Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Σεμινάριο από υπηρεσία του αμερικανικού κατασταλτικού μηχανισμού

Εκπρόσωποι τμήματος του κατασταλτικού μηχανισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ήρθαν στην Ελλάδα και παρέδωσαν «μαθήματα» πολιτικής προστασίας σε ειδικό σεμινάριο που διοργανώθηκε ύστερα από συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτακτων Αναγκών των ΗΠΑ, τη γνωστή και ως FEMA. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 30 ανώτερα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των διευθύνσεων πολιτικής προστασίας των περιφερειακών διοικήσεων, του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόσχημα για τη διοργάνωση του σεμιναρίου ήταν η αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Ομως, είναι φανερό ότι ο κατασταλτικός μηχανισμός των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αναμειχθεί στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας. Που για την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν εννοούνται μόνο σεισμοί, πλημμύρες και τυφώνες, αλλά, πολύ περισσότερο, σκληρή καταστολή και αντιμετώπιση εσωτερικών κινδύνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία των ΗΠΑ είναι ενταγμένη στον κρατικό μηχανισμό και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και εξήγαγε τεχνογνωσία για πρώτη φορά σε άλλη χώρα. Είναι, επίσης, γνωστή για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που διαχειρίζεται στις ΗΠΑ, όπως, για παράδειγμα, σε τμήμα της βάσης στο Γκουαντάναμο... Η FEMA εδρεύει στο Fort Meade της πολιτείας Maryland, όπου βρίσκεται και η έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το σεμινάριο είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ , αλλά υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν υλοποιήσει με συνέπεια τις πολιτικές πολιτικής προστασίας όπως διαμορφώθηκαν από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τον Κοινοτικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και μονάδων ταχείας επέμβασης. Και οι δύο έχουν εντάξει στους σχεδιασμούς τους το νέο ιμπεριαλιστικό «αντιτρομοκρατικό» δόγμα και την αντιμετώπιση των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών». Είναι δε προσανατολισμένοι και στη «διαχείριση κρίσεων» και εκτός των συνόρων των κρατών - μελών της ΕΕ. Η συνεργασία της FEMA με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είχε συμφωνηθεί από το 2001 με την υπογραφή του πρωτοκόλλου της μεταξύ τους συνεργασίας. Το εγχειρίδιο μάλιστα που εξέδωσε η ελληνική Γραμματεία «Πολιτικής Ασκήσεων» αποτελεί πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου της FEMA.

Οι δραστηριότητες της FEMA

Εχει σημασία να επισημάνουμε ότι η FEMA διαχειρίζεται περισσότερα από 600 στρατόπεδα συγκέντρωσης στις ΗΠΑ ενώ οι 30 από τις 36 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων, είναι αφοσιωμένες στην πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση τρομοκρατικών και άλλων εξωτερικών απειλών, όπως αυτές ορίζονται από τις ΗΠΑ. Για τους σκοπούς αυτούς, άλλωστε, είναι ειδικευμένο το προσωπικό της FEMA, καθώς τα τελευταία της εγχειρίδια ειδικεύονται σε θέματα βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών απειλών.

Στην περίπτωση του τυφώνα «Κατρίνα» που έπληξε τη Ν. Ορλεάνη, οι αρχές των ΗΠΑ είχαν ...προετοιμαστεί για την αντιμετώπισή του περικόπτοντας τα κονδύλια για την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής. Τα χρήματα διοχετεύθηκαν στη χρηματοδότηση των «αντιτρομοκρατικών» πολέμων. H FEMA, που κλήθηκε να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον τυφώνα, απέτυχε παταγωδώς. Tο 2003 απορροφήθηκε από το υπερυπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Tο 2006 δύo πρώην στελέχη της καταδικάστηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ σε ποινές κάθειρξης 21 μηνών και στην καταβολή προστίμων 20.000 δολαρίων έκαστος μετά την αποκάλυψη ότι ζητούσαν προκαταβολή 20.000 δολαρίων και άλλα 5.000 δολάρια κάθε βδομάδα για να φροντίσουν ώστε να ανατεθεί σε συγκεκριμένη επιχείρηση ένα συμβόλαιο επισιτισμού του πληθυσμού της Ν. Ορλεάνης αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται ενδιαφέρον από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ζήτημα της πολιτικής προστασίας. Το Μάρτη του 2008 ιδιωτικό κέντρο επιμόρφωσης στελεχών είχε στείλει σε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Πελοποννήσου σχετικό πρόγραμμα σεμιναρίων, όπου αντί 450 ευρώ θα καταρτίζονταν από στρατηγούς του ΝΑΤΟ και ειδικούς σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων. Το πρόγραμμα επιδοτούνταν από τον ΟΑΕΔ και ο φορέας που διοργάνωνε τα σεμινάρια συνεργαζόταν με την Ακαδημία Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ν. Υόρκης. Οι συμμετέχοντες θα εφοδιάζονταν και με σχετικό εγχειρίδιο. Το σεμινάριο δεν πραγματοποιήθηκε μετά από τις έντονες αντιδράσεις.


Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ