Κυριακή 17 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ

Η ζωή του νέου εκπαιδευτικού: Κυνήγι μορίων, προϋπηρεσία, ωρομισθία για 7 ευρώ, εξετάσεις στο ΑΣΕΠ μια, δύο και τρεις φορές, πληρωμή μετά από μήνες και ένας ατελείωτος λαβύρινθος που ίσως κάποια στιγμή να οδηγήσει στη μονιμοποίηση! Την ίδια ώρα, πρέπει να ζήσεις και γι' αυτό η δουλειά σε φροντιστήρια είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με την εκμετάλλευση και πάλι της ωρομισθίας, των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, τις καθυστερήσεις μισθών και όλα τα «καλά» που έχουν οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια. Σε όλο αυτό το λαβύρινθο εκμετάλλευσης, ο νέος εκπαιδευτικός έχει τόσο περιορισμένο χρόνο και τόσο μεγάλη αγωνία, που η σκέψη για τη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μετατρέπεται σε ...πολυτέλεια.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο πρόσληψης εκπαιδευτικών που εντείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δεν καταργεί την ωρομισθία, ενώ ενεργοποιεί το θεσμό του δόκιμου εκπαιδευτικού ετοιμάζοντας το σχολείο της αγοράς.

Για όλα αυτά, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» τρεις νέοι εκπαιδευτικοί, που είτε δουλεύουν σε φροντιστήριο, είτε μαζεύουν προϋπηρεσία δουλεύοντας ωρομίσθιοι για 7 ευρώ την ώρα, είτε δίνουν για τρίτη φορά ΑΣΕΠ ή όλα αυτά μαζί! Η περιγραφή της πραγματικότητας είναι αποκαλυπτική από κάθε τους φράση. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, χρόνια τώρα, θέλουν να τους πείσουν ότι η λύση βρίσκεται στη διαχείριση της εκμετάλλευσής τους. Οι υποσχέσεις και οι «ευκαιρίες» δεν έχουν τελειωμό...

Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που προτείνει το ΠΑΜΕ, φαντάζει σαν μακρινό αίτημα «εκτός εποχής». Κι όμως, είναι μονόδρομος και η μόνη λύση απέναντι στο παζάρι των δικαιωμάτων, της ίδιας της ζωής των εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ