Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ
Δεν «πέρασε» το σχέδιο τσιμεντοποίησης

Με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο Επικρατείας δικαίωσε κάτοικους και συμβούλους της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» που ζητούσαν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση με την οποία έκταση περίπου 57 στρεμμάτων στην περιοχή Προμπονά, μετατρεπόταν σε «βιοτεχνικό πάρκο (ΒΙΟΠΑ) προς εξυγίανση», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την τσιμεντοποίησή του. Είχαν προηγηθεί αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κόντρα στα επιχειρηματικά σχέδια κυβέρνησης, δήμου και εταιρειών, ώστε ο χώρος να παραμείνει ΒΙΟΠΑ, εκτός σχεδίου και πράσινο. Και βέβαια είχαν ήδη δημιουργηθεί τετελεσμένα γεγονότα με την κατεδάφιση, από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες 20 στρεμμάτων του χώρου, κτιρίων της «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ».

Θυμίζουμε ότι το 2007 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, υπογράφει απόφαση που μετατρέπει το χώρο στην περιοχή από ΒΙΟΠΑ σε «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση», επιτρέποντας εμπορικές χρήσεις. Είχε προηγηθεί η κατεδάφιση κτιρίων της «Κολούμπια» από τις εταιρείες ΜΑΡΜΙΝ ΑΕ και ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ, που φέρονται ως ιδιοκτήτες περίπου 20 στρεμμάτων του χώρου, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους. Δίπλα τους από την πρώτη στιγμή στάθηκε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η μόνη παράταξη που κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδίου Πόλεως του δήμου, ζήτησε η περιοχή να μετατραπεί σε πράσινο και τα κτίριά της να χαρακτηριστούν διατηρητέα, ως μουσεία, καθώς εκεί έχουν ηχογραφηθεί από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής μουσικής.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και οι δυνάμεις τους στο Δήμο της Αθήνας, γνωμοδότησαν υπέρ της αίτησης των εταιρειών να μετατραπεί ο χώρος σε ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση. Ακολούθως στις 25/7/2005, με κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενέταξαν την περιοχή στο σχέδιο πόλης ως «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση», καταγράφοντας έτσι τη σύμπραξη κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση χώρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ