Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εγκαίνια του Ψηφιακού Αρχείου

Εικόνες του αρχείου
Εικόνες του αρχείου
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζει στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του, όπου οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στο Αρχείο παραστάσεων, ντοκουμέντων και έργων τέχνης. Η πρόσβαση θα γίνεται με υπολογιστές. Η διαδραστική εφαρμογή αφορά στην ιστορία του ΚΘΒΕ, στις 776 παραγωγές και συμπαραγωγές από το 1961 μέχρι σήμερα και σε 67.985 σχετικά αρχεία. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει: 2.153 βίντεο (αποσπάσματα βιντεοσκοπημένων παραστάσεων, trailer, διαφημιστικά τρίλεπτα), 4.852 αρχεία ήχου (αποσπάσματα της μουσικής ή της ηχογράφησης παραστάσεων και εκδηλώσεων), 789 αφίσες, 3.122 φωτογραφίες μακετών σκηνικών, κοστουμιών κ.ά. Τα αρχεία θα εμπλουτίζονται συνεχώς, ταυτόχρονα με την ιστοσελίδα του θεάτρου.

Στη Βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής ψηφιοποιήθηκαν 2.028 βιβλία (θεατρικά έργα, προγράμματα παραστάσεων, εκδόσεις για το θέατρο, την Τέχνη και την ιστορία). Ετσι οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής και οι επισκέπτες της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης μπορούν να κάνουν κάθε είδους βιβλιογραφική αναζήτηση.

Η βιβλιοθήκη του Αρχείου αποτελείται από 1.789 κείμενα παραστάσεων, με σημειώσεις συντελεστών. Σε κάθε βιβλίο περιλαμβάνονται το κείμενο του έργου, φωτογραφίες προβών, σκίτσα, οδηγίες κινησιολογίας, εκφοράς του λόγου των ηθοποιών, το σκηνικό, η μουσική επένδυση, ο φωτισμός της παράστασης κλπ.

Επιπλέον, στο χώρο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης λειτουργεί wifihotspot - ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης. Η πρόσβαση στο δίκτυο θα γίνεται με κωδικό, που θα δίνουν τα ταμεία του θεάτρου.

Τέλος, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη λειτουργεί παράλληλα με το Αρχείο του ΚΘΒΕ, ώστε ο επισκέπτης να μελετά και τα έντυπα αρχεία ή όλο το φάκελο κάποιας παραγωγής. Να έχει πρόσβαση στη βιντεοθήκη ώστε να παρακολουθήσει τις βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων. Να υποβάλει σχετική αίτηση στο θέατρο αν ζητά αντίγραφα ψηφιακών αρχείων. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9π.μ.-3μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ