Κυριακή 31 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Επικίνδυνες ελλείψεις για τη νοσηλεία ασθενών με μεταδοτικά νοσήματα

Επικίνδυνες ελλείψεις σε ειδικούς θαλάμους, υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Σωτηρία» με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα στη νοσηλεία των ασθενών με λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα του αναπνευστικού (φυματίωση κλπ.) και των επειγόντων περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα. Οι συνθήκες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τη ζωή των ασθενών, που είναι στην πλειοψηφία τους φτωχοί μετανάστες και εργαζόμενοι, ενώ αναδεικνύουν ξεκάθαρα τα ταξικά χαρακτηριστικά της Υγείας, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης που εφαρμόζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Οπως κατήγγειλε στο «Ρ» ο Διευθυντής της Α' Πνευμονολογικής Κλινικής Νίκος Πουλάκης, «δεν υπάρχουν διαθέσιμοι μονόκλινοι θάλαμοι θεραπείας και διάγνωσης των μεταδοτικών νοσημάτων του αναπνευστικού. Ετσι, επειδή δεν επιτρέπεται επιστημονικά η νοσηλεία δύο ασθενών με φυματίωση στον ίδιο χώρο, αναγκαζόμαστε να απομονώνουμε τους φυματικούς ασθενείς σε αποθήκη λίγων τετραγωνικών που έχει μετατραπεί σε μονόκλινο θάλαμο. Το ίδιο πρόβλημα προκύπτει και με τη νοσηλεία ασθενών με Εϊτζ». Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί εξαναγκάζονται να νοσηλεύσουν φυματικούς ή οροθετικούς ασθενείς σε θαλάμους εφτά κλινών, παροπλίζοντας αναγκαστικά τα υπόλοιπα έξι κρεβάτια. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι ασθενείς της κλινικής συνωστίζονται σε θαλάμους των εφτά κλινών, με μια τουαλέτα. Στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην Πανεπιστημιακή Κλινική υπήρχε ειδική Μονάδα Λοιμώξεων του Αναπνευστικού που διαθέτει 10 μονόκλινα κρεβάτια, που παλιά χρησιμοποιούνταν για τη νοσηλεία περιστατικών φυματίωσης και οροθετικών, όμως το τελευταίο διάστημα η Μονάδα δέχεται μόνον περιστατικά της «νέας γρίπης». Ο Ν. Πουλάκης έχει κάνει επανειλημμένα υπομνήματα στη διοίκηση του νοσοκομείου τονίζοντας την αναγκαιότητα της δημιουργίας μονόκλινων θαλάμων για τη νοσηλεία φυματικών και οροθετικών ασθενών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


«Δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας από τη φυματίωση που παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, κυρίως στους μετανάστες και είναι μια πάθηση που σκοτώνει κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αντιφυματικό εσωτερικό ιατρείο του "Σωτηρία" έχει μόνο τέσσερις γιατρούς που είναι αδύνατον να καλύψουν τα εκατομμύρια του πληθυσμού του Λεκανοπέδιου της Αττικής. Το πρόβλημα οξύνεται και θα συνεχίσει να οξύνεται», λέει ο Ν. Πουλάκης.

Η κλινική, όπως και συνολικά το νοσοκομείο αντιμετωπίζει και τεράστια έλλειψη προσωπικού. Δυο νοσηλεύτριες σε κάθε βάρδια είναι υπεύθυνες για τη φροντίδα όλων των ασθενών που νοσηλεύονται στα 31 κρεβάτια της κλινικής. Συνολικά στο νοσοκομείο είναι κενές 750(!) θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ στο προσωπικό υπολογίζεται ότι οφείλονται 40.000 ρεπό. Στην Α' Πνευμονολογική Κλινική πολλές φορές για βαριά περιστατικά χρειάζεται να γίνει διασωλήνωση ασθενών και οι νοσηλευτές πρέπει να φροντίζουν γι' αυτούς τους ασθενείς που έχουν ανάγκη εντατικής φροντίδας, μέχρις ότου βρεθεί κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το «Σωτηρία» διαθέτει μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ (όσες και το 1980), ενώ κλειστές παραμένουν εδώ και χρόνια 5 απ' τις 10 υπάρχουσες κλίνες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), λόγω έλλειψης προσωπικού. Τώρα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη λειτουργία 6 κλινών ΜΑΦ το επόμενο διάστημα στο νοσοκομείο, κυρίως με νοσηλευτές με 8μηνες συμβάσεις!

Τεράστια έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζει και το ακτινολογικό εργαστήριο με αποτέλεσμα να λειτουργεί κυρίως σε πρωινή βάρδια και να μην μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες εξετάσεις σε επείγοντα αναπνευστικά περιστατικά σε μέρες που δεν έχει το νοσοκομείο γενική εφημερία. Συγκεκριμένα, δουλεύει με τα 2/3 του προσωπικού που προβλεπόταν για τη σύνθεσή του όπως ήταν προ 20ετίας και ενώ στο μεταξύ έχουν ανοίξει τμήμα υπερήχων, τμήμα dopler και τμήμα αξονικού τομογράφου.



Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ