Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»

Στο παραδοσιακό κλίμα των ημερών θα κινηθεί η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο» που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM», και επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου. Απόκριες, ξεφαντώματα για να αποχαιρετίσουμε την κρεατοφαγία και οι νοικοκυρές να καθαρίζουν την Καθαρή Δευτέρα τα τεντζερέδια από τα κρεατικά λίπη.

Το αθηναϊκό καρναβάλι άρχισε τη σταδιοδρομία του σαν μια πλατιά λαϊκή φιέστα μερικές δεκαετίες μετά την εθνική απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο βιβλίο «Η κερένια κούκλα» (1908) του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου βρίσκουμε μια εξαιρετικά ζωντανή, σχεδόν κινηματογραφική περιγραφή του λαϊκού αθηναϊκού καρναβαλιού της παλαιάς εποχής με την πομπή από κάρα και με φόντο την εξαθλιωμένη καθημερινότητα των λαϊκών μαζών. «Βάρβαρους και χυδαίους» χαρακτήρισε ο Αριστοτέλης Κουρτίδης τους μασκαράδες εκείνης της εποχής. Ωστόσο, αντιπροσώπευαν τη βάρβαρη και χυδαία κοινωνία, που τους είχε πλάσει έτσι. Η επικαιρότητα στίχων του Γεώργιου Σουρή, όπως «Συ νέαν μεταρρύθμισιν κι ανάστασιν σαλπίζεις» και του λαϊκού ποιητή Θεοδοσίου «Πολιτικοί καρνάβαλοι γλεντούν στα Παρλαμέντα» απευθυνόμενοι στους πολιτικούς της εποχής τους «βγάζει μάτι».

Το 1887 ιδρύθηκε το «Κομιτάτον των Απόκρεω της Αθήνας» που ανέλαβε να αναβαθμίσει τις μέχρι τότε αποκριάτικες εκδηλώσεις. Εκσυγχρονίστηκε και πήρε μορφή συγκεκριμένη «Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος» σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, εκτός από τις περιοχές όπου υπήρχε ισχυρή τοπική παράδοση.

Την ιστορία της αμπέλου, της οινοποιίας και της ...σάμπας θα προσπαθήσει να προσεγγίσει η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 11-1 στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Καθαρτήριες φωτιές, οργιαστικοί χοροί, συμπόσια, μέθη, λατρεία της γονιμότητας, και τραγούδια-ύμνοι για του «κύκλου τα γυρίσματα» και τη Μάνα - Γη που είναι έτοιμη να φέρει στον κόσμο τους καρπούς της. Στις Απόκριες αναβιώνουν πανάρχαιες τελετουργίες, παρόμοιες σε όλους τους λαούς από χιλιάδες χρόνια, γιορτές έκφρασης πίστης στην παντοδύναμη Φύση που πάντα προκαλούσε δέος στους ανθρώπους.

Είναι οι μέρες που «παρελαύνουν» ο Διόνυσος και η Αρτεμις, ο Πάνας και ο Πρίαπος, οι οποίοι με την «βοήθεια» του οίνου θα διατυμπανίσουν την ώρα που πρέπει με μια σειρά τραγούδια διακωμωδητικά την κρυμμένη πίσω από τις κοινωνικές συμβάσεις αλήθεια του έρωτα και της γονιμότητας.

Τι ακριβώς συνιστά η «βοήθεια» του οίνου, θα προσπαθήσει να προσεγγίσει η εκπομπή στην διάρκεια της πρώτης ώρας της με μια σύντομη αναφορά - που θα συνοδεύεται με τραγούδια για το κρασί - στην ιστορία της αμπελουργίας και της οινοποιίας.

Στη δεύτερη ώρα η εκπομπή θα «ταξιδέψει» με τα «δαιμονισμένα» τύμπανα της σάμπα ως τις παραγκογειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο, σε μια προσπάθεια ανίχνευσης των ριζών αυτού του ρυθμού που αποτελεί το σήμα - κατατεθέν του Καρναβαλιού - για τους τουρίστες - καθώς η σημασία της σάμπα, αλλά και των περισσότερων «λάτιν» ρυθμών είναι τελείως διαφορετική για τους πρώην σκλάβους των χωρών της Λατινικής Αμερικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ