Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»

Στην εργασία «Η Διαλεκτική της Φύσης» ο στενός φίλος και επιστημονικός συνεργάτης του Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ενγκελς (1820-1895), διατυπώνει τις επιστημονικές βάσεις της υλιστικής - διαλεκτικής αντίληψης του κόσμου στηριζόμενος στα σημαντικότερα επιτεύγματα των φυσικών επιστημών της εποχής του.

Η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM», που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου, θα σταθεί αναλυτικά στην εργασία αυτή αναδείχνοντας τα κυριότερα σημεία της. Η πρώτη σκέψη για να γραφτεί μια εργασία για τη Διαλεκτική της Φύσης χρονολογείται από το 1873. Το 1875-76 ο Ενγκελς είχε επεξεργαστεί μια μεγάλη εισαγωγή σ' αυτό το έργο. Λίγο αργότερα, όμως, αναγκάστηκε να προσανατολιστεί στην κριτική των έργων του Ντίρινγκ, που είχαν αρχίσει να επηρεάζουν επικίνδυνα την εργατική τάξη και έτσι τα συμφέροντα του επαναστατικού κόμματος του προλεταριάτου απαιτούσαν την ανασκευή των θεωριών του Ντίρινγκ. Σ' αυτό ο Ενγκελς χρησιμοποίησε και το υλικό για τη Διαλεκτική της Φύσης. Το 1878 ξαναγύρισε στη «Διαλεκτική της Φύσης». Ομως, ο θάνατος του Μαρξ το 1883 τον υποχρέωσε πάλι να τη διακόψει και να στραφεί σε «περισσότερο φλέγοντα καθήκοντα». Μετά το θάνατο του Ενγκελς, το έργο αυτό έπεσε στα χέρια των οπορτουνιστών αρχηγών της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, που δεν το δημοσίευσαν ποτέ. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην ΕΣΣΔ το 1925 (μετά το θάνατο του Λένιν, δηλαδή) με ρώσικη μετάφραση παράλληλα στο γερμανικό κείμενο.

Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 11.00-01.00 στον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM, με αφορμή τη συμπλήρωση 162 χρόνων από τη δημοσίευσή του.

«Δεν σκοπεύαμε καθόλου να ψιθυρίσουμε αποκλειστικά στο αυτί του επιστημονικού κόσμου τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα, εκθέτοντάς τα σε χοντρά βιβλία. Αντίθετα. Βρισκόμασταν κιόλας και οι δυο βαθιά μέσα στο πολιτικό κίνημα, είχαμε ορισμένους οπαδούς ανάμεσα στους διανοούμενους, ιδίως της δυτικής Γερμανίας και σημαντική επαφή με το προλεταριάτο. Ημασταν υποχρεωμένοι να θεμελιώσουμε επιστημονικά την άποψή μας. Αλλά ήταν εξίσου σπουδαίο για μας να κερδίσουμε με τις πεποιθήσεις μας το ευρωπαϊκό και πριν απ' όλα το γερμανικό προλεταριάτο».

Αυτά τα λόγια του Φρίντριχ Ενγκελς περιγράφουν πώς σκέπτονταν και πως δρούσαν οι δύο θεμελιωτές της επιστημονικής κοσμοθεωρίας του προλεταριάτου: Οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς.

Ενας από τους σημαντικότερους καρπούς της σκέψης και της δράσης τους ήταν και το πρώτο προγραμματικό ντοκουμέντο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», που δημοσιεύθηκε στις 21 Φλεβάρη 1848 και αποτελεί έκτοτε σάλπισμα αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της αταξικής, κομμουνιστικής κοινωνίας.

162 χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» και άνεμοι, θύελλες γύρω μας πνέουν, με τους καπιταλιστές να επιτίθενται με λύσσα ενάντια στην εργατική τάξη και τους κομμουνιστές, πιστεύοντας ότι έτσι θα σταματήσουν την Ιστορία και θα διαιωνίσουν την κυριαρχία της τάξης τους. Γελιούνται. Οι κομμουνιστές θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ταξικών αγώνων, οι οποίοι πια στις σημαίες τους πρέπει να γράψουν τα πύρινα λόγια των τελευταίων γραμμών του Μανιφέστου: «Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπρος σε μια κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σ' αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους. Εχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ