Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ
Ισχυρά και άδηλα ανταλλάγματα στη συνάντηση

Δεδομένες οι διευθετήσεις στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής με βάση τις αξιώσεις του ΝΑΤΟ

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σηματοδοτεί η χτεσινή, ανεπίσημη - όπως διευκρινίστηκε από το Λευκό Οίκο - συνάντηση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα. Στη διάρκειά της επιβεβαιώθηκαν η ενιαία στρατηγική στην επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων των λαών και η ενεργότερη ένταξη της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Εκφράζοντας τις αξιώσεις της ντόπιας ολιγαρχίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε την πρόθεσή του να εμπλακεί η Ελλάδα πιο ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στο Αφγανιστάν, σε αντάλλαγμα της πολιτικής στήριξης που του πρόσφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην επιβολή των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Στη διάρκεια των δηλώσεών του έξω από το Λευκό Οίκο μετά τη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα, παρουσίασε σαν «επίτευγμα» της πολιτικής του την κατάργηση της βίζας για την επίσκεψη Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ, με ανταλλάγματα που παρέμεναν άδηλα μέχρι και χτες.

Οπως βέβαια παραδέχτηκε ο Γ. Παπανδρέου, η κίνηση αυτή της αμερικανικής πλευράς αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», που «συνεργάζεται στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας»! Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι η κατάργηση της βίζας συνοδεύεται από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί σε όλα τα «μέτωπα» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Στις ιμπεριαλιστικές μυλόπετρες

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «προβλήματα» που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα «διαφορών» πέραν της υφαλοκρηπίδας, ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο για τις κινήσεις και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. «Προσπαθούμε να αναζωογονήσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να λύσουμε όλα τα προβλήματα όπως, για παράδειγμα, το θέμα της υφαλοκρηπίδας» (!), τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «σ' αυτή την προσπάθεια έχουμε τη στήριξη των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Μπ. Ομπάμα πως στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Δ. Χριστόφια, αλλά την ίδια στιγμή έκανε λόγο για «μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού», χωρίς να αναφέρει ότι αυτή θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Μετά την αναγόρευση της Ελλάδας «σε στρατηγικό σύμμαχο» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να αναλάβει «πρωταγωνιστικό ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή», τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ των Δυτικών Βαλκανίων θα σημάνουν και «την επίλυση των διμερών προβλημάτων στην περιοχή», παραδίδοντας ουσιαστικά το θέμα των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Για το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο στρατό κατοχής στο Αφγανιστάν, υπήρξε η σαφής δέσμευση του πρωθυπουργού για διατήρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι ο ελληνικός στρατός θα αναλάβει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και θα εκπαιδεύσει Αφγανούς αεροπόρους και στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αμερικανική πλευρά ζητήθηκε η ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων κατοχής.

Σηκώνουν προπέτασμα καπνού

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε παράλληλα να εμφανιστεί σαν «παίκτης» και εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις ΗΠΑ. Μεταφέροντας την πρωτοβουλία της ΕΕ για κοινό μέτωπο με τις ΗΠΑ απέναντι στους «κερδοσκόπους», επιχείρησε να ενισχύσει τον αποπροσανατολισμό ότι οι αγορές μπορούν δήθεν να ρυθμιστούν, προκειμένου να κρυφτεί ότι αποτελούν θεμελιακούς πυλώνες του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Σε μια προσπάθεια να υφαρπάσει τη συναίνεση του ελληνικού λαού στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, προσπάθησε με τις δηλώσεις του να εμφανιστεί ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την «κοινή δράση» των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών που θα δώσουν μάχη κατά της κερδοσκοπίας!

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Μπ. Ομπάμα για τις «πρωτοβουλίες του Ν. Σαρκοζί, της Α. Μέρκελ και του ίδιου κατά της κερδοσκοπίας, στις διεθνείς αγορές» και υποστήριξε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε πως «οι ΗΠΑ θα συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερα στην επόμενη συνάντηση των G-20». Ο ίδιος επιχείρησε να δημιουργήσει ένα ψευδεπίγραφο κλίμα «αλληλεγγύης» ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, λέγοντας ότι οι προσπάθειες αυτές «δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ενωμένη, ότι υπάρχει αλληλεγγύη και δεν θα επιτραπεί στους κερδοσκόπους να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια».

Ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Μπ. Ομπάμα και για τα σκληρά μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, θριαμβολογώντας ότι απέσπασε την απόλυτη «υποστήριξη των προσπαθειών της χώρας μας από τις ΗΠΑ». Ο πρωθυπουργός είπε ότι δε ζήτησε «οικονομική υποστήριξη από τις ΗΠΑ». Διαβεβαίωσε ακόμα ότι υπάρχει «αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να προχωρήσουμε σε τομές, ώστε να κάνουμε τη χώρα μας ανταγωνιστική και να προσελκύσουμε επενδύσεις».

Χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στο Καπιτώλιο και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ. Αργά χτες βράδυ - ώρα Ελλάδας - συμμετείχε σε δείπνο με τον Μπ. Ομπάμα για την εθνική γιορτή της 25ης Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ