Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Γιαννέζος
Γιάννης Γιαννέζος
φωτό

Στη μνήμη του πατέρα και παππού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΣΟΥΝΑΚΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟ Καματερού.

Τα παιδιά: Κατερίνα - Παναγιώτης

Τα εγγόνια: Βασίλης - Νίκη

***

φωτό

Στη μνήμη του αδερφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΕΖΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, για 12 χρόνια γραμματέα της ΝΕ Δωδεκανήσου, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η αδελφή του Μαρία

***

Στο χωριό Αγιος Δημήτριος Δήμου Νιάτων Λακωνίας το 1944 στις 4 Ιούνη ήρθαν οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με τα τάγματα Ασφαλείας και έκαψαν το χωριό. Σκότωσαν 22 άτομα από 80 έως 2 χρόνων. Το χωριό ήταν ένα από τα πρώτα του Πάρνωνα που πήραν μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση. Γι' αυτό είχε γίνει καρφί στο μάτι των Γερμανών και γερμανοτσολιάδων συνεργατών τους. Στον Εμφύλιο έδωσαν τη ζωή τους 60 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου για να 'ρθουν καλύτερες μέρες στην πατρίδα. Οι χίτες για αντίποινα δολοφόνησαν 30 γριές και γέρους, ανάμεσά τους τη μάνα μου και τον πατέρα μου. Ακόμα, το χειμώνα του '41 -'42 πέθαναν και 3 χωριανοί από την πείνα.

Στη μνήμη όλων αυτών, προσφέρω, μέσω της ΚΟ Υμηττού, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γιώργος Γραμματικάκης

***

φωτό 3

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΥΚΑΛΕΤΟΥ, καθώς και των φίλων μου ΒΑΣΩΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟΥ, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Χαϊδαρίου.

Μαρία Καυκαλέτου

***

φωτό

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, η σύζυγος Ευαγγελία και οι φίλες Ντάνα και Ελια προσφέρουν, για το μνημείο της Φλώρινας, στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

φωτό

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΟΥ, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟ Ανω Γαλατσίου, 200 ευρώ.

  • Στη μνήμη του συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΟΥ, οι σύντροφοι από την ΚΟ Αν. Γαλατσίου, αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 200 ευρώ.

Ελισάβετ (Λίζα) Ψωμιάδου
Ελισάβετ (Λίζα) Ψωμιάδου
***

φωτό

Στις 16 Γενάρη 2010 συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο της πολυαγαπημένης συζύγου, μητέρας, γιαγιάς ΡΟΖΑΣ ΤΑΤΣΗ (ΓΙΑΦΑΣΟΒΑ). Η Ρόζα γεννήθηκε στη Σοβιετική Ρωσική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία, στο χωριό Μαλοτρουγιόβο, περιοχή Πέζνας, σε φτωχή αγροτική οικογένεια. Από μικρή μπήκε στη βιοπάλη, φροντίζοντας, μετά το θάνατο του πατέρα της, τα πέντε μικρότερα αδέλφια της. Η δίψα της για μόρφωση την οδήγησε στο πέρασμα από όλες τις βαθμίδες της μέσης και ανώτατης μόρφωσης, έγινε διδάκτορας Επιστημών της Ιστορίας, με πλούσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Τηλεπικοινωνιών της Τασκένδης διορίστηκε ως καθηγήτρια Ιστορίας και εργάστηκε σε αυτό το ίδρυμα μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Δημοσίευσε περισσότερες από 40 επιστημονικές και μεθοδικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις.

Το 1957 παντρεύτηκε τον πολιτικό πρόσφυγα Κώστα Τάτση, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, και απέκτησαν ένα γιο, επίσης Μηχανικό Τηλεπικοινωνιών, παντρεμένο με την Αμίνα, πτυχιούχο στα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Η Ρόζα ήταν καλή οικογενειάρχης, άξια μητέρα και γιαγιά. Επαναπατρίστηκαν οικογενειακώς το 1990 και η Ελλάδα έγινε δεύτερη πατρίδα της.

Στη μνήμη της ΡΟΖΑΣ ΤΑΤΣΗ, μέσω ΚΟ Κέντρου Ν. Ιωνίας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Οικογένεια Κώστα Τάτση

***

φωτό

Στη μνήμη του ξαδέρφου μου ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ που γεννήθηκε το 1910 στο χωριό Ασπρόγεια Φλώρινας, οικοδόμου αντιστασιακού, μαχητή του ΔΣΕ και μέλους της Λαϊκής Πολιτοφυλακής, ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Ιούνη το 1948 στο ύψωμα του χωριού Ανω Κλεινιές Φλώρινας, προσφέρω στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Νέου Ηρακλείου Αττικής.

Βάσω Γυφτοπούλου
Βάσω Γυφτοπούλου
Νίκος Κυρίτσης

***

φωτό

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Μέριμνας αποφάσισε να προσφέρει 50 ευρώ στη μνήμη του σ. ΜΙΧΑΛΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ, αντιπροέδρου της Μέριμνας, στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ». Εκφράζει τη βαθιά του λύπη στην οικογένεια Γραμματικάκη για την απώλειά του.

***

φωτό

Στη μνήμη της αξιαγάπητης και αξέχαστης μητέρας μου ΕΛΙΣΑΒΕΤ (Λίζας) ΨΩΜΙΑΔΟΥ, προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Πετραλώνων του Κόμματος. Αιώνια η μνήμη σου μανούλα.

Το παιδί σου Κώστας Ψωμιάδης

Ο σύζυγος Σταύρος Ψωμιάδης

***

φωτό

Πέρασαν 19 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή (16.8.1990) ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΡΑΝΔΕΚΑΣ - καπετάν Μητρούσης, διοικητής Τάγματος, του 21ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Σερρών. Γεννήθηκε το 1911 στην Πεντάπολη Ν. Σερρών. Εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα. Το 1930, γνώρισε τους κομμουνιστές στο πρόσωπο του καπνεργάτη γραμματέα της ΚΟ Σερρών του ΚΚΕ Γιάννη Γκάγκα από τα Τρίκαλα. Στις αρχές του '32 συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Ανάφη. Μεταφέρεται με χειροπέδες στις Σέρρες για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Απολύεται και την ίδια χρονιά παντρεύεται και αποκτά δύο κόρες. Στη δικτατορία του Μεταξά, το '36, τον ξαναστέλνουν εξορία, τώρα στα Κύθηρα, ως το 1938. Παίρνει μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο, το 1940, και στην Κατοχή, το 1943, αγωνίζεται με το ΕΑΜ και συνέχεια κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ με το βαθμό του Ταγματάρχη. Το 1945, παράνομος στη Θεσσαλονίκη για λίγο, εργάζεται στον «Ριζοσπάστη». Το '46 συλλαμβάνεται, περνά από δικαστήρια, αλλά αφήνεται ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων και το Μάρτη του 1947 βγαίνει στο βουνό στο ΔΣΕ όπου πήρε μέρος σε πολλές μάχες ως αξιωματικός του ΔΣΕ, τραυματίστηκε δύο φορές. Από το 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Βουλγαρίας. Επαναπατρίστηκε στα 1977 και πέθανε στα 1990.

Γιάννης Καυκαλέτος
Γιάννης Καυκαλέτος
Η κόρη του Τούλα και ο γαμπρός μου Καραμπίδης Αλέκος προσφέρουν 80 ευρώ για τα γραφεία της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, 20 ευρώ στην Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς, 20 ευρώ στο ΠΑΜΕ και, πρώτη δόση, για το Μνημείο του ΔΣΕ στη Φλώρινα, 50 ευρώ.

Αλέκος - Τούλα, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης


Ρόζα Τάτση (Γιαφάσοβα)
Ρόζα Τάτση (Γιαφάσοβα)

Νίκος Καφαντάρης
Νίκος Καφαντάρης

Κώστας Κάππος
Κώστας Κάππος

Νίκος Τσουνάκης
Νίκος Τσουνάκης

Κώστας Χαρός
Κώστας Χαρός

Μιχάλης Γραμματικάκης
Μιχάλης Γραμματικάκης

Δημήτρης Πρανδέκας (καπετάν Μητρούσης)
Δημήτρης Πρανδέκας (καπετάν Μητρούσης)

Τρύφωνας Μητσόπουλος
Τρύφωνας Μητσόπουλος

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ