Κυριακή 17 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ Αμετάβλητα στο χαμηλό ρεκόρ του 1% αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σήμερα, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες δεν επιτρέπουν αύξηση του κόστους δανεισμού. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος, εάν όχι για το σύνολο, του 2010. Η μεγάλη ανησυχία, όμως, εστιάζεται στο μέτωπο της ανεργίας που καλπάζει στην ευρωζώνη με περίπου 10%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ Στασιμότητα για δεύτερο μήνα στη σειρά παρουσίασε το Νοέμβρη η μεταποίηση στη Βρετανία, θρυμματίζοντας τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2009. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβρη δεν παρουσίασε καμία μεταβολή από τον Οκτώβρη, αλλά υποχώρησε κατά 5,4% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβρη. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή του κλάδου μεταποίησης καταγράφει υποχώρηση για 19 διαδοχικούς μήνες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΡΙΣΗ Συρρίκνωση της τάξης του 5% κατέγραψε για το σύνολο του 2009, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η οικονομία της Γερμανίας, καθώς η κρίση οδήγησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να σημειώσει τη χειρότερη μεταπολεμική της επίδοση. Η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία της Γερμανίας αντιμετώπισε σοβαρές επιπτώσεις από την παγκόσμια κρίση και κατάφερε να εξέλθει από τη βαθιά ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2009, και οι προβλέψεις της κυβέρνησης για το 2010 είναι ότι θα παρουσιάσει θετική ανάπτυξη στο 1,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ