Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΠΥΡΓΟΣ ΚΟΤΥΛΗΣ
Από την ηρωική εποποιία του ΔΣΕ

Στο φύλλο της 22-8-00 διάβασα το ρεπορτάζ, που αφορούσε την εκδήλωση που έγινε στον Πύργο Κοτύλης του Γράμμου στις 20-8-2000, με τον τίτλο: «Φόρος τιμής στους σταυραετούς του ΔΣΕ». Το δημοσίευμα αυτό αναφερόταν, εκτός των άλλων, και στην ηρωική αυτοθυσία των τριών πολυβολητών - μαχητών, που με την πράξη τους δημιούργησαν το νέο Ζάλογγο της σύγχρονης ιστορίας μας. Η επιχείρηση, λοιπόν, αυτή δεν έγινε το καλοκαίρι του 1948, όπως γράφτηκε, αλλά το καλοκαίρι του 1947 και συγκεκριμένα στις 17-7-1947, στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Γράμμου, με την επωνυμία «Εαρινή εκστρατεία» των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η μάχη αυτή, ενός τάγματος του ΔΣΕ εναντίον τετραπλάσιων και πάνω δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού, ήταν τρομερά άνιση και σκληρή. Αρχισε τα χαράματα και τελείωσε το βράδυ. Ηταν ιστορικής σημασίας και ήταν θέμα τιμής και γοήτρου του ΔΣΕ, γιατί κινδύνευε να αιχμαλωτιστεί ολόκληρο το Γενικό Αρχηγείο του. Μια ολόκληρη μέρα, η Αεροπορία του αντιπάλου, εκτός των άλλων, σφυροκοπούσε τις δυνάμεις του ΔΣΕ και το πυροβολικό στην κορυφή του υψώματος «Χάρος», ένα κακοτράχαλο γυμνό ύψωμα πάνω από 2.600 μ.

Τελικά, χάρις στη σθεναρή αντίσταση των μαχητών του ΔΣΕ, διασώθηκε το Γενικό Αρχηγείο και συμπτύχθηκε κανονικά. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο διοικητής του τάγματος Χαράλαμπος Ηλιάδης από το Κιλκίς, του οποίου έχω την τιμή να είμαι αδελφός του, βρισκόμενος σε συνεχή κίνηση, από λόχο σε λόχο και από διμοιρία σε διμοιρία, για την καλύτερη έκβαση της επιχείρησης, έπεσε κι αυτός στο πεδίο της μάχης από ριπή πολυβόλου αεροπλάνου.

Για την ιστορική αλήθεια σας στέλνω ένα ντοκουμέντο, ποίημα που γράφτηκε τότε, το 1947, με νωπά τα δραματικά γεγονότα, από έναν αγωνιστή, τον Ανδρέα Πίνδο, και αναφέρεται στη θρυλική εποποιία του Πύργου της Κοτύλης.

Συντροφικά

Σημ. Σύνταξης: Από το ποίημα «Ο Πύργος» του Α. Π., δημοσιεύουμε ορισμένους στίχους: Πύργο σε λέγανε και Πύργος/ της δόξας έγινες λαμπρός./ Στα βράχια, κει στ' ακρόκορφά σου,/ εστήθη κι έλαμψ' η θωριά σου/ Νέου Ζαλόγγου ο χορός.

Φωτιά, καπνός, λυωμέν' ατσάλι./ Παντούθε καίγετ' η κορφή./ Οι μαχητές του Ηλιάδη/ - Χαράματ' ως αργά το βράδυ -/ Στη μάχη πολεμούν ορθοί./...


ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
Θεσσαλονίκη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ