Κυριακή 14 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Ανύπαρκτη η αντισεισμική θωράκιση στη χώρα

Eurokinissi

Ο καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε στη Χιλή, επαναφέρει το μεγάλο ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και στη χώρα μας, τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη. Μια αντισεισμική θωράκιση, όμως, που παραμένει ανύπαρκτη, με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις τους κάθε φορά που ο Εγκέλαδος χτυπήσει κάποια περιοχή, όπως το Σεπτέμβρη του 1999, όταν ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο την Πάρνηθα, άφησε πίσω του 143 νεκρούς, 400 τραυματίες, 31 κτίρια που κατέρρευσαν και πάνω από 200.000 με μικρές ή μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, το 75% περίπου των 4.000.000 κτιρίων της χώρας μας (δηλαδή τρία στα τέσσερα κτίρια) χτίστηκαν πριν το 1985, δηλαδή είτε χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς, είτε με ανεπαρκείς αντισεισμικούς κανονισμούς. Σε όλα αυτά θα πρέπει να ελεγχθεί η κατάστασή τους, ενώ όπου χρειαστεί θα πρέπει να γίνει η προσεισμική ενίσχυσή τους, ώστε να αντέξουν σε ενδεχόμενο σεισμό. Συγκεκριμένα στη χώρα μας υπάρχουν τα κτίρια που χτίστηκαν έως το 1959 χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό, αυτά που χτίστηκαν από το 1959 έως το 1984 με ανεπαρκή κανονισμό, όσα χτίστηκαν από το 1985 μέχρι το 2000 με καλύτερο κανονισμό και όσα χτίστηκαν από το 2000 και μετά τα οποία και θεωρούνται πιο ασφαλή, αφού εφαρμόστηκαν σ' αυτά οι σύγχρονοι κανονισμοί.

Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παλιών κτιρίων ακόμη πιο προσεκτικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να ελεγχθούν όσα είναι πλινθόκτιστα, όσα εφάπτονται με άλλα και όσα διαθέτουν πιλοτή, καθώς αυτά ίσως χρειαστούν ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση.

Παρόλο, όμως, που τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αρνούνται επίμονα ακόμη και να εξαγγείλουν ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης «σφυρίζοντας αδιάφορα» μπροστά στο ενδεχόμενο να θρηνήσουμε νέα θύματα σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Ακόμη και τα μέτρα που αναγκαστικά εξήγγειλαν μετά τους τελευταίους σεισμούς, περιορίζονται στην απλή επισκευή των κτιρίων και όχι στην ενίσχυσή τους. Δηλαδή στην επαναφορά τους στην ίδια κατάσταση στην οποία ήταν όταν έπαθαν τις ζημιές!


Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αδιαφορία τους για την ενίσχυση των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.). Το 2001 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα για τον ταχύ οπτικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας (υπολογίζονται σε 80.000), το οποίο θα είχε ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο, έως σήμερα έχει γίνει ταχύς οπτικός έλεγχος σε μόλις 7.365 δημόσια κτίρια! Από αυτά, το 30% χρειαζόταν άμεσες επεμβάσεις, το 40% ήθελε επεμβάσεις αλλά όχι άμεσες, το 25% ήταν γενικά σε καλή κατάσταση και για το 5% τα στοιχεία δεν ήταν ικανοποιητικά. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση ενίσχυσης σε κανένα κτίριο.

Αντίθετα, μόνο το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την αντισεισμική θωράκιση της χώρας ως ένα μεγάλο έργο υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού. Εχει συγκροτημένη πρόταση που τη διεκδικεί για το σήμερα και ταυτόχρονα την εντάσσει στην ευρύτερη πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το σοσιαλιστικό, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο.



Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ