Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκατέρωθεν δηλώσεις στο φόντο των ανταγωνισμών

Ολοι συγκλίνουν στην «ανάγκη» η ελληνική κυβέρνηση πιο αποφασιστικά να καρατομήσει τα λαϊκά δικαιώματα

Ρίχνοντας νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και προκειμένου να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος μπροστά στην ανακοίνωση των νέων αντιλαϊκών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, πλήθος δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου υποστήριζαν το περασμένο σαββατοκύριακο ότι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες ετοιμάζονται να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα για να δώσουν μια «ανάσα» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», γαλλικές και γερμανικές κρατικές τράπεζες σκοπεύουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα ύψους μέχρι και 30 δισ. ευρώ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, την οποία θα συναντήσει την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, μιλώντας την περασμένη Κυριακή στην εκπομπή «Berlin Direkt», χωρίς να διαψεύδει το παραπάνω σενάριο, απέρριψε τις φήμες ότι η Γερμανία εξετάζει από ποια μέρη του γερμανικού προϋπολογισμού θα χρηματοδοτήσει πιθανή «οικονομική διάσωση» της Ελλάδας και επανέλαβε τη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για τα αντιδραστικά μέτρα που παίρνει.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Υπενθυμίζω ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν την παροχή οικονομικής βοήθειας από κράτος σε κράτος. Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουν τα κράτη της Ευρωζώνης την Ελλάδα είναι να της καταστήσουν σαφές ότι πρέπει να κάνει το καθήκον της και να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει εκπονήσει», σημείωσε.

Το ΔΝΤ παραμένει στο κάδρο

«Δεν είναι απαραίτητη» η βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, κατά τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt»), όπως «δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ», σύμφωνα με προχτεσινή δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γαλλίδα υπουργός, μάλιστα, δήλωσε αισιόδοξη ότι «η Ελλάδα θα πετύχει την επαναχρηματοδότησή της αν σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας» και δήλωσε πεπεισμένη ότι η κρίση στην Ελλάδα θα επιτρέψει στην ΕΕ να προχωρήσει «προς μια οικονομική διακυβέρνηση στους κόλπους της ζώνης του ευρώ» και σε «έναν ευρύτατο συντονισμό με πειθαρχία και με έναν κώδικα καλής διαχείρισης».

Στις ΗΠΑ, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, μιλώντας στο Κογκρέσο, τόνισε ότι το ΔΝΤ επιδιώκει να έχει πιο ενεργό ρόλο μετά την κρίση. Υποστήριξε ότι θέλει το ΔΝΤ στο άμεσο μέλλον «να ανιχνεύει έγκαιρα τους δυνητικούς συστημικούς κινδύνους» για τη διεθνή οικονομία, εποπτεύοντας όχι μόνο την οικονομία ενός κράτους, αλλά και μιας ομάδας κρατών και «παρεμβαίνοντας εκεί, για να αποσοβήσει εν τη γενέσει τους κινδύνους».

Τζογάρουν με τον ιδρώτα του λαού

Την ίδια ώρα, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, με δηλώσεις του στο «Bloomberg», υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα αντέξει, αλλά το ευρώ θα δοκιμαστεί σκληρά και δε θα αντέξει την ελληνική δημοσιονομική κρίση. Ο Τζ. Σόρος, ο οποίος την περασμένη βδομάδα συμμετείχε σε «δείπνο» οικονομολόγων και επενδυτών, με θέμα την Ελλάδα, προκρίνει τη λύση της έκδοσης ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και των άλλων χωρών που θα δεχτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις από την ελληνική κρίση.

Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο θέλουν τον Τζ. Σόρος να εμφανίζεται και ως μέτοχος των έντονων πιέσεων που δέχεται το ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», μια σειρά ισχυροί επενδυτές (ανάμεσά τους οι «SAC Capital Advisors», «Soros Fund Management» και «Greenlight Capital») στοιχηματίζουν για την περαιτέρω πτώση του ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ