Κυριακή 24 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δύναμη δίνει η συμπαράσταση!

MotionTeam

Μαχητική συμπαράσταση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εκδηλώνεται από την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, τη σπουδάζουσα νεολαία και άλλα λαϊκά στρώματα. Στα μπλόκα, και ιδιαίτερα στο μπλόκο της Νίκαιας, φτάνουν καθημερινά μηνύματα αλληλεγγύης, αλλά και οικονομικές και άλλες προσφορές από μαζικούς φορείς για τη στήριξη του αγώνα.

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας επισκέφτηκε το μπλόκο τη Νίκαιας, όπου ο πρόεδρός του Τάκης Τσιόγκας εξέφρασε τη συμπαράσταση των εργαζομένων του νομού στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών είναι άρρηκτα δεμένος με το νήμα των αγώνων της εργατικής τάξης, ενάντια στην αντεργατική πολιτική, ενάντια στην επιθετικότητα της ΕΕ, για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για συρρίκνωση των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, για απορύθμιση του χρόνου εργασίας με το 65ωρο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ά.

Είναι αγώνας ενάντια στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Συρρίκνωση που έχει οδηγήσει χιλιάδες ακόμα να προστεθούν στις στρατιές των ανέργων, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εξαθλίωση. Είναι αγώνας για την εξασφάλιση φθηνής και υγιεινής διατροφής των εργαζομένων και του λαού μας γενικότερα.

Η συμπόρευση εργατών - αγροτών έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, αφού εργάτες και αγρότες έχουν απέναντί τους την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Και οι δύο, εργάτες και αγρότες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωένωσης, την επιβολή της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, οι εργάτες, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στον αγροτικό τομέα, οι αγρότες. Το ίδιο χέρι κλέβει τον πλούτο που και οι δύο παράγουμε».

Κοινό μέτωπο

Η επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης κοινής πάλης, μέσα από ένα κοινό μέτωπο της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων, με τους μικρομεσαίους αγρότες που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ στη Λάρισα - ανάλογες συνεντεύξεις Τύπου δόθηκαν και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα - και υπογραμμίστηκε: «Τα προϊόντα που αγοράζουν τα μονοπώλια του τομέα τροφίμων κοψοχρονιά από την αγροτιά ή εισάγονται μαζικά από τις πολυεθνικές επίσης με εξευτελιστικές τιμές από φτωχούς αγρότες άλλων χωρών, πωλούνται πανάκριβα στην εργατιά και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Η τιμή στο στάρι έπεσε στο 50% τα δύο τελευταία χρόνια όμως το ψωμί έχει ακριβύνει. Τα ζυμαρικά επίσης. Τα ίδια και στο λάδι».

Σημειώθηκε ακόμα ότι: «Η χώρα μας θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια σε τρόφιμα και να μην εισάγει. Την είχε άλλωστε πριν ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ, τώρα ΕΕ. Από την ένταξη στην ΕΟΚ, η αγροτική παραγωγή άρχισε να μειώνεται και το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο να αυξάνεται, φτάνοντας πλέον να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ! Η κατάσταση αυτή έχει τη γιατρειά της μόνο με αλλαγή πολιτικής. Θα μπορούσε ο λαός να αγοράζει φτηνά και υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής, αν τον τομέα τροφίμων δεν το διαφέντευαν τα μονοπώλια, αν η παραγωγή σχεδιαζόταν με βάση τις λαϊκές ανάγκες».

Στο μεταξύ βγήκαν πλήθος ανακοινώσεων συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς. Ανάμεσά τους φορείς και οργανώσεις όπως οι:

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου

Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη

Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Λάρισας

Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου

Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λάρισας

Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ταμείων Λάρισας

Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων Καρδίτσας

Ομοσπονδία ΕΒΕ Καρδίτσας

Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας

Επιτροπή Αγώνα ΤΕΙ Καρδίτσας

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Τρικάλων

Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων

Σύλλογος Γυναικών Πειραιά

Ενωση Συνταξιούχων Πειραιά

Ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ)

Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ)

Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)

ΕΣΑΚ Οδηγών του Συνδικάτου Οδηγών Φορτηγών Ελλάδας

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ