Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Παράδοση αθλημάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού παρουσίασε χτες τους άξονες του σχεδιασμού

Η παράδοση αθλητικών εγκαταστάσεων και αθλημάτων στους επιχειρηματίες είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης
Η παράδοση αθλητικών εγκαταστάσεων και αθλημάτων στους επιχειρηματίες είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης
Μια από τις πλέον κραυγαλέες επιβεβαιώσεις των στρατηγικών επιλογών και της ταξικότητας στην πολιτική και του ΠΑΣΟΚ στο χώρο (και) του αθλητισμού, αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση - σε συνέντευξη Τύπου - του «δευτέρου βήματος προς τον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό». Η κυβέρνηση διά του ΓΓ Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή, γνωστοποίησε τη δημιουργία 6 κατηγοριών στις οποίες εντάσσει τα αθλήματα.

Κάποια από αυτά (διαβαθμισμένα και ανάλογα με την κατηγορία) θα στηρίζονται από το κράτος, ενώ τα άλλα χαρακτηρίζονται «αθλήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας»!... Δημιουργούνται δηλαδή αθλήματα διαφόρων «ταχυτήτων», η διεξαγωγή και διάδοση αρκετών εκ των οποίων (και τυπικά) γίνεται υπόθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι, επιχειρηματίες θα μπορούν να συνδυάζουν τη δημιουργία αθλητικών υποδομών με αντίστοιχες τουριστικές και όχι μόνο. Χωρίς να αποκλείεται στην πορεία να ενταχθούν σ' αυτήν την κατεύθυνση και άλλα.

Οι κατηγορίες

Στην πρώτη κατηγορία («Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας») εντάσσονται Βόλεϊ, Γυμναστική, Ειδική Αθληση (ΑμΕΑ), Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο, Ιστιοπλοΐα, Κωπηλασία, Μπάσκετ, Στίβος, Υγρός στίβος, Χάντμπολ. Για αυτά η πολιτεία «ανεξάρτητα από το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης, αναλαμβάνει την υποχρέωση με συνολική παρέμβαση, να αναπτύξει τα αθλήματα σε βάθος, να τα προβάλει, να τα διαδώσει, να στηρίξει το σύνολο της δράσης τους, μέχρι και το χώρο του λαϊκού αθλητισμού». Οι Ομοσπονδίες θα πρέπει να υποβάλλουν στη ΓΓΑ «πενταετές πρόγραμμα αθλητικού σχεδιασμού, καθώς και να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους, από τον οποίο θα εξαρτάται η περαιτέρω χρηματοδότησή τους».

Στη δεύτερη κατηγορία («Αθλήματα Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος») εντάσσονται Αρση Βαρών, Κανόε - Καγιάκ, Πάλη, Πινγκ - Πονγκ, Ποδηλασία, Πυγμαχία, Tae-Kwon-Do (ΕΛ.Ο.Τ.), Τζούντο. Η Πολιτεία «αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να διατηρεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης αυτών των αθλημάτων». Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατηγορία «η περαιτέρω εμβάθυνση και διάδοσή τους με εφαλτήριο την κρατική χρηματοδότηση επαφίεται στις οργανώσεις των αθλημάτων αυτών». Ισχύει ο εξάμηνος απολογισμός, αλλά ο αθλητικός σχεδιασμός γίνεται τριετής.

Στην τρίτη κατηγορία («Κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα») βρίσκονται: Ιππασία, Ξιφασκία, Σκάκι, Σκοποβολή, Τένις, Τοξοβολία. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι «έχουν επαρκή διάδοση, ώστε να ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο», αλλά «πρέπει όμως να στηριχθούν πρώτα και κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία (...). Η πολιτεία δε θα τα συντηρεί, αλλά θα τα ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών τους. Θα εξετάζει χρηματοδοτήσεις επιμέρους δράσεων στη βάση συγχρηματοδοτικών σχημάτων, δεν αναλαμβάνει όμως την υποχρέωση της καλλιέργειάς τους σε βάθος»!...

Στην τέταρτη κατηγορία («Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή») θα είναι Γκολφ, Θαλάσσιο Σκι, Μοντέρνο Πένταθλο, Ορειβασία, Χιονοδρομία. «Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η κρατική συνδρομή περιορίζεται σε επιλεγμένες δράσεις και υποδομές. Θα χρηματοδοτούνται κατά περίπτωση»...

Στην πέμπτη κατηγορία («Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση») εντάσσονται Αεραθλητισμός, Αθλήματα Υποβρύχιας Δραστηριότητας, Αλιείας και Τεχνικής Κολύμβησης, Ζίου ζίτσου, Καράτε, Κέρλινγκ, Κικ-μπόξινγκ, Κουνγκ Φου, Μαχητικές Τέχνες (Σάμπο, Κούρες, Τσιδαόμπα), Μπέιζμπολ, Μπόουλινγκ, Μπριτζ, Παγκράτιο, Παγοδρομία, Ράγκμπι, Σόφτμπολ, Σωματική Διάπλαση, Tae Kwon Do (Α.Ο.Τ.Ε. μη αναγνωρισμένη Ομοσπονδία), Τρίαθλο, Χόκεϊ επί χόρτου. «Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος»... Η όποια συνδρομή «θα αφορά την παροχή εγκαταστάσεων για τη διενέργεια πρωταθλημάτων ή άλλων επιλεγμένων δράσεων».

Τέλος, στην έκτη κατηγορία («Αθλήματα με Τοπική Σημασία») εντάσσονται Κρίκετ (Κέρκυρα) και Μπάντμιντον (Σιδηρόκαστρο). Αυτά «που παρουσιάζουν τοπική ανάπτυξη» και «θα χρηματοδοτηθούν με ιδιαίτερη έμφαση στις αθλητικές υποδομές».

Προς όφελος των επιχειρηματιών

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται προσχηματικά πραγματικά προβλήματα και αδυναμίες, όχι για να τα διορθώσει αλλά για να βοηθήσουν επικοινωνιακά τον κύριο στόχο της. Την αναδιάρθρωση και του αθλητισμού, με δομές οι οποίες - στις παρούσες συνθήκες - θα επιτρέπουν μεγιστοποίηση στα κέρδη των επιχειρηματιών. Κατεύθυνση πλήρως ενταγμένη στη γενικότερη πολιτική (και) του ΠΑΣΟΚ. Με βασική παράμετρο να μειώνονται συνεχώς τα κρατικά κονδύλια για τους πολλούς και να αυξάνονται αυτά που δίνονται στους λίγους. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών γίνεται προϊόν σχετικών επιχειρήσεων, στη βάση της ανταποδοτικότητας. Με αντίτιμο δηλαδή για το λαό.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται (όπως την είχε αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, στις προγραμματικές εξαγγελίες από το βήμα της Βουλής) η βούληση να γίνει ο αθλητισμός βασικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας. Οι αλλαγές δεν είναι άσχετες και με την κατεύθυνση της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης (σχέδιο «Καλλικράτης»). Είτε με ΣΔΙΤ, είτε με άλλους τρόπους το κράτος (κεντρικά ή περιφερειακά) γίνεται συνέταιρος ή μεσάζοντας των ιδιωτών και στον αθλητισμό.

Χρήματα για τα «Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας» δε θα δίνονται. Ομως, «χρηματοδοτήσεις επιμέρους δράσεων στη βάση συγχρηματοδοτικών σχημάτων» ή/και «σε επιλεγμένες δράσεις και υποδομές» θα δίνονται. Λόγου χάρη, θα πληρώνει το κράτος (κεντρικά ή περιφερειακά) την υποδομή ενδεικτικά για το γκολφ ή την υποβρύχια δραστηριότητα και μετά ο επιχειρηματίας θα αναλαμβάνει την εκμετάλλευσή του...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σχέδιο για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση (ο λεγόμενος «Καλλικράτης») προβλέπει ότι ο τομέας του αθλητισμού θα περάσει στην αρμοδιότητα δήμων και περιφερειών. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύνδεση του αθλητισμού με τον τουρισμό ή τον αγροτουρισμό προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις από το κεφάλαιο με γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας του. Ανάλογα με την περιοχή (δήμος ή περιφέρεια) κάποιος επιχειρηματικός όμιλος θα μπορεί να επενδύει ζητώντας την παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων ώστε εκεί να αναπτύσσει αθλητική δραστηριότητα συνδυασμένη με άλλες επιχειρηματικές δράσεις.

Ερωτηματικό υπάρχει και για τη συνταγματικότητα της απόφασης. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος «ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Kράτους. Tο Kράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Nόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους». Βάσει της απόφασης κομμάτια του αθλητισμού εξαιρούνται από την προστασία του Κράτους. Επίσης - αρχικά - η εφαρμογή θα γίνει με «εσωτερική εγκύκλιο - οδηγία του ΓΓ Αθλητισμού». Το άρθρο όμως αναφέρεται σε νόμο και όχι σε εσωτερική εγκύκλιο - οδηγία.

  • Από χτες πάντως άρχισαν να υπάρχουν αντιδράσεις. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας στην ΕΟΕ και αρχηγός της αποστολής για τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ, Βασίλης Κατσώρας, μιλώντας σε ιστοσελίδα πρότεινε την απόσυρση της ομάδας από τη διοργάνωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ