Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΑΝΙΤΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΑΝΙΤΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
φωτό

Στις 21 Δεκέμβρη έκλεισαν δύο χρόνια από το «χαμό» του αγαπημένου μου αδελφού ΡΟΛΑΝΔΟΥ (Ντάντου) ΑΡΣΕΝΗ.

Η αδελφή του Ζωή Αρσένη προσφέρει στο «Ριζοσπάστη», που ήταν σταθερός αναγνώστης του, 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αμπελοκήπων.

***

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής, στους μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας και για την ανέγερση του μνημείου, καθώς και στη μνήμη των συντρόφων σε ΚΟΒ του Χαλανδρίου, ΠΑΥΛΟΥ ΤΖΙΣΜΕΤΖΗ, ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΑΚΗ και του συναγωνιστή ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ, Αξιωματικού του ΕΛΑΣ και αταλάντευτου οπαδού μέχρι την τελευταία του πνοή, πιστού στις αρχές του ΚΚΕ και του μαρξισμού-λενινισμού, προσφέρω στην ΚΟ Σελλιών του Δ. Φοίνικα του Ν. Ρεθύμνης 50 ευρώ.

Αντώνης Περράκης

***

Φωτό

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΤΑΞΑ, συζύγου της συναδέλφου δασκάλας Καίτης Αναστασίου, οι συνάδελφοι/φισσές της από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου και τον Αγ. Δημήτριο προσφέρουν, αντί στεφανιού, 120 ευρώ στο ΚΚΕ κατ' επιθυμία της οικογένειάς του.

***

φωτό

Στις 19 Γενάρη κλείνουν 6 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΖΑΤΣΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Η σύζυγος Μαρία

η κόρη Βασιλική

***

φωτό

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου συντρόφου και συμπεθέρου ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΟΥ που αποχαιρετίσαμε πρόσφατα, αντί για στεφάνι, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Παγκρατίου. Ο σύντροφος Κώστας Χάρος με πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού, ήταν καλός σύζυγος, στοργικός πατέρας και πολύ αγαπητός παππούς με τα χαρακτηριστικά της μεγάλης απλότητας, ευγένειας και καλοσύνης. Ωραίος άνθρωπος. Θα τον θυμάμαι όσο ζω.


Αθηνά Καλούδη

***

φωτό

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ (Κόλια) ΚΙΤΣΙΟΥ από τη Σαμαρη Εδεσσας, αγωνιστή του ΔΣΕ, ο Δ. Π. προσφέρει για το ΚΚΕ, στα ιδανικά του οποίου έμεινε πιστός μέχρι τέλους, 50 ευρώ.

***

Φωτό

Στις 2 Γενάρη 2010 κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία η συντρόφισσά μας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΥΔΑ. Την αποχαιρέτισαν στο νεκροταφείο του Βύρωνα οι συγγενείς, οι σύντροφοι και φίλοι. Προς τιμήν της μίλησαν ο Γραμματέας της ΚΟ, ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βύρωνα και, από τα Κεντρικά της Ενωσης, ο Ηλίας Ξυδέας. Η Ευαγγελία Σταυδά, από το 1942, τα νεανικά της χρόνια, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και, στη συνέχεια, στο ΚΚΕ. Επαιξε δραστήριο ρόλο στις Οργανώσεις της ΕΑΜικής Αντίστασης και, μετά την απελευθέρωση, στα γεγονότα του Δεκέμβρη, στις Ανατολικές συνοικίες. Με την υποχώρηση, φθάνει με τμήματα του ΕΛΑΣ ως τα Τρίκαλα και παίρνει διαταγή να επιστρέψει στην Αθήνα παράνομη. Τα επόμενα 5 χρόνια δρα σε συνθήκες παρανομίας με το ψευδώνυμο «Νίκη». Συνεχίζει τη δράση της στην ΕΔΑ και, μετά τη μεταπολίτευση, στο ΚΚΕ. Πάντα πρόθυμη σε προσφορά στους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον. Εμεινε πιστή στο Κόμμα, στην υπόθεση του σοσιαλισμού με σημαία το μαρξισμό-λενινισμό, μέχρι την τελευταία της πνοή.

Στη μνήμη της ο γιος της Αλέξης προσφέρει στο ΚΚΕ 150 ευρώ και η φίλη και συντρόφισσά της Αθηνά Καλούδη, αντί για στεφάνι, προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Παγκρατίου.

***

φωτό

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΪΡΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης -μαχητής του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Σεπτέμβρη 2008. Γεννήθηκε το 1921 στην Κορνοφωλιά Εβρου. Πήρε μέρος στη μάχη για την απελευθέρωση του Διδυμότειχου, των Φερών και σε πολλές άλλες μάχες στη Θράκη. Μέχρι το 1946 αναγκάστηκε να δουλέψει στην παρανομία, οπότε βγήκε στο βουνό στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, αναδείχτηκε Λοχαγός Πεζικού με διάταγμα της ΠΔΚ. Μέλος του ΚΚΕ έγινε στα 1942. Με την ήττα στα τέλη του 1949 βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία. Δούλεψε στη βαριά βιομηχανία με πολλούς επαίνους. Δραστηριοποιούνταν στο Σύλλογο Πολιτικών Προσφύγων και στην ΚΟ. Παντρεύτηκε τη συνάδελφο Μάγδα και έκανε οικογένεια. Με τον επαναπατρισμό του εγκαταστάθηκε στο Σουφλί Εβρου. Στάθηκε πάντα σταθερός αγωνιστής για τα λαϊκά δικαιώματα, για το σοσιαλισμό -κομμουνισμό.

ΚΟΖΑΤΣΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΟΖΑΤΣΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ο Γιάννης Μπαΐρας είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας Μπαΐρα, όλοι αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ: Μπαΐρας Χριστόδουλος, Μπαΐρας Λάκης, Μπαΐρα Νίκη, Χρυσούλα, Φούλα και Γιάννης Ράπτης.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του Μάγδα προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτο 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΝΙΤΑΡΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που έφυγαν από κοντά μας τον Ιούνη 1997 και Απρίλη 2003, αντίστοιχα. Κατάγονταν από το Μαλανδρίνο Φωκίδας. Ο πατέρας μας, επιστρέφοντας από το Αλβανικό μέτωπο, μπήκε στις ΕΑΜικές Οργανώσεις, υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή. Το 1946 εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Στα μέσα του '49 πιάστηκαν και πήραν το δρόμο για την εξορία, Μακρονήσι, Αϊ-Στράτη, για πολλά χρόνια, και η μάνα μας σε Χίο, Μακρονήσι, Τρίκερι. Οταν αφέθηκαν ελεύθεροι συνέχισαν να αγωνίζονται ως το τέλος τη ζωής τους για τα ιδανικά του κομμουνισμού - σοσιαλισμού.

Στη μνήμη των θείων μας ΘΑΝΑΣΗ και ΑΣΙΜΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΑ, θείου μας, αδερφού του πατέρα μας, που βρισκόταν στα Γιούρα και της θείας μας που είχε φριχτό τέλος (είχε πάει στο αμπέλι κι εκεί παρακρατικοί την βασάνισαν και την έπνιξαν). Ηταν μόλις 46 χρόνων, ενώ ο θείος έφυγε από τη ζωή στα 64 χρόνια του.

φωτο

Ακόμα, στη μνήμη του δικηγόρου ΝΙΚΟΥ ΚΟΪΝΗ που γεννήθηκε στο Κουπάκι Φωκίδας, αγωνιστή της ΕΑ που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλη του 2009. Ηταν ένας ακόμα πρωτοπόρος αγωνιστής. Από τα νεανικά του χρόνια πάλεψε και ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά και τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αφησε πλούσια προσφορά στο λαϊκό κίνημα.

Επίσης, στη μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΤΑΣΙΔΟΥ - ΤΖΙΩΚΑ, αγωνίστριας της ΕΑ που έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβρη του 2007. Το 1942 αγωνίστηκε στα τμήματα του ΕΛΑΣ, το 1946 ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Τέλος, στα 1949 πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Πολωνίας. Επιστρέφοντας συνέχισε τον αγώνα μέσα από το ΚΚΕ.

ΚΟΪΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΟΪΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Βύρωνα.

Μανιταρά Κατίνα, μαχήτρια του ΔΣΕ


Νίκος (Κόλιας) Κίτσιος
Νίκος (Κόλιας) Κίτσιος

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΥΔΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΥΔΑ

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΟΣ

ΡΟΛΑΝΔΟΣ (Ντάντος) ΑΡΣΕΝΗΣ
ΡΟΛΑΝΔΟΣ (Ντάντος) ΑΡΣΕΝΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΪΡΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΪΡΑΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ