Κυριακή 17 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ 2010
Fucking Nazis

Ο ψίθυρος της ζωής

1. Μπορεί ο θίασος των πράσινων να πιστεύει ότι ο κόσμος είναι ευγνώμων για το θεατρικό έργο που θα ανεβάσει. Οι εκατό μέρες πρόβας το μόνο που κατάφεραν ήταν να παρουσιάσουν τον πρωταγωνιστή που θα ρυθμίσει την καθημερινότητά μας. Ολιν Ρεν είναι το όνομα του νέου επιτρόπου των οικονομικών και νομισματικών της Ευρώπης. Οι σκιές των υπουργών μας από δω και στο εξής θα μεταφέρουν με ακρίβεια τις επιθυμίες του, προσπαθώντας παράλληλα ώστε ν' αποκτήσει ένα καλό όνομα ανάμεσά μας. Ποια είναι τα καθήκοντά μας απέναντι στον κύριο άγνωστο; Να αναλάβουμε ευθύνες ο καθένας προσωπικά για την ύπαρξή μας στην κοσμοϊστορική βλακεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδάλλως θα υποστούμε συνέπειες. Οπως μας μεταφέρουν τα παιδιά για θελήματα της κυβέρνησης, οι τιμωρίες θα έχουν το χαρακτήρα της μόνιμης κακοποίησης έως ότου έρθουμε στα συγκαλά μας και γίνουμε αυτό που επιθυμούν: κατοικίδια ζώα στην άκρη της Ευρώπης. Τον λυπάμαι τον επίτροπο Ρεν. Είναι βαθιά νυχτωμένος, γιατί μπορεί οι πράσινοι να τον εξαπατούν με υποσχέσεις και γονυκλισίες, αλλά εδώ λειτουργεί η φράση του Εγγονόπουλου: «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε».

2. Η κυβέρνηση, μέσω των ηθοποιών της, διαφημίζει ως μέγιστη δημοκρατική χειρονομία το νόμο για την ιθαγένεια και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι μετανάστες. Ετσι είναι όταν παίζεις ένα ρόλο, στο τέλος πιστεύεις στα λόγια του. Ας θυμηθούν οι εν λόγω ερασιτέχνες: όταν οι μετανάστες χρόνια ολόκληρα έδιναν αγώνα επιβίωσης ενάντια σε γουρούνια ρατσιστές και απάνθρωπους εργοδότες που τους έστυβαν και τους πετούσαν, οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά περίμεναν να τα μαζέψουν οι εξαθλιωμένοι και να φύγουν. Μπροστά στους αγώνες των μεταναστών υποχώρησαν. Κανείς δεν παραχωρεί σε κανέναν τίποτα, ψιθυρίζει η πραγματικότητα. Αυτό είναι το τραγούδι των μεταναστών.

3. Περίπτωση Χρυσοχοΐδη: τον παραπλάνησαν όχι τα γεγονότα, αλλά η ίδια η μετριότητά του, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Μετά από κάθε χτύπημα, εμφανίζεται κουρασμένος, σε κατάσταση μόνιμης ναυτίας, και κάνει δηλώσεις. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να θέτει σε λειτουργία την πονηριά του, ελπίζοντας σε μια μεταφυσική συγκυρία που θα ηρεμήσει τα πνεύματα μέσα στο καθεστώς. Κατά διαόλου πήγαν οι πρώτες εμφανίσεις του με τη γνωστή έπαρση και γοητεία. Τώρα πια χωρίς κέντρο βάρους, το μόνο που μπορεί να ετοιμάσει είναι η απολογία του. Ο ίδιος έχει πια περάσει στη δεισιδαιμονία. Μέσα της θα έρπει έως ότου οι πράσινοι αποσύρουν τη συμπόνια τους για το πρόσωπό του και τον ξηλώσουν.

4. Ξημερώματα και η κουβέντα για την επανάσταση είχε ανάψει. Αν δεν είσαι ερωτευμένος μαζί της, σου απαγορεύω να μιλάς γι' αυτήν. Δεν ξέρω πώς μου ξέφυγε αυτή η φράση που πρόσβαλε τον συνομιλητή μου. Κι όμως ήταν ακριβοδίκαιη. Τόσα χρόνια βαρέθηκα τους χλιαρούς που ξεθυμαίνουν εύκολα, βαρέθηκα τις μεταμφιέσεις τους, τις συνήθειές τους, τις μικροαστικές καταβολές τους, τις λοξές ματιές τους για το πώς θα τη χωθούν στο σύστημα.

5. Ο Κύρκος και αν εγέρασε... Ακόμα και τώρα δεν αφήνει το καθεστώς χωρίς να το στηρίξει. Ο,τι έκανε ο πατέρας του στον ποιητή Καρυωτάκη, το ίδιο ακριβώς έκανε κι ο Λεωνίδας στο κίνημα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ