Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Υπό στρατιωτικό νόμο

Στο προσκήνιο οι τεράστιες ελλείψεις στις υποδομές

Ο στρατός στους δρόμους της Κονσεπσιόν
Ο στρατός στους δρόμους της Κονσεπσιόν
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Υπό έλεγχο» έχει τεθεί η κατάσταση στην πόλη Κονσεπσιόν, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Προέδρου της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία με το πρόσχημα των ταραχών και των λεηλασιών, «που εμποδίζουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» μετά το σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κήρυξε στρατιωτικό νόμο, για πρώτη φορά μετά την επίσημη «πτώση» της δικτατορίας υπό τον Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν «καταλάβει» πλέον την κεντρική Χιλή και κυρίως το Μαουλέ και το Μπίο Μπίο, τις δύο περιοχές που έχουν δεχτεί τα ισχυρότερα πλήγματα στις υποδομές τους από το σεισμό. «Καταλαβαίνουμε την αγωνία που υπάρχει, όμως καταλαβαίνουμε επίσης ότι γίνονται εγκληματικές ενέργειες. Δε θα το ανεχτούμε», δήλωσε η απερχόμενη Πρόεδρος, αναφερόμενη στα περιστατικά λεηλασιών σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα από εξαθλιωμένους ανθρώπους που από το Σάββατο προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς φαγητό και νερό. Ο χιλιάνικος στρατός έκανε χρήση δακρυγόνων σε όσους προσπάθησαν να διαφύγουν από τα καταστήματα με τρόφιμα και προϊόντα.

Αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κονσεπσιόν ανακοίνωσαν ότι οργανώθηκαν σε ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας και έστησαν οδοφράγματα για να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, ενώ πολλοί διαμαρτύρονταν ότι η κυβερνητική βοήθεια σε τρόφιμα και άλλα είδη φτάνει με μεγάλη καθυστέρηση στην πόλη. Η δήμαρχος της πόλης, Ζακλίν βαν Ρισελμπέργκε, έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρής «κοινωνικής έντασης». «Χρειαζόμαστε τροφή. Δεν έχουμε προμήθειες και την ίδια ώρα έχουμε να επιλύσουμε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας».

Η εικόνα πάντως όσον αφορά στην Κονσεπσιόν αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του Σέσαρ Αρεγιάνο, περιφερειακού ελεγκτή της Κονστιτουσιόν, στην εφημερίδα «Los Angeles Times» ότι «φαίνεται πως μας έχουν ξεχάσει όλοι» και πολύ περισσότερο στις δηλώσεις των κατοίκων στην αργεντίνικη εφημερίδα «Pagina 12», οι οποίοι έπαιρναν τρόφιμα από ένα κατάστημα: «Αυτό είναι για τα παιδιά μου. Δεν έχω κανένα άλλο μέσο να τους δώσω τροφή» και «πρέπει να φάμε, να πιούμε νερό».

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 795 ενώ αναμένεται να αυξηθεί και άλλο καθώς εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι, άλλοι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, άλλοι παρασύρθηκαν στη θάλασσα από το τσουνάμι. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς, πολλά από αυτά δε εξαφανίστηκαν από το τσουνάμι που έπληξε την κεντρική παράκτια ζώνη της Χιλής. Στο μεταξύ, οι πρώτες εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος του σεισμού κάνουν λόγο για 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάντως, ο σεισμός αποκάλυψε ότι παρά το γεγονός ότι η Χιλή είναι σεισμογενής χώρα, τα κτίρια μπορεί να άντεξαν στον έναν ή στον άλλο βαθμό αλλά οι βασικές της υποδομές - ηλεκτροδότηση, σύστημα ύδρευσης, μεταφορές - κατέρρευσαν.

Στη χώρα έσπευσε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από το μέγεθος της καταστροφής. «Η Χιλή δεν άξιζε κάτι τέτοιο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στη Χιλή βρέθηκε χτες και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της Νότιας Αμερικής, η οποία υποσχέθηκε ότι η χώρα της θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί από τη χιλιάνικη κυβέρνηση, που, σημειωτέον, από τις 11 του Μάρτη περνάει στα χέρια του πολυεκατομμυριούχου Σεμπάστιαν Πινιέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ