Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ασφυκτιά και ακυρώνει παραστάσεις

Αλμα στο ...κενό για την απαξιωμένη από το ΥΠΠΟ, Λυρική Σκηνή
Αλμα στο ...κενό για την απαξιωμένη από το ΥΠΠΟ, Λυρική Σκηνή
Στο στόχαστρο μιας αντιδραστικής πολιτικής, που επιβουλεύεται και απαξιώνει τον πολιτισμό, βρίσκεται η Εθνική Λυρική Σκηνή, που βουλιαγμένη σε δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα, φτάνει πλέον στο σημείο να ακυρώνει ακόμη και προγραμματισμένες παραστάσεις. Με χρέη πλέον των 13 εκατ., για τα οποία ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι επιλογές των διορισμένων διοικήσεων στη Λυρική, και με ισχνή χρηματοδότηση που δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στη μισθοδοσία των εργαζόμενων, η διεύθυνση του θεάτρου αποφάσισε την ακύρωση των δύο νέων παραγωγών «Εμίλια ντι Λίβερπουλ» του Ντονιτσέτι και «Πειρατής» του Μπελίνι. Από την πλευρά του το ΥΠΠΟ, που δεν φροντίζει να εξασφαλίσει στο μοναδικό λυρικό θέατρο του τόπου μας τα στοιχειώδη για τη λειτουργία του, περί άλλα τυρβάζει... Ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος αρνείται ακόμη και συνάντηση με τον διευθυντή του θεάτρου Τζοβάνι Πάκορ, ο οποίος προσκαλεί την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τη «θέση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην παρούσα οικονομική κρίση».

Στη δίνη των προβλημάτων, οι εργαζόμενοι της ΕΛΣ, όπως και των δύο άλλων κρατικών σκηνών (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ), συμμετέχοντας στην αυριανή δίωρη στάση εργασίας (10πμ-12μ), θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟ, διεκδικώντας τη στήριξη του θεάτρου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αντιδρώντας στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στο κλείσιμο της σκηνής του «Ακροπόλ» (οπερέτας).

Με στόχο τη συρρίκνωση της ΕΛΣ, πληροφορούμαστε ότι κύκλοι της διοίκησης σχεδιάζουν τη μη ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης του «Ακροπόλ» (λήγει το Μάη), προτείνοντας οι παραγωγές που φιλοξενούνται εκεί (οπερέτα και παιδική σκηνή) να μεταφερθούν στο «Ολύμπια», κάτι που θα επιφέρει και περικοπές στις θέσεις εργασίας. Κι αυτό, παρότι πρόκειται για ιδιαίτερα πετυχημένες και εισπρακτικά παραστάσεις. Τι θα γίνει με την κεντρική σκηνή του «Ολύμπια»;

Κάποιοι, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, προτείνουν ...την ξαναζεσταμένη «σούπα» του Μεγάρου Μουσικής! Δηλαδή, η ταπεινή και καταφρονεμένη Λυρική να μετοικίσει στο Μέγαρο, που με κρατικό χρήμα διαθέτει λαμπερή και λειτουργική αίθουσα όπερας. Δηλαδή, μέχρι να περάσει στις «αγκάλες» των Νιάρχων, η Λυρική να είναι ο φτωχός ...συγγενής του Μεγάρου. Με το αζημίωτο, βέβαια, για το τελευταίο (οικονομικά και καλλιτεχνικά). Μάλιστα, χτεσινή σχετική αρθρογραφία, προετοιμάζει το έδαφος, καλώντας τους αρμόδιους (ΥΠΠΟ, ΕΛΣ, ΟΜΜΑ) να παραμερίσουν νομικά και πρακτικά εμπόδια και να μιμηθούν το παράδειγμα της «Ολυμπιακής» και της «Aegean»!

Παράλληλα, σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στη Λυρική με τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού. Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν απολυθεί 90 εργαζόμενοι!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ