Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση

Σε πανελλαδικό συντονισμό για την κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων προχώρησαν φοιτητές από συλλόγους όλης της χώρας, που συναντήθηκαν την περασμένη Κυριακή, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων που συγκροτήθηκε, κατέληξε σ' ένα πλαίσιο - κάλεσμα προς τους υπόλοιπους συλλόγους κι όλους τους φοιτητές για: μαζική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα, συμβολικό κλείσιμο των σχολών στις 12/12 και την ίδια μέρα νέα παμφοιτητικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, έκδοση αφίσας και προκήρυξης, νέα συνάντηση πανελλαδικού συντονισμού στις 18/12.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό αποτελείται από 31 συλλόγους. Συγκεκριμένα, από την Αθήνα: Φιλοσοφική, Πάντειος, ΜΙΘΕ, ΤΕΜΦΕ, Μαθηματικό, Χημικό, Νοσηλευτική, ΤΕΑΠΗ και ΠΤΔΕ. Από τη Θεσσαλονίκη: Ψυχολογικό, Κτηνιατρική, Φυσικό, ΠΤΔΕ, Ηλεκτρολόγοι - Μηχανολόγοι, Εικαστικό, Θεατρικό και Ιατρική. Από την Πάτρα:Βιολογικό, Χημικό και Μαθηματικό, επίσης, το Φυσικό και Χημικό Ιωαννίνων, το Φυσικό και ΜαθηματικόΗρακλείου Κρήτης, το Οικονομικό και Παιδαγωγικό Βόλου, το Τμήμα Μεσογειακών σπουδών και το Παιδαγωγικό Ρόδου, τα ΤΕΦΑΑΚομοτηνής, το Μουσικό Κέρκυρας και η Δασολογία Ορεστιάδας.

Οι εκπρόσωποι των γενικών συνελεύσεων που παραβρέθηκαν στη συνάντηση μετέφεραν την εμπειρία από τις σχολές τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις αγωνιστικές αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής. Εκφράστηκε πλούσιος προβληματισμός για την ουσία και τη μορφή του συντονισμού, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις. Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις «καταργεί το 8ωρο, απελευθερώνει το όριο απολύσεων, γενικεύει τη μερική απασχόληση» συμπεραίνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό στο πλαίσιό του και συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση σήμερα ακόμη πιο έντονα, βάζει στο στόχαστρό της και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέλοντας να την προσαρμόσει με τις γενικότερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις για την υπηρέτηση των επιδιώξεων του κεφαλαίου».

Προχωρώντας στην ανάλυση των επιπτώσεων που θα έχουν για τους φοιτητές και τις σπουδές τους, τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την οικονομική - διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, το κάλεσμα του Συντονιστικού απαιτεί δέσμευση από το υπουργείο Παιδείας (μετά και από τα σημερινά συλλαλητήρια) ότι δε θα τα προωθήσει και ότι θα καταργήσει το νόμο που εφαρμόζει την οδηγία 89/48.

Με νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων, έκδοση αφίσας, προκήρυξης και συνεντεύξεις Τύπου, οι φοιτητές έχουν σκοπό να κάνουν πλατιά γνωστές τις παραπάνω αποφάσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ