Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2010
Πολιτική σφαγιασμού των αποδοχών

Για πρώτη φορά στα χρονικά και στο όνομα δήθεν της οικονομικής κρίσης, προωθείται μείωση των ονομαστικών αποδοχών για εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους

Το αίτημα είναι συγκεκριμένο και πρέπει να φτάσει σε κάθε αυτί, μέχρι να γίνει πράξη: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»
Το αίτημα είναι συγκεκριμένο και πρέπει να φτάσει σε κάθε αυτί, μέχρι να γίνει πράξη: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»
Η πρωτοφανής επίθεση κυβέρνησης και άρχουσας τάξης εναντίον του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα μπορεί ακόμα να μην έχει γίνει αισθητή σε όλο της το μέγεθος, ωστόσο οι χειροπιαστές κατραπακιές θα αρχίσουν να έρχονται μέσα στις επόμενες ώρες και από αυτήν την άποψη η σημερινή απεργία των εργαζομένων και το κλείσιμο των καταστημάτων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ θα πρέπει να είναι μόνον η αρχή του κινήματος αντίδρασης και αντίστασης στις αντιλαϊκές επιλογές, με στόχο την οριστική τους ανατροπή.

Το πρώτο χειροπιαστό μέτρο θα είναι η εισοδηματική πολιτική, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα από την 1η του Γενάρη. Πρόκειται για μια εισοδηματική πολιτική πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά, όχι μόνο «παγώνουν» οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνον αυξάνεται η φορολογική τους επιβάρυνση, αλλά επέρχεται μείωση των ονομαστικών μισθών. Η ακριβής μείωση δεν μπορεί να προκαθοριστεί από τώρα, αφού η κυβέρνηση μέχρι στιγμής κρατάει εφτασφράγιστο μυστικό, τόσο τα επιμέρους ποσοστά μείωσης των επιδομάτων που συναποτελούν τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και τα νέα κλιμάκια της φορολογίας εισοδήματος.

Αυτό που είναι βέβαιο και ήδη γνωστό είναι ότι για το 2010:

Πρώτο: «Παγώνουν» όλοι οι μισθοί στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δηλαδή, οι μισθοί «παγώνουν» στα - επίσης «παγωμένα» - επίπεδα του 2009 και άρα μένουν στα (ήδη χαμηλά) επίπεδα του 2008.

Δεύτερο: Μειώνεται το συνολικό κονδύλι των επιδομάτων κατά 10%. Πρόκειται για επιδόματα που δόθηκαν μετά το 1997, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε καθιερώσει το ισχύον μισθολόγιο, σε αντιστάθμισμα των αυξήσεων στους μισθούς, με μοναδικό στόχο να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή η όποια κυβέρνηση να τα καταργήσει, όπως, καλή ώρα, κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Ανάλογα με το ύψος του επιδόματος, η μείωση για κάποιους υπαλλήλους μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 10% και για κάποιους μικρότερη. Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, για κατηγορίες εργαζομένων που έχουν υψηλά επιδόματα (υπουργείο Οικονομικών) η μείωση μπορεί να ξεπεράσει και το 20%.

Τρίτο: Μεγάλη θα είναι και η μείωση των μισθών από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων και την ένταξή τους στη φορολογική κλίμακα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει στη βάση των πληροφοριών που υπάρχουν για τις κυβερνητικές κινήσεις, θεωρείται βέβαιο ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Αλλος χειροπιαστός τομέας της επίθεσης που δέχονται και θα δεχτούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι η φορολογική πολιτική. Οι επιπτώσεις από την ακόμα πιο αντιλαϊκή πολιτική φορολόγησης, θα γίνουν εμφανείς σε δύο δόσεις.

Η πρώτη, μέσα στις ερχόμενες μέρες, όταν θα «τρέξουν» στην αγορά οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, πετρελαιοειδή. Από μόνο του αυτό το μέτρο συνιστά άγρια επίθεση σε μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση, παράλληλα, έχει αφήσει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε αύξηση του ΦΠΑ.

Τη δεύτερη δόση, την απανταχούσα των ρυθμίσεων στην άμεση φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, θα την συνειδητοποιήσουμε την άνοιξη του 2011, όταν θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα φετινά εισοδήματα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση ουσιαστικά του αφορολόγητου ορίου, και τη σύνδεσή του μόνο από την προσκόμιση ενός ύψους αποδείξεων, στην κατάργηση πολύ μεγάλου μέρους των φορολογικών απαλλαγών, στη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας, που θα προβλέπει ιδιαίτερα μεγάλα χαράτσια για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ