Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Να μην εφαρμοστεί η αντεργατική απόφαση ζητά το ΠΑΜΕ

Να φρενάρει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητές της

Να «πνίξει» τις όποιες αγωνιστικές αντιδράσεις και να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων, ενάντια στα σχέδιά της για άμεση υλοποίηση της αντεργατικής απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που εξισώνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο με αυτά των ανδρών στο 65ο έτος, επιχειρεί η κυβέρνηση. Κι αυτό την ώρα που με την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, οι γυναίκες στο Δημόσιο θα αναγκαστούν να δουλεύουν από 5 μέχρι και 17 επιπλέον χρόνια. Τα όσα τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο, ότι το μέτρο δεν «ακουμπά» τις ασφαλισμένες μετά την 1/1/93 και ότι αφορά «μικρό αριθμό εργαζομένων» κλπ., προκαλούν ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών με αυτά των ανδρών στα 65 χρόνια έχει ήδη νομοθετηθεί στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο για τις γυναίκες που προσελήφθησαν μετά το 1993, με το νόμο Σιούφα.

Οι τεράστιες επίσης προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει ούτε λίγο - ούτε πολύ ως άδικο «προνόμιο» την πενταετή διαφορά στα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, δεν μπορούν να κρύψουν ότι αυτή αποτελεί μόνο μια ελάχιστη αναγνώριση των ιδιαίτερων και σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γυναίκα (π.χ. φροντίδα παιδιών, σπιτιού, οικογένειας), η οποία επωμίζεται όλο και περισσότερο στις πλάτες της το χρέος κοινωνικών υπηρεσιών που τις αποποιείται το κράτος. Επιπλέον, η 5ετής διαφορά στη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών αποτελεί κατάκτηση του εργατικού και γυναικείου κινήματος, συνδεδεμένη με τα βιολογικά χαρακτηριστικά που έχει ο γυναικείος οργανισμός, που μεταξύ άλλων συλλαμβάνει, κυοφορεί και φέρνει στον κόσμο τη νέα ζωή. Την ίδια στιγμή, η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς χαρακτηρίζει την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων επαγγελματική, που σημαίνει ότι παύει να έχει την εγγύηση του κράτους. Ενώ ο τρόπος λειτουργίας της και το περιεχόμενό της θα ορίζονται πλέον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε ενιαίο μέτωπο ταξικών αγώνων ενάντια στην εφαρμογή της απόφασης και υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα με νόμο να υλοποιήσει την άκρως αντεργατική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (ΔΕΚ). Με βάση αυτήν την απόφαση, σε χιλιάδες γυναίκες δημόσιες υπαλλήλους (στις διορισμένες από το 1983 έως και το 1992) θα αυξηθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Ετσι όλες αυτές οι συναδέλφισσες θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην υπηρεσία από 5 μέχρι και 17 επιπλέον έτη. Με την ίδια απόφαση επίσης, μετατρέπεται η κύρια σύνταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων από δημόσια κοινωνική σε αβέβαιη - επισφαλή επαγγελματική - ανταποδοτική, που για χάρη της μάλιστα θα επιβάλλονται και μεγαλύτερες μηνιαίες εισφορές - χαράτσια από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που από την αρχή, έμπρακτα, αγωνιστικά εναντιώθηκε σε αυτήν την εκτρωματική αντεργατική πορεία, καταγγέλλει την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου που συνδιαμορφώνουν τέτοια αντεργατικά μέτρα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της στρατηγικής της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Καταγγέλλει και καταδικάζει επίσης και τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» που, αφού, είτε ενεργά είτε σιωπηλά, συναίνεσαν σε μια τέτοια εξέλιξη, σήμερα πάλι απλά ζητούν μια κάποια αναβολή της εφαρμογής αυτής της κατάπτυστης απόφασης του δικαστηρίου της Ευρωένωσης!

Οι εργαζόμενες στο Δημόσιο, αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παίρνοντας υπόψη τη δραστική μείωση των μεροκάματων και των μισθών τους, τη νέα αντιασφαλιστική κυβερνητική επιδρομή, την ανεργία, την εργασιακή ομηρία των βάρβαρων ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, θα πρέπει μαζικά, δυναμικά, αγωνιστικά να κάνουν διόρθωση της ψήφου τους. Με εφαλτήριο την πρόσφατη επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της 17ης Δεκέμβρη, είναι ανάγκη να συγκρουστούν δυναμικά μ' αυτήν τη νέα κυβερνητική αντεργατική επέλαση, να παραμερίσουν τον υποτακτικό κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό των ηγεσιών των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ και μέσα από ενιαία μέτωπα ταξικών αγώνων να αποτρέψουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, αλλά και να ανοίξουν προοπτικές για γενικότερες αποτροπές και ανατροπές των συνολικών αντεργατικών και αντιλαϊκών προγραμματισμών του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην κατεύθυνση γενικότερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών. Σε αυτά τα πλαίσια το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει».

Αποπροσανατολιστική τροπολογία

Στο μεταξύ, τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας κατέθεσαν χτες στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την καθυστέρηση για ένα μήνα της διάταξης του νόμου Πετραλιά 3655/2008 που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από τα 50 στα 55, των ορίων ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων παιδιών. Τροπολογία που λειτουργεί εντελώς αποπροσανατολιστικά καθώς πρόκειται για προσωρινή ρύθμιση που δε μειώνει στο ελάχιστο τις ολέθριες συνέπειες που έχει ο νόμος Πετραλιά για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Αποπροσανατολισμό στον οποίο συμβάλλουν με ζήλο και οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που καλλιέργησαν αυταπάτες στους εργαζόμενους και τώρα μιλούν για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, του οποίου η συζήτηση θα ξεκινήσει την επόμενη Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ