Κυριακή 17 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
«Προβλέψεις» βάσει συστήματος

Η επιβολή της αγοραίας λογικής του καπιταλισμού και στο λαοφιλέστερο άθλημα, είναι το «θερμοκήπιο» γέννησης και αυτού του φαινομένου

Μίλαν και Γιουβέντους είναι δυο από τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες που έχουν εμπλακεί σε στημένους αγώνες

Sportidea

Μίλαν και Γιουβέντους είναι δυο από τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες που έχουν εμπλακεί σε στημένους αγώνες
«Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα»; Η γνωστή ρήση χρησιμοποιείται - με σχετικό μορφασμό του προσώπου και μπόλικη δόση αποδοκιμασίας - για γεγονότα πρωτόγνωρα. Που δεν τα βάζει ο νους του ανθρώπου, όπως συνηθίζουμε να λέμε (ή να γράφουμε). Αρχικά - ενδεχομένως - για κάποιους «ρομαντικούς» ή αφελής (διαλέγετε και παίρνετε) το ίδιο γινόταν και για τις... σκιές περί στημένων αγώνων (και) στο ποδόσφαιρο. Εδώ και πάρα πολύ καιρό η αρχική φράση χρησιμοποιείται μόνο με απορία. Τίποτα πλέον δεν εκπλήσσει κανέναν. Τα πάντα είναι αναμενόμενα (ως λογική συνέπεια συγκεκριμένων δεδομένων).

Σχεδόν κάθε μέρα που περνάει υπάρχουν πληροφορίες, αποκαλύψεις, ειδήσεις για κομμάτια του παζλ, που επιβεβαιώνουν πολλά. Η (όποια) πρόοδος της σχετικής έρευνας - αναφορικά με τ' αποτελέσματα και όχι τις αιτίες... - βγάζει αρκετά λαβράκια. Αλλά κυρίως (για όποιον θέλει να το δει και δεν στρουθοκαμηλίζει) αναδεικνύει την σχέση αιτίας (εμπορευματοποίηση ποδοσφαίρου) - αιτιατού (τρόπος εξασφάλισης κέρδους) και το αξιακό σύστημα που έχει επιβάλλει ο καπιταλισμός και τα ιδεολογήματα - πρότυπά του.

Ακριβής και ακριβές «προβλέψεις»

Τελευταία - ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - (χρονικά) αποκάλυψη, από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, ήταν η εμπορία απόλυτων προγνωστικών έναντι υψηλής αμοιβής. Πιο συγκεκριμένα, ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα - σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα (Τρίτη 12/1) της αθλητικής εφημερίδας «Goalnews» - αφορά κινέζικη εταιρεία. Μεταξύ των προσφορών από τα... μέντιουμ και η αναμέτρηση της πρεμιέρας στο Κόπα Αφρικα, Αγκόλα - Μάλι.

Να θυμίσουμε πως ως το 78' το σκορ ήταν 4-0 υπέρ των διοργανωτών. Το ματς έληξε 4-4, με το Μάλι να σκοράρει δύο φορές στις καθυστερήσεις! Οπως λοιπόν αναφέρει το δημοσίευμα, η κινέζικη εταιρεία είχε προβλέψει το ακριβές σκορ... Οσοι πλήρωσαν 20.000 ευρώ έμαθαν την «πρόβλεψη» με mail ή με μήνυμα στο κινητό. Μάλιστα, η συγκεκριμένη «πρόβλεψη» διαφημιζόταν ως απόλυτα εγγυημένη. Δηλαδή, αν δεν επαληθεύονταν ο πελάτης θα έπαιρνε πίσω τα χρήματα που είχε δώσει.

Οι υπηρεσίες της κινέζικης εταιρείας «συνήθως έχουν να κάνουν τα ασιατικά χάντικαπ, πλην όμως τον τελευταίο καιρο αφορούν και σε ακριβή σκορ. Για παράδειγμα, ολλανδική ιστοσελίδα πλήρωσε τα 20.000 δολάρια για το 4-4 στο εναρκτήριο παιχνίδι του Κόπα Αφρικα. Παράλληλα, την Κυριακή (10/1) η ίδια εταιρεία πρόσφερε έναντι 10.000 δολαρίων ακόμη ένα "απόλυτα εγγυημένο αποτέλεσμα" που ήταν το εκτός έδρας 3-0 της Μίλαν επί της Γιουβέντους».

Μάλιστα, έκανε και προσφορές. «Σε όσους αγόραζαν "πακέτο" τα δύο "σίγουρα" (αν έδιναν, δηλαδή, συνολικά 30.000 δολάρια) έδιναν "μπόνους" άλλες δέκα επιλογές ασιατικού χάντικαπ σε παιχνίδια της ίδιας ημέρας (Κυριακή 10/1)». Οι αγώνες αφορούσαν ματς από Ισπανικό, Αγγλικό και Ιταλικό πρωτάθλημα. Οπως επισημαίνει ο συντάκτης «για όσους έχουν αγωνία σχετικά με τα αποτελέσματα, όλα "πέρασαν"»...

Μερικές μέρες νωρίτερα - σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα «contra.gr» - ο προπονητής του Αρη, Εκτορ Ραούλ Κούπερ (μεταξύ άλλων) είχε δηλώσει: «Την εποχή που ήμουν στην Ιντερ συνέβησαν πολλά στο ιταλικό πρωτάθλημα, τα οποία βγήκαν στη φόρα λίγο μετά την αποχώρησή μου».

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σαφώς στο σκάνδαλο Μότζι με τις στημένες διαιτησίες και ο τεχνικός πρόσθεσε: «Ακριβώς. Κάποια παιχνίδια είχαν γίνει κάτω από περίεργες συνθήκες. Το πρωτάθλημα το διεκδικούσαν τρεις ομάδες, η Ιντερ, η Ρόμα και η Γιουβέντους. Θυμάμαι ότι στο παιχνίδι (σ.σ. με Λάτσιο) όπου χάθηκε ο τίτλος ήμασταν πολύ ήρεμοι. Αυτό με είχε ανησυχήσει και στο τέλος αποδείχτηκε ότι το ένστικτό μου ήταν σωστό. Εκ των υστέρων λοιπόν, και με όλα αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια, αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μπορεί να υπήρξαν κάποιες απειλές ή πιέσεις που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αποδείξεις».

Υπήρξαν αλλά ας μη σταθούμε τώρα σε αυτό. Απλά ας θυμίσουμε ότι και πριν το περιβόητο «calciopolis» (εμπλεκόμενες Γιουβέντους, Φιορεντίνα, Λάτσιο, Μίλαν) έχει υπάρξει - μεταξύ άλλων - και ο υποβιβασμός ('79 - '80) της Μίλαν επίσης για «στημένα» παιχνίδια. Επίσης, να θυμίσουμε δήλωση του πρωταγωνιστή στην υπόθεση «calciopolis», Λουτσιάνο Μότζι: «Δεν είμαι άγγελος, όμως υπάρχουν πολλοί που είναι περισσότερο διαβολικά πλάσματα από εμένα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι διαφθορά, είναι επιχείρηση και το μάνατζμεντ υπάρχει για να αναπτύσσεται το προϊόν. Θα πρέπει να είσαι έξυπνος για να κινείσαι σε αυτό το περιβάλλον»...

Οργανωμένο κύκλωμα με... άκρες

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε από έρευνα των γερμανικών αρχών. Υστερα από τα (χρονικά) «μεμονωμένα» περιστατικά, πλέον «φωτίζονται» πολύ πιο οργανωμένες καταστάσεις. Περισσότερες από 200 ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις σε τουλάχιστον εννέα χώρες (Γερμανία, Τουρκία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Βοσνία) ήταν το... πρώτο πιάτο. Μεταξύ τους και αγώνες για Τσάμπιονς Λιγκ και (πρώην κύπελλο UEFA νυν) Γιουρόπολα Λιγκ. Πάνω από 200 φέρονται οι ως τώρα εμπλεκόμενοι.

Δεν παραγνωρίζουμε την αξία αποκάλυψης και τιμωρίας των επιμέρους περιστατικών. Πρέπει όμως να επισημάνουμε, αφ' ενός, τη (συνειδητή ή όχι) προσπάθεια περιορισμού τους μόνο στο στοιχηματισμό. «Ξεχνώντας» ότι γίνονται, ποικιλοτρόπως, και για τη διασφάλιση άλλων τεράστιων συμφερόντων που διακυβεύονται. Αφ' ετέρου, την απόδοσή τους σε «κακούς ανθρώπους» και την αποσύνδεση των γεγονότων από τις γενεσιουργούς τους αιτίες.

Φυσικά «τα πραγματικά αφεντικά δεν έρχονται ποτέ σε άμεση επαφή με τα χρήματα» (...) έχει δηλώσει «παροικών την Ιερουσαλήμ». Αξιοσημείωτες είναι και οι αναφορές του δικηγόρου ενός από τους 15 συλληφθέντες - υπόπτους από τη Γερμανία. Ο Μπούκαρντ Μπένεκεν υποστήριξε πως το κύκλωμα χορηγούσε κατασταλτικά, με τους μάγειρες και τους γιατρούς των ομάδων, τις παραμονές των αγώνων, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολη η μεταχείριση των ποδοσφαιριστών. «Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση, η σπείρα δεν δίσταζε να κλειδώνει παίκτες στα υπόγεια, προκειμένου να διασφαλίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση όπου ο γιατρός μίας ομάδας από τη Σλοβενία, χρησιμοποίησε κατασταλτικά στους ποδοσφαιριστές του, για να τους βγάλει εκτός παιχνιδιού, «προς όφελός του» έχει πει χαρακτηριστικά.

Η UEFA - κατά τα ειωθότα - δήλωσε έκπληκτη. Αν και δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, υποστηρίζει πως υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA γνώριζαν και συγκάλυπταν τη δράση της «σπείρας του Μπόχουμ». Ασχετα με το αν και ποιοι γνώριζαν ή όχι, τι ποινές θα επιβληθούν ή τι μέτρα θα παρθούν στη συνέχεια, οι ευθύνες για ό,τι συμβαίνει βαραίνουν και τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Αυτοί - νυν (Πλατινί και συνεργάτες) και πρώην (Γιόχανσον και συνεργάτες) σε αγαστή συνεργασία με τη FIFA - είναι που ως θιασώτες της εμπορευματοποίησης μετέτρεψαν σε προϊόν (και) το λαοφιλέστερο άθλημα.

Το σύστημα είναι ένοχο

FIFA, UEFA άνοιξαν το δρόμο (γιατί - μεταξύ άλλων - κερδίζουν και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) στους χορηγούς - πολυεθνικές. Τους επιτρέπουν μέχρι και να διοργανώνουν τα δικά τους τουρνουά (κυρίως το καλοκαίρι). Να δημιουργούν το δικό τους «κράτος εν κράτει». Επίσης, επιτρέπουν τις χορηγίες σε ομάδες ή τις διαφημίσεις στα γήπεδα και των πολυεθνικών εταιρειών που ασχολούνται με τα στοιχήματα. Και είναι αυτές που ουσιαστικά παράγουν το μεγαλύτερο τζίρο (ακόμα μεγαλύτερο και από τις επίσημες χορηγίες) γύρω από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Στην ποδοσφαιρική βιομηχανία τζιράρονται... 10 τελωνεία ευρώ. Μεταξύ ομάδων - επιχειρήσεων, ποδοσφαιριστών, μάνατζερ και κάθε είδους εταιρειών που δρουν γύρω και μέσα στο χώρο. Σε αυτό το αλισβερίσι των δισ. ευρώ είναι τουλάχιστον αφελέστατο να πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει ηθική. Η δημιουργία λοιπόν μιας βιομηχανίας γύρω από το ποδόσφαιρο, δεν μπορούσε παρά να έχει και αυτή τη συνέπεια. Το «στήσιμο» αγώνων με σκοπό το κέρδος.

Βασικό ζητούμενο έχει γίνει το αποτέλεσμα (που έχει ταυτιστεί με το κέρδος). Στο πλαίσιο αυτής της αγοραίας λογικής, τα πάντα γίνονται. Το στήσιμο παιχνιδιών, το «ξέπλυμα» χρήματος, η εν γένει κερδοφορία. Κάποιοι που έχουν τις προϋποθέσεις κερδοσκοπούν νόμιμα, «επενδύοντας» απευθείας στη «βιομηχανία του ποδοσφαίρου». Αλλοι το κάνουν διά της... πλαγίας. Και οι πιο «μάγκες» βρίσκονται και στις δύο κατηγορίες. Η αγοραία λογική του καπιταλισμού χωράει τα πάντα...


Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ