Κυριακή 26 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ηλεκτρονικός έλεγχος των παραβατών!

ΡΩΜΗ.-

Μια «αμερικανόπνευστη» εφεύρεση, το «ηλεκτρονικό βραχιόλι», βρίσκει πλείστους θαυμαστές και στη «γηραιά ήπειρο» και από χτες η Ιταλία είναι η έκτη χώρα της Ευρώπης, που αποφάσισε να υιοθετήσει τη χρήση του «ηλεκτρονικού βραχιολιού» για τον έλεγχο των ατόμων που έχουν καταδικαστεί και η ποινή τους έχει μετατραπεί σε κατ' οίκον κράτηση.

Οι ΗΠΑ, που θέσπισαν πρώτες το μέτρο βρήκαν μιμητές τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τώρα την Ιταλία που μ' αυτό το μέτρο επιχειρεί να θέσει τέλος στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα από καταδικασθέντες που διέπραξαν και νέα αδικήματα, τη στιγμή που βρίσκονταν σε κατ' οίκον κράτηση, ενώ τη χρήση του αποφασίζει ο δικαστής, για άτομα που θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ' οίκον κράτηση και δεν τα εμπιστεύεται.

Είναι ένας μηχανισμός σαν το ρολόι, που τοποθετείται στο χέρι ή στον αστράγαλο και μεταδίδει διαρκώς σήμα σε έναν πομπό που υπάρχει στο σπίτι του καταδικασθέντος. Από τον πομπό το σήμα αναμεταδίδεται στο κομπιούτερ του πιο κοντινού αστυνομικού τμήματος που ελέγχει συνεχώς τις κινήσεις. Το άτομο που έχει το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την κατοικία του πάνω από 100 μ. διότι αμέσως ειδοποιείται το αστυνομικό τμήμα. Οποιος αρνείται να το χρησιμοποιήσει θα εκτίει την ποινή του στη φυλακή. Οποιος το καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές τιμωρείται με ποινή από 1-3 χρόνια φυλάκισης.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή σε 3 μήνες και στην αρχή σε 3 πόλεις Ρώμη, Μιλάνο, Νάπολη. Τα βραχιόλια θα νοικιάζονται από 3 ιταλικές βιομηχανίες που τα παράγουν και το ημερήσιο κόστος κυμαίνεται στις 5.000-7.000 δρχ. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών αποβλέπει πρώτον στο να έχει υπό έλεγχο καταδικασθέντες που θεωρεί επικίνδυνους, δεύτερον να αδειάσουν κάπως οι φυλακές και, φυσικά, να χρησιμοποιούνται λιγότεροι αστυνομικοί για ελέγχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ