Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Επισημοποίηση πετρελαϊκών συμφωνιών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε μια πρώτη συμφωνία κατέληξαν τελικά το υπουργείο Πετρελαίου και η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Αγκόλα, Sonangol. Η εταιρεία είχε καταθέσει προσφορά για τα κοιτάσματα Νάτζμα (διαπιστωμένα αποθέματα 858 εκατομμύρια βαρέλια) και Καγιάρχ (διαπιστωμένα αποθέματα 807 εκατομμύρια βαρέλια) κατά τον πρόσφατο δεύτερο γύρο «δημοπρατήσεων» πετρελαϊκών κοιτασμάτων που πραγματοποίησε η ιρακινή ηγεσία.

Μετά από δύο βδομάδες εντατικών συζητήσεων, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία με την Sonangol να αποδέχεται αμοιβή 5 και 6 δολάρια ανά βαρέλι που θα εξάγει, αντιστοίχως, από τα κοιτάσματα πάνω από την αναγκαία ποσόστωση που έχει θέσει η Βαγδάτη. Η προμήθεια αυτή είναι σαφώς μεγαλύτερη από το 1 ή 1,5 δολάριο που συμφώνησαν άλλες κοινοπραξίες, καθώς και τα δύο κοιτάσματα βρίσκονται στην επαρχία Νινεβεχ, που θεωρείται η πλέον επικίνδυνη σήμερα στο Ιράκ, με αποτέλεσμα η λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας, πιθανώς διά μέσου κάποιας μισθοφορικής εταιρείας, από την ίδια την εταιρεία να θεωρείται απαραίτητη.

Η Sonangol ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορές για τα δύο κοιτάσματα στη Νινεβέχ. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκόλα είναι η δεύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής, μετά τη Νιγηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ