Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
HELLASTAT
Ακόμα και από τα γαλακτοκομικά «κόβουν» τα νοικοκυριά

Η δυσκολία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε καθημερινές ανελαστικές δαπάνες που αφορούν τη διατροφή, με αποτέλεσμα να περιορίζουν ακόμα και την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αποτυπώνεται ανάγλυφα στη μελέτη της Hellastat, σχετικά με τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο κλάδο την τελευταία διετία. Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 έχει περιοριστεί η ζήτηση για βασικά προϊόντα του κλάδου, με αποτέλεσμα το 2008 οι πωλήσεις φρέσκου γάλακτος να εμφανίζονται μειωμένες σε σύγκριση με το 2007 κατά 2,3% σε όγκο, ενώ ακόμα περισσότερο, κατά 3,1%, υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο του 2009. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές στρέφονται στο γάλα υψηλής παστερίωσης, στο οποίο και οι ίδιες οι γαλακτοβιομηχανίες φαίνονται να στρέφουν το ενδιαφέρον τους οδεύοντας προς την αντικατάσταση της παραγωγής φρέσκου γάλακτος καθώς το υψηλής παστερίωσης τους αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Ενδεικτικό είναι ότι το 2008 οι πωλήσεις γάλακτος υψηλής παστερίωσης αυξήθηκαν κατά 16,9% και το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2008 αυξήθηκαν κατά 31,6%. Την ίδια στιγμή, στο πρώτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε κατά 28% η ζήτηση του γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας, καθώς πωλείται φθηνότερα, και όλο το 2008 κατά 52,3%. Ακόμα, αύξηση παρατηρήθηκε στη ζήτηση βιολογικού γάλακτος. Οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 36% το πρώτο τρίμηνο του 2009 και κατά 52,2% σε ετήσια βάση, ωστόσο θεωρείται ακόμα χαμηλή η διείσδυση βιολογικών προϊόντων.

Οι επιπτώσεις των ενδοεπιχειρηματικών αντιθέσεων με στόχο την απόκτηση ολοένα και μεγαλύτερων μεριδίων και την εξασφάλιση όλο και μεγαλύτερων κερδών στο αγροτικό εισόδημα προκύπτουν με αποκαλυπτικό τρόπο από την ίδια έρευνα. Ως κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στη μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και στη μείωση των μονάδων γαλακτοπαραγωγής αναφέρονται το αυξημένο κόστος παραγωγής γάλακτος, οι ολοένα και χαμηλότερες τιμές παραγωγού και οι αυξανόμενες εισαγωγές. Οι συντάκτες της μελέτης, μάλιστα, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «η κάμψη των τιμών παραγωγού προκλήθηκε από τον τιμολογιακό πόλεμο λιανικής των βιομηχανιών καθώς μετατόπισαν τις χαμηλότερες τιμές των προϊόντων στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους». Ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο έχει και η μετατόπιση της ζήτησης στο γάλα υψηλής παστερίωσης για την παραγωγή του οποίου χρησιμοποιείται και εισαγόμενο γάλα σε σκόνη, τονίζεται κι ακόμη επισημαίνεται ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» ότι σημαντικό ποσοστό εισαγόμενων ποσοτήτων φθηνού γάλακτος προωθείται στην αγορά ως εγχώριο προϊόν.

Ο τζίρος 141 επιχειρήσεων του κλάδου εμφανίστηκε αυξημένος το 2008 κατά 2,62%, ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε στα επίπεδα του 13,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ