Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η ψηφιακή στη ... Βουλή

Με την ψηφιακή τηλεόραση και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, τα χρονικά όρια της οποίας στενεύουν, θα ασχοληθεί στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στην σημερινή συνεδρίαση έχουν κληθεί οι πρόεδροι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της εταιρείας DIGEA (Ψηφιακός Πάροχος ΑΕ). Μέχρι στιγμής φλέγον ζήτημα αποτελεί τόσο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις αδειοδοτήσεις των ψηφιακών πλέον καναλιών με σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες και κριτήρια, όσο και οι υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τα ψηφιακά πάρκα, τις αδειοδοτήσεις κεραιών και τη χρήση γης. Παράλληλα, ορατός είναι ο κίνδυνος το «φιλέτο» του ψηφιακού μερίσματος, δηλαδή, το μέρος του ψηφιακού φάσματος συχνοτήτων το οποίο θα απελευθερωθεί με την ολοκλήρωση της ψηφιακής τηλεόρασης στην χώρα, να περιέλθει στα «χέρια» επιχειρηματιών. Το ψηφιακό μέρισμα εκτιμάται ότι αξίζει από 17 ως 44 δισ. ευρώ, από το οποίο τα τεράστια κέρδη θα αποκομίσουν οι επιχειρηματίες.

Να σημειωθεί ότι με τα χρονοδιαγράμματα που προχωρά η κυβέρνηση υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει η μετάβαση. Μάλιστα, η διαδικασία της αδειοδότησης έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει προκειμένου το 2012, να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, όπως επιτάσσει η ΕΕ. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η εταιρεία DIGEA δημιουργήθηκε από τους εφτά σταθμούς εθνικής εμβέλειας MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA, ALTER, ΣΚΑΪ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και θα μεταφέρει το ψηφιακό σήμα των μετόχων της ή και όποιων άλλων τηλεοπτικών σταθμών χρειάζονται τις υπηρεσίες της. Από την εταιρεία αυτή αποσύρθηκε η ΕΡΤ.

Ψηφιακά μετά το Ξυλόκαστρο, εκπέμπει εδώ και δύο βδομάδες η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, από τα κέντρα εκπομπής του Χορτιάτη και Φιλίππειο. Από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη συνεχίζεται η εκπομπή του αναλογικού σήματος, ενώ έχει διακοπεί από το Φιλίππειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ