Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση μισθών για τους εργαζόμενους, προκλητικές ενισχύσεις στις τράπεζες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην «πρωτοπορία» των δυνάμεων που κηρύσσουν τη δραστική περικοπή των εργατικών μισθών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την ίδια στιγμή, όμως, η ΕΚΤ αποφασίζει να χορηγήσει ένα νέο «πακέτο» ενισχύσεων, ύψους 96,9 δισ ευρώ, στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ, όπως και ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, υποδέχονται ενθουσιωδώς τις αποφάσεις κυβερνήσεων για τη μείωση των μισθών και προτρέπουν πιεστικά τις υπόλοιπες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Αυτό έγινε με την περίπτωση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, αλλά και της Ελλάδας. Για την ΕΚΤ, κριτήριο αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων εξόδου από την κρίση είναι ο βαθμός μείωσης του εργατικού εισοδήματος και η ένταση της επίθεσης κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Απ' την άλλη, χωρίς δεύτερη σκέψη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σπεύδει να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των τραπεζών, χορηγώντας τους ζεστό χρήμα για να συντηρήσει και να ενισχύσει την κερδοφορία τους. Των τραπεζών που όλοι συμφωνούν ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων παραγόντων της κρίσης.

Δηλαδή, τιμωρία γι' αυτούς που δεν έχουν καμιά ευθύνη και γενναία ενίσχυση στους ενόχους.

Το τελευταίο «πακέτο» ενίσχυσης των τραπεζών από την ΕΚΤ, ύψους 96,9 δισ ευρώ, προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους «αναλυτές», οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ότι δε θα ήταν μεγαλύτερο από 75 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι αυτό είναι το τρίτο «πακέτο ενίσχυσης» των τραπεζών από την ΕΚΤ από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι σήμερα. Το πρώτο «πακέτο» ανακοινώθηκε στα τέλη του Ιούνη, ήταν ύψους 442 δισ. ευρώ (!) και δικαιολογήθηκε ως απαραίτητη συμβολή για τη διατήρηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Ηταν τότε που η καχυποψία μεταξύ των τραπεζών για τους «σκελετούς που έκρυβε» η κάθε μία στον Ισολογισμό της είχε «παγώσει» τον μεταξύ τους δανεισμό.

Το δεύτερο «πακέτο» ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και ήταν ύψους 75 δισ. ευρώ, με την προειδοποίηση ότι θα ήταν και το τελευταίο...

Τρεις μήνες μετά, η ΕΚΤ ανακοινώνει το τρίτο «πακέτο» ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των «ενισχύσεων» στα 614 δισ. ευρώ!

Σημειώνουμε ότι δεν υπολογίζονται στο ποσό αυτό οι «ενισχύσεις» που δόθηκαν στις τράπεζες από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θεωρητικά, αυτά τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν από τις τράπεζες στην ΕΚΤ, όταν οι τράπεζες το θεωρήσουν εφικτό. Ομως, όπως προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δεν αναμένεται επιστροφή μεγαλύτερη από το 30% των χορηγηθέντων ενισχύσεων. Δηλαδή, το 70% (τουλάχιστον) των «πακέτων» θα περάσουν ανεπιστρεπτί στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ