γιώργος Δαρδανός»), το «Ενενήντα Τρία» του Γάλλου στοχαστή του 19ουαιώνα Βίκτορ Ουγκό θα μας διδάξει επαναστατικά («Σύγχρονη Εποχή»), το «Με λένε Κόκκινο» του Τούρκου νομπελίστα Ορχάν Παμούκ («Ωκεανίδα») θα μας «περπατήσει» στην Πόλη του Βοσπόρου, το «Η μοίρα ενός ανθρώπου» του Ρώσου Μιχαήλ Σολόχοφ («Σύγχρονη Εποχή») θα μας μεταφέρει στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το «Ο άλλος δραπέτης» του μαρτυρικού Μακρονησιώτη Μανώλη Κορνήλιου («Σύγχρονη Εποχή») δείχνει το αδιέξοδο της δραπέτευσης από το χρέος και το επικό ποίημα της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή «Προμηθέων Τόποι» («Σύγχρονη Εποχή») συγκλονίζει με τη σύγχρονη διάσταση του Προμηθέα. Η επιλογή αυτή τη φορά εστιάζεται στο λογοτεχνικό βιβλίο, που πιστεύεται ότι ταιριάζει με τη χαλάρωση των «χρονιάρων ημερών». Και μην ξεχνάτε να επισκεφτείτε το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», όπου θα βρείτε μια ευρύτερη επιλογή της αρεσκείας σας!

Αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί η εκπομπή του «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM» «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, θα είναι αφιερωμένη στην Μερσέντες Σόσα, γνωστή και ως «Νέγρα», λόγω των κατάμαυρων μαλλιών της.

Η Μερσέντες Σόσα γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1935 στην Αργεντινή και σε ηλικία 15 ετών κέρδισε σε ένα μουσικό διαγωνισμό. Το 1959 ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο, ενώ έγινε γνωστή με την εμφάνισή της στο Φεστιβάλ Εθνικής Μουσικής. Τα τραγούδια της «Νέγρας» και τα μηνύματα που περιείχαν έγιναν απειλή για τη χούντα του Χόρχε Βιδέλα που επιβλήθηκε το 1976, ενώ το 1979 η Σόσα συνελήφθη σε συναυλία. Αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι και τη Μαδρίτη, όπου έμεινε έως το 1982 οπότε και επέστρεψε στην Αργεντινή. Στη διάρκεια της 40χρονης πορείας της στη μουσική εμφανίστηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. «Εφυγε» στις 4 Οκτώβρη 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ