Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Παρέα» με τον «902 TV»

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Στις 20.00 η εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως», που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Αδαμίδου είναι αφιερωμένη στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Για την μεγάλη στιχουργό του λαϊκού μας τραγουδιού μιλούν ο ερμηνευτής Κώστας Μάντζιος και ο συνθέτης Σπύρος Κουρκουνάκης.

Υπήρξε μια σπουδαία λαϊκή ποιήτρια, που έδωσε απλόχερα στο λαϊκό μας πολιτισμό απίστευτης ομορφιάς και δύναμης τραγούδια. Ενα έργο που παραμένει και στις μέρες μας δυνατό και αρυτίδωτο. Γεννημένη στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1893, η Ε. Παπαγιαννοπούλου ήρθε στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σε μεγάλη πλέον ηλικία στα 55 της χρόνια (από το 1948) άρχισε να γράφει τραγούδια, ακατάπαυστα, μέχρι το τέλος της ζωής της. Κάνει τις πρώτες επιτυχίες με τον Βασίλη Τσιτσάνη και στη συνέχεια συνεργάζεται με τους Στέλιο Καζαντζίδη, Απόστολο Καλδάρα, Μανώλη Χιώτη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο κ.ά. Εφυγε από τη ζωή φτωχή και πικραμένη στις 7 Γενάρη του 1972.

Στις 21.30 «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα» παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο συγκρότημα «Λαβύρυθμος» και σε σπάνιες εκτελέσεις. Το συγκρότημα «Λαβύρυθμος» είναι μία ομάδα νέων μουσικών (ερασιτεχνών κατά βάση) οι οποίοι από μεράκι και άποψη συγκεκριμένη για το λαϊκό τραγούδι δημιούργησαν και κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά «Πόλη - Εποχές - Ανθρωποι» με δικές τους δημιουργίες. Αυτό το γεγονός ήταν η βασική αφορμή να είναι καλεσμένοι της εκπομπής «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα». Ομως εκτός από τα αντιπροσωπευτικά δείγματα του παραπάνω δίσκου, που παίζουν και τραγουδούν, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση του Πάρη Μήτσου που γίνεται με όλα τα μέλη του «Λαβύρυθμου», για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο της Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής Σκηνής και όχι μόνο. Επίσης, ο Χρήστος Φαναρίτης, μουσικός - συλλέκτης και συνεργάτης της «παρέας», «δείχνει» δίσκους σπάνιους, μιλάει για τους συλλέκτες, τη συλλογή γραμμοφώνων του και σε τρία απ' αυτά παίζει δίσκους 78 στροφών (1932-1956). Μαζί με το συγκρότημα «Λαβύρυθμος» διαλέγουν αρκετά, σπάνια τραγούδια που παίζουν και ερμηνεύουν «πατώντας» και σεβόμενοι τις πρώτες ηχογραφήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ