Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΟΑΚΑ
«Ανευ όρων παράδοση» στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα 1.200 στρέμματα αθλητικών υποδομών που παραμένουν κλειστά για το λαό ανοίγουν την πόρτα τους στους επιχειρηματίες. Μιλάει στον «Ρ» ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΟΑΚΑ

Δε χρειάστηκαν να περάσουν παρά μόνο λίγοι μήνες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 ώστε να διαψευστούν οι μεγαλόστομες δηλώσεις των αρμοδίων σχετικά με την επόμενη ημέρα του ελληνικού αθλητισμού. Για να αποδειχθεί και στην πράξη ότι τίποτε δεν άλλαξε και κάθε άλλο παρά ωφελήθηκαν η λαϊκή οικογένεια και οι εργαζόμενοι από μια ιστορία που οι ίδιοι πλήρωσαν. Για να αποδειχθεί και στην πράξη ότι όπως συνέβαινε πριν έτσι και μετά οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες που λυμαίνονται και το χώρο του αθλητισμού. Αυτοί που με τις ευλογίες και τις βοήθειες των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) ανοίγουν ολοένα και περισσότερο τις δουλειές τους, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για άθληση του λαού και την ανυπαρξία της Πολιτείας σε αυτό το θέμα, με σκοπό φυσικά το δικό τους κέρδος.

ΟΑΚΑ: Το μετέτρεψαν σε τσιφλίκι του δικομματισμού

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ξεπούλημα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, που ο λαός χρυσοπλήρωσε για να φτιαχτούν και πλέον με ευθύνη του κράτους παραδίνονται στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μια μια οι εγκαταστάσεις πλέον μετατρέπονται είτε σε εμπορικά κέντρα είτε σε κέντρα ψυχαγωγίας, τα οποία εκμεταλλεύονται πολυεθνικές θεαμάτων, είτε σε ιδιωτικούς αθλητικούς χώρους που για να αθληθεί κάποιος χρειάζεται να καταθέσει ένα αξιοσέβαστο ποσό.

Στο κλειστό προπονητήριο ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ενοικίαση
Στο κλειστό προπονητήριο ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ενοικίαση
Από όλο αυτό το ξεπούλημα φυσικά δε θα μπορούσε να μείνει έξω και το φιλέτο των Εγκαταστάσεων που έχει να κάνει με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ).

Χωρίς ίχνος υπερβολής, σε λίγο χρονικό διάστημα όλος ο χώρος των 1.200 στρεμμάτων θα περάσει σε έμπορους και έτσι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα της Ευρώπης, αντί να επιστρέψει στο λαό, που το πλήρωσε από την τσέπη του, θα αποτελεί το καλύτερο πεδίο κέρδους για κάποιους. Κάνοντας ένα οδοιπορικό στο Ολυμπιακό Στάδιο, βλέπεις την ωμή αλήθεια. Το ξεπούλημα.

Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων

Με τη βοήθεια του Γιάννη Σταυρόπουλου, εργαζόμενου και μέλους του ΔΣ του σωματείου στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, έχουμε τη δυνατότητα να αλιεύσουμε αρκετές αλήθειες, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν.

-- Τι ακριβώς γίνεται αυτή τη στιγμή στο ΟΑΚΑ;

-- Είναι μια περίεργη κατάσταση. Δυστυχώς, αφήνονται οι εγκαταστάσεις και ο περιβάλλων χώρος στη μοίρα τους. Εχει ξεκινήσει ένα μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων.

-- Δηλαδή μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή;

-- Ασφαλώς. Ηδη έχουν παραχωρηθεί αρκετές αίθουσες σε ιδιώτες όπου με μικρό ενοικιοστάσιο βγάζουν χρήματα από χώρους που είναι δημόσιοι. 'Η τουλάχιστον θα έπρεπε να ήταν.

Τα προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ εξηγεί ο Γιάννης Σταυρόπουλος (δεξιά στη φωτ.) στο συντάκτη του «Ρ»
Τα προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ εξηγεί ο Γιάννης Σταυρόπουλος (δεξιά στη φωτ.) στο συντάκτη του «Ρ»
-- Ουσιαστικά πληρώνει πανωπροίκι όποιος αθλείται εκεί.

-- Ακριβώς. Από τη στιγμή που ένας φορολογούμενος πολίτης πληρώνει συνδρομή για να αθληθεί, εκτός από το τίμημα που δίνει στον επιχειρηματία, έχει ήδη προπληρώσει αφού οι χώροι αυτοί έγιναν από το δικό του ιδρώτα.

-- Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση;

-- Με μαθηματική ακρίβεια. Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ηλίου φαεινότερον ότι θα πάνε τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μπήκαν μέσα ΠΑΕ, ΚΑΕ, στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, χωρίς όμως να δίνουν ανάλογα οικονομικά ανταλλάγματα. Ηρθαν και ορισμένες ομοσπονδίες και με χαμηλό νοίκι επιβαρύνουν τα οικονομικά του ΟΑΚΑ. Εδώ υπάρχει πρόβλημα.

-- Πρέπει να τους χρεώνουν ό,τι τους αναλογούν.

-- Φως νερό, ντους, θέρμανση. Φέρνω ένα παράδειγμα για το κλειστό του μπάσκετ, όπου και ο Παναθηναϊκός και η Ομοσπονδία Μπάσκετ έχουν χαμηλό κόστος παραμονής. Να επισημάνω ότι όσον αφορά τις ομοσπονδίες, που θεωρώ σωστό να στεγάζονται σε αυτό το χώρο, θα πρέπει να υπάρχει μια λογική του χώρου που καταλαμβάνουν. Στο κάτω κάτω η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να τα φιλοξενήσει μέσω του προϋπολογισμού της και να μην τα δίνει έναντι πινακίου φακής.

-- Γέμισαν δηλαδή όλοι οι χώροι άθλησης από χώρους γραφείων που θα μπορούσαν να δοθούν στον αθλούμενο.

-- Φυσικά, αφού δεν υπάρχει η βούληση από την Πολιτεία και την ΓΓΑ ώστε να δοθεί ένας πνεύμονας αθλητικής ανάσας στο λαό.

-- Αυτό το μεγάλο κέντρο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι από αθλητικούς χώρους ολοένα και στερεύει.

-- Αφού πάνε σιγά σιγά να το πουλήσουν. Δεν πρέπει όλα αυτά τα έργα που έγιναν να περάσουν στα χέρια του λαού; Ολα δηλαδή θα πρέπει να είναι εμπόριο;

-- Υπάρχει εγκατάλειψη;

-- Μερικοί το θέλουν αυτό και με το παραπάνω. Οι περισσότεροι χώροι είναι σύγχρονοι, όμως δεν επαρκεί αυτό. Ολο το συγκρότημα έχει 1 μπογιατζή και 2 υδραυλικούς.

-- Και οι γύρω χώροι που είναι ο κυρίως όγκος των εγκαταστάσεων σε τι κατάσταση είναι;

-- Καθόλου καλή. Πολλά κτίρια είναι παρατημένα, τα δένδρα έχουν ξεραθεί και γενικά υπάρχει εικόνα ερήμωσης. Αυτό φυσικά είναι βούτυρο στο ψωμί αυτών που θέλουν να πάρουν μερίδιο από το φιλέτο. Θα ισχυριστούν αφού δεν το συντηρεί η Πολιτεία, ας το πάρουμε εμείς κοψοχρονιά να το κάνουμε καφετέρια, κέντρο διασκέδασης, εμπορικό κέντρο. Και μην ξεχνάτε ότι γύρω από το Στάδιο υπάρχουν δύο Εμπορικά Κέντρα...


Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν άμεσα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΚΑ(2022-02-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνη απαξίωση, στη «σκιά» των σχεδίων ξεπουλήματος(2019-02-23 00:00:00.0)
«Εφυγαν οι αθλητές για να 'ρθουν οι ιδιώτες»(2010-03-04 00:00:00.0)
Αθλητές - «Tσιγγάνοι» ψάχνουν χώρο για προπόνηση(2005-11-22 00:00:00.0)
Εκποίηση Ολυμπιακών διαστάσεων(2005-08-14 00:00:00.0)
Κριτήριο η ανταποδοτικότητα(2005-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ