Κυριακή 7 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεγάλο φαγοπότι των φαρμακοβιομηχανιών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, αναδεικνυόμενες πρωταθλήτριες στην κερδοφορία σε περίοδο κρίσης. Την εβδομάδα που πέρασε τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου δημοσιοποίησαν τους ισολογισμούς τους, αποδεικνύοντας ότι η εμπορευματοποίηση της υγείας, σε συνδυασμό με τις ύποπτες συναλλαγές, αποφέρει τεράστια κέρδη.

Τα καθαρά κέρδη της «Pfizer», της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας στα 767 εκατ. δολάρια. Η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει για το 2010 προσαρμοσμένα κέρδη 2,10-2,20 δολαρίων ανά μετοχή έναντι κερδών 2,02 δολαρίων ανά μετοχή που είχε εμφανίσει το 2009. Τον περασμένο Οκτώβρη, η «Pfizer» ολοκλήρωσε την εξαγορά της «Wyeth», διευρύνοντας το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά ακόμη περισσότερο.

Την περασμένη Τετάρτη ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός «GlaxoSmithKline» ανακοίνωσε άλμα κερδών τετάρτου τριμήνου κατά 66%, στα 1,63 δισ. λίρες (1,87 δισ. ευρώ), κάνοντας ωστόσο λόγο για περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας. Κατά πληροφορίες, οι απολύσεις ενδέχεται να ανέλθουν στις 4.000. Οι απολύσεις αποτελούν μέρος της επέκτασης της «αναδιάρθρωσης» της εταιρείας, που έχει στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. λιρών έως το 2012.

Αύξηση 11% παρουσίασαν τα κέρδη της φαρμακευτικής «Roche» το δεύτερο εξάμηνο, χάρη στην εξοικονόμηση πόρων που επετεύχθη από την εξαγορά της «Genentech» και την υψηλότερη ζήτηση για το «Tamiflu». Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 4,59 δισ. ελβετικά φράγκα (4,35 δισ. δολάρια) από 4,15 δισ. φράγκα ένα χρόνο νωρίτερα. Στο σύνολο της χρονιάς, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 9,8 δισ. φράγκα. Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία επωφελήθηκε της υψηλής ζήτησης για το «Tamiflu» εξαιτίας της «πανδημίας» της γρίπης H1N1. Η διοίκηση της εταιρείας διευκρίνισε, πάντως, ότι οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2009 δε θα συνεχιστούν και το 2010.

Ενας από τους λόγους που οδηγούν στην κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιρειών είναι η παραγωγή και πώληση εμβολίων κατά της γρίπης Η1Ν1.

Σχετικά με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βόλφγκανγκ Βόνταργκ, σε έκθεσή του σημειώνει:

«Προκειμένου να προωθήσουν τα πατενταρισμένα τους φάρμακα και εμβόλια κατά της γρίπης, οι φαρμακευτικές εταιρείες επηρέασαν τους επιστήμονες και τις επίσημες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τη δημόσια υγεία να σημάνουν συναγερμό στις κυβερνήσεις παγκοσμίως, ώστε αυτές να σπαταλήσουν τους λιγοστούς πόρους τους για αναποτελεσματικές στρατηγικές εμβολιασμού και να εκθέσουν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιή άτομα στον κίνδυνο των άγνωστων ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων που δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς».

«Τα νέα αυτά πρότυπα, συνεχίζει, ανάγκασαν τους πολιτικούς στις περισσότερες χώρες να αντιδράσουν αμέσως και να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες για πρόσθετα και νέα εμβόλια κατά της "γρίπης των χοίρων", μέσω "σφραγισμένων συμβολαίων", βάσει των οποίων οι παραγγελίες είναι εξασφαλισμένες εκ των προτέρων και οι κυβερνήσεις παίρνουν πάνω τους σχεδόν όλη την ευθύνη. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραγωγοί εμβολίων διασφαλίζουν τεράστια κέρδη, χωρίς να έχουν κανέναν οικονομικό κίνδυνο. Ετσι, απλά περιμένουν έως ότου ο ΠΟΥ πει τη λέξη "πανδημία" και τα συμβόλαια ενεργοποιούνται».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ