Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αλέχο Καρπεντιέρ

Στο έργο του μεγάλου Κουβανού συγγραφέα - στοχαστή Αλέχο Καρπεντιέρ (1904-1980) θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο» στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM». Είναι παγκόσμια γνωστός, τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες. Ο στοχασμός του ξεπερνάει τα όρια της Κούβας και έχει αποκτήσει πανανθρώπινη διάσταση. Ο Αλέχο Καρπεντιέρ υπηρέτησε με την τέχνη του την Κουβανική Επανάσταση και συνέβαλε στη δημιουργία μιας νοτιοαμερικάνικης πολιτιστικής συνείδησης. Η εκπομπή θα σταθεί σε δύο από τα έργα του: Το τελευταίο του με τίτλο Καθαγιασμός της Ανοιξης (1979), όπου μέσα από την πορεία των ηρώων, μιας Ρωσίδας και ενός Κουβανού, περνάει όλη η ιστορία της προεπαναστατικής Κούβας, καθώς και η ιστορία της Ευρώπης του 20ού αιώνα. Η άνοιξη είναι η Επανάσταση, που άλλαξε όχι μόνο τη συνείδηση των ηρώων, αλλά και ολόκληρου του κουβανέζικου λαού.

Το άλλο είναι το «Μεθόδου Τέχνασμα» (1962), που κυκλοφόρησε το 1988 από τη «Σύγχρονη Εποχή». Είναι η ιστορία ενός Λατινοαμερικάνου «εθνοσωτήρα», δηλαδή ενός δικτάτορα, όπως οι λατινοαμερικάνικοι λαοί έχουν ζήσει τόσους και τόσους στην Ιστορία τους και εν μέρει ζουν ακόμα. Το «Μεθόδου Τέχνασμα» είναι στην ουσία το «Μεθόδου Λόγος» του Γάλλου φιλόσοφου του 18ου αιώνα Descartes, ιδωμένο από άλλη (λατινοαμερικάνικη) οπτική γωνία.

Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου και θα μεταδοθεί αύριο Σάββατο 2 Γενάρη, στις 12.00 το μεσημέρι.

Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα

Η εκπομπή «ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΡΟΥΧΑ» φιλοξενείται στην «Αθηναίισα» (το γνωστό στέκι του λαϊκού - ρεμπέτικου τραγουδιού Ηρώνδα 8 Καλλιμάρμαρο) και φιλοξενεί πάρα πολλούς φίλους καλλιτέχνες. Με γιορτινή διάθεση και κέφι, ο Πάρης Μήτσου και οι καλεσμένοι του «στήνουν» ένα πολύωρο εορταστικό πρόγραμμα και δίνουν τις ευχές τους με τραγούδια λαϊκά - ρεμπέτικα και παραδοσιακά. Στο «πατάρι» εναλλάσσονται 13 γνωστοί ερμηνευτές και 15 δεξιοτέχνες μουσικοί σε μια πρωτόγνωρη βραδιά γλεντιού. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές - τραγουδίστριες:

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ, ΣΟΦΙΑ ΕΜΦΙΕΤΖΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ, ΝΤΕΝΙΑ ΚΟΥΡΟΥΣΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΝΙΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΧΑΡΑ ΠΟΜΩΝΗ, ΑΦΕΝΤΟΥΛΑ ΡΑΖΕΛΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΡΙΔΟΥ, ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ.

Επίσης οι μουσικοί:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ - ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ - ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ - ΑΚΚΟΡΝΤΕΟΝ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΣ - ΚΙΘΑΡΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΖΙΚΑΣ - ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΣΟ, ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ - ΑΚΚΟΡΝΤΕΟΝ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ-ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΙΘΑΡΑ, ΝΤΕΝΙΑ ΚΟΥΡΟΥΣΗ - ΝΤΕΦΙ - ΚΟΥΤΑΛΙΑ, ΑΦΕΝΤΟΥΛΑ ΡΑΖΕΛΗ - ΖΙΛΙΕΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ - ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ - ΤΖΟΥΡΑ, ΝΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ - ΚΙΘΑΡΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΡΙΔΟΥ - ΜΠΑΓΛΑΜΑ.

Κυριακή 3 Γενάρη, η εκπομπή «ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΡΟΥΧΑ» θα προβάλει ένα πλούσιο γιορτινό πρόγραμμα του «902» TV.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ