Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κι άλλο χαράτσι στο όνομα των κερδών

Νέο χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά, για να υποστηριχθεί η υπερκερδοφορία των επιχειρήσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προανήγγειλε ο νέος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και άνθρωπος της αγοράς των ΑΠΕ, χημικός μηχανικός Ν. Βασιλάκος, του οποίου ο διορισμός εγκρίθηκε προχτές από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Ν. Βασιλάκος έκανε λόγο για αύξηση από το 2011 του τέλους ΑΠΕ που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, κατά 2,5 με 3 ευρώ, όταν τώρα είναι 30 λεπτά, ανά 1.000 Kwh. Ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος. Οι τοποθετήσεις του για το θέμα είναι συχνότατες και χαρακτηριστικές, ενώ διαδεδομένη είναι η ανάλυσή του περί του «μύθου» του «υψηλού κόστους των ΑΠΕ». Στη βάση αυτή, είναι υπέρμαχος της αύξησης του τέλους, της αύξησης των χρηματοδοτήσεων προς τις ΑΠΕ και της αύξησης της τιμής αγοράς από ΑΠΕ.

Το τέλος ΑΠΕ εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αποδίδεται στον ΔΕΣΜΗΕ, το διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας. Χρησιμοποιείται για να πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ την υψηλότατη και εγγυημένη τιμή για την πλήρη απορρόφηση της παραγωγής τους. Οι εγγυήσεις αυτές είναι ένα από τα βασικά κίνητρα εμπλοκής των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, καθώς εκεί βασίζουν την υπερκερδοφορία τους. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν αλώσει την αγορά των ΑΠΕ ενεργειακοί κολοσσοί, διακρίνοντας πού βρίσκεται το πολύ χρήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ έχει ζητήσει αύξηση του τέλους στα 3,95 ευρώ ανά 1.000 Kwh. Η προηγούμενη διοίκηση είχε ζητήσει να πάει στα 2,15 ευρώ.

Ο Ν. Βασιλάκος δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τη συντόμευση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών στους 2-3 μήνες, εξυπηρετώντας πλήρως τις αξιώσεις της αγοράς και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, η ΡΑΕ καλείται να εξετάσει πολύ γρήγορα τρία θέματα: Το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, τον «εξορθολογισμό» της αγοράς ενέργειας και την τιμολόγηση της ενέργειας. Πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις που θα ωθήσουν καθοριστικά τη δραστηριοποίηση ντόπιων και ξένων ενεργειακών επιχειρήσεων στον υπερκερδοφόρο τομέα της ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ