Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΣ ΕΣΗΕΑ
Πρόγραμμα ... απραξίας

Με συνοπτικές διαδικασίες και σε απόλυτη σύμπνοια, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατέληξαν χτες σε ένα «πρόγραμμα δράσης» για το επόμενο διάστημα, ένα ευχολόγιο με χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις προβλημάτων, από το οποίο απουσιάζει κάθε συγκεκριμένη θέση και συγκεκριμένη πρόταση.

Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» επισήμανε την ανάγκη να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός στους εργαζόμενους δημοσιογράφους και η ΕΣΗΕΑ, έχοντας στο επίκεντρο των αποφάσεών της τους χιλιάδες εργαζόμενους δημοσιογράφους, να συμμετέχει στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος για την απόκρουση της νέας αντιλαϊκής επίθεσης από την κυβέρνηση και την ΕΕ, για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, αλλά η πλουτοκρατία. Αγώνας για την εφαρμογή των ΣΣΕ (με συγκεκριμένη πρόταση δράσης). Αμεση αγωνιστική διεκδίκηση νέων ΣΣΕ (1.400 ευρώ κατώτερος μισθός, πλήρης και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας). Απόκρουση των απολύσεων, διεκδίκηση ουσιαστικής στήριξης των ανέργων (επίδομα 1.120 ευρώ χωρίς χρονικούς περιορισμούς, προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στο συντάξιμο χρόνο, κλπ.). Κατοχύρωση της δημοσιογραφικής εργασίας στα διαδικτυακά ΜΜΕ και την εφαρμογή των ΣΣΕ και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε αυτήν την κατηγορία εργαζομένων. Αντιμετώπιση του προβλήματος πλήρους κατάργησης στην πράξη των ΣΣΕ, μέσω της «διαδικτυακής μετεξέλιξης» των εφημερίδων (on line εκδόσεις κλπ.), την κατοχύρωση της εργασίας των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιόφωνα από την «ιδιωτικοποίηση» που επιβάλλει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Επισημαίνοντας, τέλος, ότι για όλα αυτά απαιτείται η ενεργοποίηση των χιλιάδων εργαζόμενων δημοσιογράφων και προς την κατεύθυνση αυτή το ΔΣ οφείλει να συγκαλέσει συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς για ουσιαστική συζήτηση και συναπόφαση δράσης.

Απέναντι σε αυτήν την πρόταση, οι υπόλοιπες παρατάξεις τα βρήκαν σε ένα κοινό «πρόγραμμα», αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι «αντιδιαμετρικά αντίθετες» θέσεις τους συγκλίνουν πανεύκολα την ώρα των αποφάσεων, όπως γίνεται πάντα με τις συμβιβασμένες ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στο μόνο που «διαφωνούσαν» και ανάλωσαν γι' αυτό την περισσότερη ώρα της συζήτησης, ήταν αν στο πρόγραμμα θα αναφέρεται ότι το ΔΣ θα προτείνει εκλογές στην ΕΣΗΕΑ τον Μάιο, όπως επέμενε το προσκείμενο σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ «Συσπείρωσης» - «Ενότητας» - «Αριστερής Οχθης» , θεωρώντας πρωταρχικής και καθοριστικής σημασίας το θέμα, ή δεν θα αναφέρεται γιατί «ισχύει ο λόγος μας, οι εκλογές θα γίνουν» που αντέτειναν οι προσκείμενοι στη ΝΔ «Δημοσιογράφοι», οι οποίοι υποχώρησαν τελικά (ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ απουσίασε από τη συνεδρίαση λόγω ασθένειας, όπως ανακοινώθηκε).

Με άλλα λόγια, τόσο με το δήθεν πρόγραμμα όσο και με τις εκλογές, έστειλαν σαφέστατο μήνυμα προς κυβέρνηση και εργοδοσία: «Από εμάς δε θα έχετε πρόβλημα, είμαστε και σε προεκλογική περίοδο». Χαρακτηριστικό είναι - για παράδειγμα - το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της «Ενότητας» (ΠΑΣΟΚ) το μόνο που βρήκε να πει για το πρόγραμμα δράσης ήταν ότι «το μείζον σε αυτήν τη φάση είναι να ανακτήσουμε το δικαίωμα της απεργίας»(!) ενώ η «Συσπείρωση» πρότεινε για το Ασφαλιστικό «την οργάνωση συζήτησης μέσα στον κλάδο για τη διαμόρφωση θέσεων», ενώ μέλος «προφήτευσε» ότι «όποια θέματα ανοίξουν (σ.σ. στο Ασφαλιστικό) δε θα συμπέσουν με τη θητεία αυτού του συμβουλίου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ