Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε φοιτητές και σπουδαστές

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε σειρά κινητοποιήσεων για τα σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στη λαίλαπα των νέων μέτρων

Από τα μπλοκ του ΜΑΣ στην πρόσφατη απεργία, στις 24 Φλεβάρη
Από τα μπλοκ του ΜΑΣ στην πρόσφατη απεργία, στις 24 Φλεβάρη
Απάντηση στην πολιτική που «τσακίζει το δικαίωμα των σπουδαστών να σπουδάσουν και να έχουν με το πτυχίο τους μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα», δίνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων, στις 18 Μάρτη, σε όλη τη χώρα. Παράλληλα το ΜΑΣ καλεί στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα, με προσυγκέντρωση στις 5.00 μ.μ. στα Χαυτεία, αλλά και σε πικετοφορίες την Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα, μαζί με το ΠΑΜΕ.

Τα συλλαλητήρια στις 18 Μάρτη αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΜΑΣ και στην ανακοίνωση που μοιράζεται στις σχολές, τονίζεται: «Και πριν που υπήρχε ανάπτυξη αλλά και τώρα που υπάρχει κρίση, το κεφάλαιο κερδίζει και οι εργαζόμενοι χάνουν συνεχώς. Ολα τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα και από ΠΑΣΟΚ και από ΝΔ».

Το ΜΑΣ αναφέρεται συνολικά στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική θύελλα. Οσον αφορά την εκπαίδευση τονίζει ότι «η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με τη σούπα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθείται από την κυβέρνηση με τη λίστα προσόντων. Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική υπηρετεί το προσχέδιο της κυβέρνησης για τη διά βίου μάθηση και το Προεδρικό Διάταγμα που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 36/05 στην ελληνική νομοθεσία και που πρακτικά αναγνωρίζει τα κολέγια». Σημειώνει ότι «τα νοίκια, η σίτιση, οι μετακινήσεις, τα αναλώσιμα υλικά είναι άλλο ένα χαράτσι που ματοκυλά τη λαϊκή οικογένεια». Καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να παλέψουν με το ολοκληρωμένο πλαίσιο του ΜΑΣ, το οποίο βασίζεται στις λαϊκές ανάγκες:

  • Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του. Σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μετακινήσεις δωρεάν χωρίς προϋποθέσεις. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου 400 ευρώ σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις. Να δίνονται δωρεάν όλα τα συγγράμματα. Να στηριχτούν οι φοιτητές και σπουδαστές από εργατικές λαϊκές οικογένειες και όχι οι επιχειρήσεις. Ειδικά στα ΤΕΙ, που το 60% δουλεύει, μέτρα στήριξης των σπουδαστών και των οικογενειών τους. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. 6ωρη-5ήμερη εργασία με αποδοχές πλήρους ωραρίου. Αδεια με αποδοχές την περίοδο των εξεταστικών.
  • Αμεση κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και σε κάθε μορφή παροχής εκπαίδευσης. Υποτροφίες για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση. Κατάργηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ΚΕΣ. Απειθαρχία στην ΕΕ, η κοινοτική οδηγία 36/05 να μην ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.
  • Οι φοιτητές και σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
  • Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, 7ωρο - 5ημερο - 35ωρο, όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων μέσα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, μόνιμη και σταθερή δουλειά στους συμβασιούχους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, μονιμοποίηση των εκτάκτων στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Τη λύση στο πρόβλημα των ΤΕΙ που απαιτεί διεκδίκηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση και η δημιουργία συστήματος Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση. Στα πλαίσια να αποσαφηνιστεί άμεσα το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και ο ρόλος των αποφοίτων τους στην παραγωγή.
  • 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία.
  • Οχι στην αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων. Απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης για τη διά βίου μάθηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ