Κυριακή 17 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανθρωποφάγες» αγορές

Το τελευταίο διάστημα μάθαμε, μεταξύ άλλων, ότι η τύχη της χώρας, η τύχη των εκατομμυρίων εργαζομένων ορίζεται από τη γνώμη των «αγορών» και το πώς αξιολογούν το ένα, ή άλλο μέτρο της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης, όλοι οι θιασώτες του «ελεύθερου ανταγωνισμού» θέλουν να μας πείσουν ότι η σωτηρία της χώρας (και κατ' επέκταση του λαού) εξαρτάται από το πώς θα βαθμολογήσουν οι «αγορές» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ομως, με ποια κριτήρια βαθμολογούν;

Το βασικό κριτήριο, όπως αποδεικνύεται, είναι η αποδοτικότητα ενός μέτρου, ή μιας οικονομικής πολιτικής, ως προς την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Κατά την άποψη των «αγορών», το μεγαλύτερο εμπόδιο για τα κέρδη του κεφαλαίου είναι τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης. Επομένως, όσο πιο αντεργατικό είναι ένα μέτρο, όσο πιο αντιλαϊκή είναι μια πολιτική, τόσο μεγαλύτερο βαθμό παίρνουν.

Αυτή η κλίμακα αξιολόγησης δεν έχει όριο, φθάνει μέχρι την επιβράβευση της «ανθρωποφαγίας»...

Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση της Ρουμανίας, στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού και κατ' απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε την απόλυση 100.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Ηταν μια ακόμη προϋπόθεση από τις πολλές που έθεσε το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στη Ρουμανία.

Την ίδια μέρα, η γνωστή μας Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ρουμανίας, εκφράζοντας την ευαρέσκειά της για την ανακοίνωση της απόλυσης των 100.000 εργαζομένων.

Αυτά, για να γνωρίζουμε τι ζητούν οι «αγορές» για να δώσουν τις ευλογίες τους στην οικονομική πολιτική και την ελληνική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ