Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με επιτυχία η μάχη της απεργίας από τις δυνάμεις του ΜΑΣ

Με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών που συσπειρώνονται σε πάνω από 130 επιτροπές αγώνα σε όλη την Ελλάδα δόθηκε το στίγμα, όσον αφορά τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στις πρόσφατες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Το ΜΑΣ έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας, η πείρα που βγαίνει είναι πολύτιμη.

Η προσπάθεια για την προετοιμασία της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς, αμέσως μετά τα επιτυχημένα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 24/11. Δεκάδες συνεδριάσεις των επιτροπών αγώνα πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να μπει σχέδιο ανά επιτροπή για την επιτυχία των κινητοποιήσεων στις 10/12 του ΜΑΣ και της μεγάλης απεργίας του ΠΑΜΕ στις 17/12.

Από κει και πέρα το σχέδιο μπήκε στη ζωή. Εξορμήσεις σε κάθε έτος, αποφάσεις σε Διοικητικά Συμβούλια και γενικές συνελεύσεις με το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ, ήταν τα βασικά μέτρα που πάρθηκαν για να οργανωθεί η πάλη σε κάθε αμφιθέατρο στην Ελλάδα. Αιχμή ήταν τα ζητήματα της ακριβοπληρωμένης μόρφωσης, της πάλης για πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.

Δεν μείναμε εκεί. Οι επιτροπές αγώνα έδωσαν μάχη για να οργανωθεί η πάλη των ίδιων των εργαζομένων σπουδαστών. Με επιτυχημένες συσκέψεις πανελλαδικά με στελέχη του ΠΑΜΕ, με έμφαση σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, ο επισιτισμός, το εμπόριο, χώρους δηλαδή όπου δουλεύουν χιλιάδες φοιτητές. Εγιναν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς που συγκεντρώνονται φοιτητές (τηλεπικοινωνίες, νοσοκομεία). Μάλιστα, στον ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή που συνέβαλε στο να απεργήσει το 80% των εργαζομένων.

Καταφέραμε πολλές εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα να απεργήσουν, για πολλούς απ' αυτούς ήταν η πρώτη φορά που σήκωναν ανάστημα, αυτή είναι και η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα.

Δεν υποταχθήκαμε στους αρνητικούς συσχετισμούς, τους ξεπεράσαμε! Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός των ΓΣΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ έδρασε και μέσα στις σχολές. Οι δυνάμεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ όπως και αυτές των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΕΑΑΚ έκαναν τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν, για να τρομοκρατήσουν. Τους απαντήσαμε δυναμικά όπως π.χ. στη ΣΕΥΠ των ΤΕΙ Αθήνας που ενώ όλες οι δυνάμεις μποϊκοτάρισαν την προσπάθεια για διεξαγωγή ΓΣ οι επιτροπές οργάνωσαν συνελεύσεις εξαμήνων και κατάφεραν να οργανώσουν την πάλη των σπουδαστών από τα κάτω. Ετσι δόθηκε απάντηση στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης.

Μ' αυτόν τον τρόπο φτάσαμε στο ξημέρωμα της 17ης του Δεκέμβρη όπου δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στις απεργιακές φρουρές για να νεκρώσουν εκατοντάδες χώροι δουλειάς σε όλη την Ελλάδα. Δυναμική ήταν η παρουσία των επιτροπών αγώνα σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Ξεχωριστή σημασία είχε η έμπρακτη αλληλεγγύη στην απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά όπου οι δυνάμεις του ΜΑΣ έβαλαν ένα μικρό λιθαράκι για να μη λύσει κάβους ούτε ένα πλοίο!

Η μάχη συνεχίζεται και μετά τις 17 για να παρθούν πίσω οι απολύσεις των συναδέλφων μας που έκαναν το βήμα να απεργήσουν. Ηδη οι επιτροπές αγώνα σε μια σειρά από σχολές δεν έχουν αφήσει ούτε μέρα να πάει χαμένη. Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά πήγαν στην απεργία στην επιχείρηση «Καμπέρος» που δουλεύει ένα μέλος του συλλόγου, σπουδαστές από τη ΣΤΕΦ Πειραιά μαζί με το σωματείο ακύρωσαν μια απόλυση, φοιτητές από το Πάντειο στήριξαν συνάδελφό τους που απολύθηκε λόγω της απεργίας και θα ακολουθήσουν κι άλλα παραδείγματα.

Οι αγώνες θα έχουν συνέχεια και είναι παρακαταθήκη ο τρόπος που σταθήκαμε μπροστά στην απεργία, παρά τις πολλές αδυναμίες που υπάρχουν. Πάντως, είναι βέβαιο ότι ο δρόμος που έχει χαραχτεί είναι ο επιβεβλημένος, δε θα κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. Θα δώσουμε με την ίδια συνέπεια και με μεγαλύτερη μαχητικότητα τις επόμενες μάχες, το ΜΑΣ θα καταξιωθεί ως ο οργανωτής των αγώνων των σπουδαστών.


Δημήτρης ΒΙΤΑΛΗΣ
Μέλος της Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ